- Występowanie i właściwości chagi
- Działanie i zastosowanie chagi
- Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania ekstraktu z chagi?
- Jakie korzyści może przynieść nam suplementacja ekstraktem z chagi?
Chaga, inaczej czaga, czyr, huba brzozowa lub błyskoporek podkorowy (łac. Inonotus obliquus), to grzyb wykorzystywany w medycynie ludowej przez mieszkańców Syberii, Chin i Japonii od stuleci. Napar z tego dziwnie i dosyć nieapetycznie wyglądającego tworu uznaje się tam za lekarstwo na wszelkiego rodzaju schorzenia. Trzeba przyznać, że chaga nie wygląda apetycznie – to czarna, nieregularna narośl, nazywana również „guzem brzozy”. Rośnie dziko jako pasożyt, głównie właśnie na pniach brzóz, tworząc wieloletnie owocniki, czerpiąc składniki odżywcze z wewnętrznych warstw drzew, na których wyrasta, tym samym prowadząc nierzadko do obumarcia drzewa lub jego części.
Chagę, nazywaną na wschodzie Azji „diamentem z lasu”, „królem roślin” bądź „grzybem nieśmiertelności”, stosuje się go w różnej postaci, głównie dla poprawy odporności i ogólnego wzmocnienia całego organizmu. Choć w Polsce ten rosnący na drzewach grzyb uznany jest oficjalnie za niejadalny, dostępny jest w postaci kapsułek, zmielonego proszku, ekstraktu, a nawet mydła. Sprawdźmy jakie korzyści przyniesie nam korzystanie z dobrodziejstw błyskoporka podkorowego i kiedy warto go stosować.
Występowanie i właściwości chagi
Grzyb ten najczęściej występuje na Syberii i w północnej części Chin. W Polsce występuje raczej rzadko i z tego względu podlega częściowej ochronie gatunkowej. Choć w Polsce uznaje się, że jest niejadalny, w innych częściach świata używa się go w celach kulinarnych. Do przygotowania prozdrowotnego suplementu diety z ekstraktem chagi wykorzystuje się owocniki grzyba, które, zawierają związki aktywne takie jak polisacharydy i triterpeny, które wykazują działanie wpływające na ochronę wątroby i przeciwbakteryjne. Znajduje się w nich również melanina, ergosterol, a przede wszystkim rzadko spotykany enzym dysmutazy ponadtlenkowej, czyli SOD (ang. Superoxide dismutase). Owocniki błyskoporka podkorowego są źródłem witamin, minerałów i cennych składników odżywczych:
- witamin z grupy B:
- ryboflawiny (B2),
- niacyny (B3),
- kwasu pantotenowego (B5),
- witaminy D,
- potasu,
- selenu,
- żelaza,
- cynku,
- magnezu,
- wapnia,
- manganu.
Działanie i zastosowanie chagi
Ekstrakt z chagi stosuje się w celu wzmocnienia ogólnej odporności i poprawy kondycji całego organizmu. Przypisuje się mu działanie:
- antyoksydacyjne – chaga wykazuje niezwykłą zdolność do przeciwdziałania wolnym rodnikom, co zawdzięcza obecności melaninie (czarny pigment) i enzymowi SOD. Ten niepozorny grzyb, będący pasożytem, pod względem ilości antyoksydantów zajmuje pierwsze miejsce w skali ORAC (ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity), która jest miarą działania antyoksydacyjnego pokarmów. Znajdujące się w naszym ciele wolne rodniki mogą powodować zniszczenia w zdrowych komórkach organizmu i ich starzenie się, zwiększając naszą podatność na choroby. Zawarty w chadze SOD – dysmutaza jest antyoksydantem chroniącym przed uszkodzeniami wywoływanymi przez wolne rodniki,
- zasadotwórcze – poza działaniem antyoksydacyjnym, grzyb chaga wykazuje również działanie zasadowe. Zasadowe środowisko w naszym organizmie w znacznym stopniu uniemożliwia rozwijanie się różnego rodzaju chorób, szczególnie że większość spożywanych przez nas produktów, stanowiących podstawę naszej codziennej diety wykazuje działanie silnie zakwaszające. Należą do nich: kawa, jajka, sery, mięso, produkty z mąki pszennej, słodycze, słodkie napoje gazowane. Zakwaszenie organizmu prowadzi do jego osłabienia i zwiększa ryzyko infekcji,
- immunostymulujące – dzięki temu, że ekstrakt z chagi podnosi ilość komórek IL-6 i limfocytów typu B, niezbędnych dla naszego systemu immunologicznego, tworzy to efektywne wsparcie podczas zwalczania i ochrony przed patogenami chorobotwórczymi i podnosi ogólną odporność organizmu.
Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania ekstraktu z chagi?
Jak do tej pory negatywne działanie towarzyszące spożyciu chagi nie zostało udokumentowane, a za bezpieczeństwem jej stosowanie przemawia bogata historia i wiekowe tradycje jej stosowania w naturalnej medycynie chińskiej czy rosyjskiej. Chagę można stosować jako dodatek do kawy. Przeciwwskazaniem do stosowania błyskoporka podkorowego jest przyjmowanie leków immunosupresyjnych, jak cyklosporyny, gdyż stymuluje on układ odpornościowy i może zneutralizować ich działanie.
Jakie korzyści może przynieść nam suplementacja ekstraktem z chagi?
Podsumowując, regularne stosowanie huby brzozowej w postaci suplementu diety, zgodnie z zaleceniami podanymi przez producenta, przynosi korzyści dla naszego organizmu, takie jak:
- silne działanie opóźniające procesy starzenia,
- stymulowanie układu immunologicznego,
- działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i ogólne wzmocnienie odporności,
- pozytywny wpływ na pracę mózgu i usprawnienie pamięci,
- dobroczynny wpływ na gospodarkę cukrową,
- podniesienie odporności,
- działanie zasadotwórcze, wspomagające ochronę wątroby.
Korzystałem z tego grzybka i pomógł mi po 5 ciu operacjach nowotwora złośliwego pęcherza moczowego.Teraz już 6 lat jest czysto .Pzdr i polecam.
dziekuje za komentarz, chcialam wlasnie znac opinie konsumenta bo wlasnie zakupilam sobie i mam nadzieje na podobne efekty, pozdrawiam
A ja zamieniłam parzoną kawę na parzoną chagę :). Wygląda i smakuje podobnie. Piję od tygodnia i nie zamierzam przestać. Liczę na super efekty w w ciele.
smakuje jak kawa?
Chaga jest używany jako zamiennik kawy, ale jego smak jest nieco inny. Chociaż napar z chagi ma głęboki, ziemisty smak i ciemny kolor podobny do kawy, brakuje mu charakterystycznej goryczki kawy i smaku palenia.
chaga wyleczyla mojego szwagra.