Kimchi jest tradycyjną koreańską potrawą, która w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność w Europie, również w Polsce. Kimchi składa się z fermentowanych warzyw. Najczęściej jest to kapusta pekińska, rzepa i ogórki, ale tak naprawdę jej odmian w zależności od regionu, może być ponad sto. Do potrawy dodaje się również cebulę, czosnek i chilli, dzięki czemu kimchi zyskuję naprawdę pikantny smak. Ostatecznie powstaje potrawa o charakterystycznym słonym, kwaśno-słodkim i ostrym smaku. W Polsce możemy kupić gotowe kimchi, które najczęściej dostępne jest w słoikach. Sprawdźmy dlaczego warto przekonać się do tej specyficznej przekąski.
Właściwości prozdrowotne tradycyjnej koreańskiej potrawy
Kimichi ze względu na wysoką zawartość cennych składników odżywczych, zostało uznane za jedno z najzdrowszych dań na świecie. Ponieważ jest to produkt sfermentowany, wytwarzane są w nim tzw. zdrowe bakterie kwasu mlekowego, czyli Lactobacillus, które między innymi hamują rozwój bakterii chorobotwórczych, a także regulują pracę jelit i wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Poza tym kimchi jest źródłem: selenu, wania, żelazu i fosforu, błonnika pokarmowego, witamin A, C, a także witamin z grupy B i beta-karotenu. Dzięki temu, spożywanie kimchi korzystnie wpływa na:
- wzrok – dzięki wysokiej zawartości witaminy A (100g kimchi pozwala pokryć 18% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku,
- obniżenie poziomu cholesterolu typu LDL, dzięki zawartości selenu i allicyny,
- proces odchudzania – kimchi jest potrawą sycącą, dostarcza dużo cennych witamin, minerałów i błonnika, a przy tym jest niskokaloryczna,
- pracę układu pokarmowego: np., hamuje rozwój bakterii Helicobacter pylori, a także może zmniejszyć stopień stłuszczenia wątroby,
- włosy i paznokcie – dzięki wysokiej zawartości selenu,
- układ odpornościowy – dzięki zawartości bakterii kwasu mlekowego i probiotyków.
Kimchi – pomysły na zastosowanie w codziennej kuchni
Zanim po raz pierwszy spróbujemy tego koreańskiego przysmaku trzeba wiedzieć, że choć kimchi jest potrawą zdrową i niskokaloryczną, nie powinno być spożywane przez osoby cierpiącymi na choroby układu pokarmowego, jak na przykład zespół jelita drażliwego, refluks czy wrzody żołądka.
Fermentowana kapusta w tradycyjnej wersji koreańskiej może stanowić pyszną i pełnowartościową, samodzielną przekąskę, ale kimchi z powodzeniem można też wykorzystać w innych daniach, np. jako farsz do pierogów, naleśników, tortilli czy hamburgerów. Doskonale komponuje się smażony ryż z kurczakiem i kimchi. Na bazie tej fermentowanej kapusty z powodzeniem można przygotować pikantną, rozgrzewającą zupę. Kimchi pasuje również do ryb, szczególnie do śledzi. Koreańczycy dodaję je również do jajecznicy. Możemy też wykorzystać je po prostu jako dodatek do chleba. Kimchi w prosty sposób może urozmaicić naszą codzienną kuchnię. Ciekawostką jest, że tradycyjna metoda przygotowania kimchi została w 2013 roku wpisana na listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.