Strona głównaProdukty i przepisyCzosnek niedźwiedzi – właściwości i zastosowanie

Czosnek niedźwiedzi – właściwości i zastosowanie

O czosnku pospolitym, który niemalże na co dzień stosujemy w kuchni słyszał każdy, ale czym jest czosnek niedźwiedzi? Czy to jest to samo co zwykły czosnek, jaki na co dzień używamy w kuchni? Nie do końca – czosnek niedźwiedzi, nazywany także cebulą czarownic lub czosnkiem cygańskim, choć ma wiele cennych właściwości takich samych co powszechnie znany nam czosnek, posiada też kilka dodatkowych i niezwykle cennych dla naszego zdrowia substancji. Z wyglądu natomiast w niczym nie przypomina tradycyjnego czosnku. Ma postać długich, lancetowatych liści, które zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Jego kwiaty są białe i kuliste, wydzielają intensywny czosnkowy zapach (stąd zapewne nazwa tej rośliny). Kwiaty zawierają szkodliwe substancje i są niejadalne. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Środowiska z 2012 r. czosnek niedźwiedzi jest rośliną objętą częściową ochroną i nie można go zrywać w miejscach, gdzie rośnie dziko. Można go jednak uprawiać. To właśnie z upraw trafia on do sprzedaży.

Jakie są właściwości czosnku niedźwiedziego?

Liście czosnku niedźwiedziego są niezwykle cennym źródłem witamin A, C i witamin z grupy B, jak również minerałów w postaci żelaza, magnezu, potasu i fosforu. To, co wyróżnia czosnek cygański, to wysoka zawartość związków siarki, w które bogate są jego liście. Mają one bardzo korzystny wpływ na prawidłowe działanie układu pokarmowego. Wspomagają one wydzielanie się żółci, a także przyczyniają się do utrzymania prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach. Innym cennym składnikiem czosnku niedźwiedziego są kwasy fenolowe, niezwykle pomocne w czasie infekcji, na przykład ułatwiają odkrztuszanie wydzieliny. Ponadto czosnek niedźwiedzi:

  • pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy,
  • pomaga obniżyć ciśnienie krwi,
  • pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu,
  • chroni przed działaniem wolnych rodników,
  • wspomaga prawidłową pracę wątroby,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia zakrzepów krwi,
  • wykazuje silne działanie przeciwgrzybicze, antybakteryjne, antygrzybicze i przeciwpasożytnicze.

Czosnek niedźwiedzi możemy stosować w kuchni, stosując go jako przyprawę. Możemy z powodzeniem dodawać go do zup, sosów, serów i dań mięsnych. Jego liście, zamiast liści bazylii można wykorzystać do przygotowania aromatycznego i zdrowego pesto.

Przeciwwskazania do stosowania czosnku niedźwiedziego

Czosnek niedźwiedzi jest niewskazany w diecie osób cierpiących z powodu wrzodów żołądka. Warto także pamiętać, że pod żadnym pozorem nie wolno go zrywać na własną rękę nie tylko ze względu na rozporządzenie o częściowej ochronie tej rośliny, ale również dlatego, że łatwo pomylić czosnek niedźwiedzi z roślinami niejadalnymi lub trującymi. Warto również wiedzieć o tym, że zarówno czosnek pospolity jak i niedźwiedzi są źródłem tiosiarczanu sodu, związku, który jest toksyczny dla niektórych zwierząt domowych, a w szczególności dla psów. Dlatego też nie powinniśmy karmić zwierząt resztkami dań, które zostały wcześniej przyprawione jednym, bądź drugim czosnkiem.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img