Brzoza to bardzo charakterystyczne drzewo o białawej korze i srebrzystych listkach, dosyć typowe dla polskiego krajobrazu. Brzozy są drzewami, które wydzielają fitoncydy, substancje bakteriobójcze, dzięki którym przestrzeń wokół nich jest wolna od bakterii. Z brzozy wytwarza się napary, lecznicze herbatki czy robi okłady. Wykorzystuje się niemalże wszystkie części tego pięknego drzewa, począwszy od kory, witek i liści, aż po najbardziej niezwykły dar, czyli sok.
Właściwości prozdrowotne soku z brzozy

Oskoła, czyli naturalny sok brzozowy jest klarowny, jasny i lekko słodkawy w smaku. Zbiera się go wiosną z dwóch gatunków tego drzewa (brzozy brodawkowatej i brzozy omszonej), które nie są objęte ochroną, wwiercając w pień drzewa i wbijając w niego specjalny sączek. Oskoła jest bardzo wartościowym, bogatym w minerały sokiem, któremu przypisuje się właściwości prozdrowotne. Jest on cennym źródłem:
- witaminy C i witamin z grupy B,
- glukozy, fruktozy,
- peptydów, aminokwasów,
- kwasów organicznych – cytrynowego, jabłkowego i chlorogenowego,
- flawonoidów,
- tanin,
- betuliny,
- salicylanu metylu,
- minerałów, takich jak: potas, miedź, sód, wapń, fosfor, cynk, magnez i żelazo.
Regularne picie soku z brzozy może mieć wiele pozytywnych skutków dla naszego organizmu, wspomóc walkę z już istniejącymi chorobami, bądź też zapobiec powstawaniu nowym. Sok z brzozy zaleca się pić szczególnie w okresach wzmożonej zachorowalności na przeziębienia i grypy. Oskoła ma też przede wszystkim dobroczynny wpływ na nasze nerki, działa moczopędnie i detoksykująco, zaleca się jej picie przede wszystkim osobom borykającym się ze schorzeniami takimi jak:
- kamica nerkowa,
- dna moczanowa,
- obrzęk sercowo-naczyniowy,
- chroniczne choroby i stany zapalne dróg moczowych.
Sok z brzozy między innymi:
- wzmacnia organizm i układ immunologiczny,
- chroni przed działaniem wirusów i bakterii,
- działa przeciwbólowo, przeciwgorączkowo i napotnie,
- działa moczopędnie,
- oczyszcza organizm z toksyn,
- łagodzi bóle reumatyczne,
- wspomaga walkę z anemią,
- wspomaga pracę wątroby,
- pozytywnie wpływa na stan skóry,
- wzmacnia włosy,
- korzystnie wpływa na pracę serca i zapobiega powstawaniu chorób tego narządu,
- łagodzi objawy chorób układu przewodu pokarmowego takie jak: zespół jelita drażliwego i wrzody żołądka.

Jak stosować sok brzozowy, aby przyniósł najlepsze efekty?
Sok z brzozy powinno pić się minimum przez okres dwóch, trzech tygodni, do trzech razy dziennie. Z powodzeniem można go łączyć również z innymi sokami, np. malinowym, bądź z naturalnym miodem. Aby picie oskoły przyniosło jak najlepsze efekty, oskoła powinna być częścią zdrowe, zbilansowanej i różnorodnej diety pełnej świeżych warzyw i owoców, a także pozbawionej używek takich jak alkohol, papierosy, czy nadmierne spożycie kawy.
Sok z brzozy – przeciwwskazania do stosowania
Sok brzozowy jest szczególnie polecany dzieciom i osobom starszym, szczególnie narażonym na infekcje wirusowe i bakteryjne. Jest to stosunkowo bezpieczny napój, który stosowany z umiarem nie wywołuje negatywnych skutków ubocznych. Spożywanie oskoły jest jednak zabronione w przypadku osób uczulonych na pyłki brzozy, a także osób z niewydolnością i chorobą dróg moczowych i nerek. Osoby z chorobami serca lub przyjmują przewlekle leki, powinny skonsultować się z lekarzem przed wdrożeniem kuracji sokiem z brzozy.