Wegetarianizm i weganizm zyskują coraz większą popularność. Wymagające dyscypliny odżywianie straciło już status nowo-mody i stało się stałą częścią stylu życia wielu ludzi na całym świecie. Dieta wegańska i wegetariańska wymaga stosowania pełnowartościowych zamienników produktów pochodzenia zwierzęcego. Takimi zamiennikami są produkty pochodzenia roślinnego, jednym z nich jest coraz częściej spotykane na półkach białko konopne. Czy jego popularność jest uzasadniona, czy warto uzupełnić wegańskie menu o ten produkt?

Białko konopne – co to takiego?
Białko konopne produkowane jest z konopi siewnej, której podgatunkiem są także konopie indyjskie. Warto też wiedzieć, że białko konopne nie posiada właściwości psychotropowych. Produkt charakteryzuje się delikatnie zieloną barwą i ma postać sypkiego proszku.
Popularność białka konopnego? Czemu stale rośnie?
Ważną kwestią jest to, że białko konopne nie jest wytwarzane w wysokich temperaturach. Co to oznacza? Niższe temperatury nie niszczą struktury białka, dzięki czemu zachowuje ono pełnię swoich dobroczynnych właściwości. W białku konopnym znajduje się dużo błonnika, co przekłada się na lepszą pracę przewodu pokarmowego. To ma także wpływ na dłuższe poczucie sytości.
Warto także wiedzieć, że białko konopne prezentuje bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz -6. Odpowiadają one za ochronę przed chorobami cywilizacyjnymi, m.in. miażdżycą, udarem mózgu czy zawałem serca. Białko konopne zawiera też cenną dla skóry witaminę E, która jest łatwo przyswajalna właśnie ze względu na obecność kwasów.
Białko konopne ma status białka pełnowartościowego. Co to oznacza? Tego rodzaju białko mieści wszystkie aminokwasy egzogenne. Są to takie aminokwasy, których organizm sam nie wytwarza i trzeba je dostarczyć wraz z pożywieniem. W przeciwieństwie do białka sojowego, białko konopne nie wykazuje żadnych czynników alergizujących. Soja jest częstym alergenem pokarmowym, natomiast konopie nie.
Kto powinien spożywać białko konopne?
Tak naprawdę nie ma ograniczeń do stosowania białka konopnego. Jednak ludzie aktywni fizycznie, uprawiający sport szczególnie skorzystają z właściwości tego produktu. Organizm, który poddawany jest większym wysiłkom potrzebuje też większej ilości białka. Mięśnie, które mocniej i częściej pracują wymagają regeneracji. Odnowa tkanki mięśniowej przechodzi szybciej jeśli organizm otrzyma dodatkowe porcje białka.
Białko konopne będzie także cennym elementem diety u osób, które się odchudzają. Białko zawiera błonnik, który ulega rozpulchnieniu w przewodzie pokarmowym. W ten sposób dłużej nie odczuwamy głodu i nie czujemy potrzeby podjadania.
Korzyści płynących ze spożywania białka konopnego jest wiele. Jest to doskonała alternatywa dla alergizującego białka sojowego, świetnie sprawdza się u osób o aktywnym trybie życia i tych dbających o linię. Urozmaici ono dietę wegetariańską i wegańską. Jego walory zdrowotne i odżywcze sprawiają, że białko konopne stale zyskuje na popularności.