Strona głównaPopularny artykuł ⭐🤍⭐Detoks organizmu po zimie – jak przygotować się na wiosnę?

Detoks organizmu po zimie – jak przygotować się na wiosnę?

W trakcie najzimniejszej pory roku nasz metabolizm spowalnia, przestawiając się na tryb zimowy. To czas, kiedy aktywność na świeżym powietrzu jest ograniczona, a my częściej mamy ochotę na nieco cięższe potrawy, które dodadzą nam energii i nas rozgrzeją, niż na orzeźwiające, lekkie sałatki. To wszystko sprawia, że w tym okresie nasz organizm gromadzi więcej toksyn. Wówczas czujemy się senni, przemęczeni i ociężali, a nasza kondycja pozostawia wiele do życzenia. Aby wspomóc organizm i pozbyć się szkodliwych związków chemicznych, niezbędny jest detoks. Do metod oczyszczających zaliczamy zdrową dietę opartą na świeżych warzywach i owocach, aktywność fizyczną, kuracje ziołami i suplementami diety. Sprawdźmy jak odzyskać energię na wiosnę?

Dlaczego nasz organizm może być zanieczyszczony toksynami?

Całkowite uniknięcie wchłaniania toksyn nie jest możliwe, ponieważ mamy z nimi stały kontakt — dostarczamy je wraz z wysoko przetworzonym jedzeniem i wdychanym powietrzem. Nasz organizm sam może produkować toksyny, wówczas kiedy w komórkach zachodzą złe reakcje chemiczne. Jest on jednak tak skonstruowany, że przewiduje samoczynne oczyszczanie się ze szkodliwych związków chemicznych, a za procesy oczyszczania odpowiadają narządy takie jak wątroba, nerki i jelita. Zdarza się też, że szczególnie w okresie jesienno-zimowym nagromadzimy tych substancji tak dużo, że nie będziemy w stanie ich wydalić w naturalnym procesie oczyszczania, który odbywa się w układzie oddechowym i moczowym. Dlatego na wiosnę zaleca się detoksykację organizmu.

Jakie są objawy zanieczyszczenia organizmu?

Bez wątpienia nasz organizm potrzebuje oczyszczenia, jeśli palimy papierosy, spożywamy alkohol i lubimy jeść czerwone mięso, jednak nie tylko wówczas. Charakterystycznymi objawami, które świadczą o potrzebie detoksykacji będą:

  • częste uczucie zmęczenia,
  • obniżona odporność i podatność na infekcje,
  • obniżona kondycja fizyczna,
  • brak energii,
  • nieświeży oddech,
  • nieprzyjemny zapach potu,
  • problemy trawienne, wzdęcia,
  • problemy z zasypianiem,
  • problemy z koncentracją,
  • łamliwe paznokcie,
  • matowe włosy.

Jak oczyścić organizm z toksyn po zimie?

Jednym z kluczowych elementów detoksykacji organizmu jest przede wszystkim zdrowa, lekkostrawna i zbilansowana dieta. Należy wówczas ograniczyć spożywanie słodyczy (dla których alternatywą powinny stać się owoce) mięsa, szczególnie czerwonego, tłustych sosów i ciężkostrawnych potraw, a także ograniczyć picie kawy, zastępując ją na przykład zieloną herbatą. Aby dostarczyć organizmowi energii i porcji witamin, w diecie oczyszczającej nie może zabraknąć warzyw i owoców, które powinny stanowić dodatek do wszystkich posiłków spożywanych w ciągu dnia, a także przygotowanych z nich, świeżo wyciskanych soków. Do warzyw i owoców, którym przypisuje się właściwości detoksykacyjne należą:

  • pietruszka – zarówno natka, jak i korzeń – działa moczopędnie, dzięki czemu przyspiesza usuwanie szkodliwych metabolitów i toksyn, wspomaga oczyszczanie wątroby i proces trawienia,
  • brokuły – wspomagają proces odtruwania wątroby, przyczyniają się do wzmożonego usuwania zalegających w naczyniach złogów tłuszczu i cholesterolu; sulforafan zawarty w brokułach, wspomaga usuwanie toksyn,
  • buraki – cenne źródło przeciwutleniaczy, które usuwają wolne rodniki z organizmu. Dostarczają sporych ilości potasu i błonnika pokarmowego, wpływają na przyspieszenie pasażu treści pokarmowej, ułatwiają wypróżnianie i zapobiegają zaparciom. Betanina – barwnik – wykazuje działanie przeciwzapalne, oczyszczające, buraki wspomagają prawidłową pracę wątroby, nerek, pomagają usunąć nadmiar mocznika,
  • ogórki – ułatwiają oczyszczanie organizmu z toksyn dzięki dużej zawartości wody, niezbędnej w procesie oczyszczania,
  • kapusta – bogata jest w witaminy i składniki mineralne przyspieszające usuwanie zbędnych produktów przemiany materii. Jest niskokaloryczna, dlatego sprawdzi się w diecie odchudzającej,
  • seler – korzeniowy, jak i naciowy przyspiesza trawienie nadmiernej ilości tłuszczów,
  • wspomaga procesy trawienia i wydalania zbędnych, szkodliwych produktów przemiany materii,
  • pomidory – dostarczają dużych ilości likopenu, silnego przeciwutleniacza, są źródłem potasu, który reguluje poziom sodu, zapobiegając w ten sposób gromadzeniu nadmiaru wody w organizmie, pomidory wzmagają produkcję soków trawiennych,
  • cytryna – wspomaga pracę wątroby, odkwasza organizm. Choć kwaśna w smaku nie wykazuje działania kwasotwórczego, ma właściwości alkalizujące,
  • grejpfrut – wzmaga metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej,
  • jabłka – zawiera pektyny wiążące zbędne substancje, po czym przyspieszają usuwanie ich z organizmu. Spożywanie jabłek wspomaga proces oczyszczania i odkwaszania organizmu, mają one działanie zasadowe.

Zioła wspomagające oczyszczanie organizmu

Oprócz zmiany diety w oczyszczeniu organizmu wspomóc mogą nas sprawdzone, znane i stosowane od pokoleń napary z ziół. Z właściwości detoksykacyjnych słyną takie zioła jak:

  • mniszek lekarski – działa moczopędnie, wspiera czynność wątroby i pęcherzyka żółciowego, bogaty w witaminy A, B6, C, D i K, minerały, jak żelazo, potas, cynk, ostropest plamisty — polecany do wspomagania czynności wątroby, jego związek czynny, sylimaryna, stabilizuje błony komórkowe i stymuluje szlaki detoksykacyjne, działa przeciwzapalne, 
  • pokrzywa – jest źródłem kwasów organicznych, flawonoidów, a także witamin i składników mineralnych, wykazuje działanie moczopędne, uzupełnia niedobory witamin i minerałów,
  • skrzyp – działa moczopędnie bez wpływu na gospodarkę elektrolitową, usprawnia wydalanie wody i toksyn, oszczędzając przy tym ważne mikroelementy, zawiera flawonoidy, kwasy organiczne, minerały, fitosterole, kwasy fenolowe i krzemionkę,
  • czystek – wykazuje działanie antyoksydacyjne, detoksykujące i przeciwwolnorodnikowe, dzięki wysokiej zawartości polifenoli.

Detoksykacja organizmu jest procesem, stopniowym. Po wprowadzeniu zdrowych zmian w sposobie odżywiania się, a także po zrezygnowaniu z niezdrowych używek i ograniczeniu spożywania mięsa, po pewnym czasie zauważymy, że mamy więcej energii i motywacji do działania, łatwiej będzie nam zasypiać, a zmieniająca się wraz ze zmianą pory roku aura za oknem będzie sprzyjała częstszym przebywaniu na świeżym powietrzu. Bardzo ważne jest, aby oprócz przestrzegania zdrowej, zbilansowanej diety nie zapominać o codziennej aktywności fizycznej, chociażby w postaci spaceru, a także o odpowiednim nawodnieniu organizmu.

Dietetyk Ania
Magister Żywienia Człowieka i Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Posiada doświadczenie w pracy z pacjentami. Pasjonatka zdrowego stylu życia i zrównoważonej diety. Uwielbia gotowanie i eksperymentowanie z nowymi smakami.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img