Strona głównaPorady dietetycznePopularny artykuł ⭐Dieta wegańska – jakimi produktami można zastąpić jajka w diecie?

Dieta wegańska – jakimi produktami można zastąpić jajka w diecie?

Z badań prowadzonych w różnych zakątkach świata wynika, że coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa. Nie inaczej jest w Polsce. Co najmniej milion naszych rodaków uznaje się za wegetarian lub wegan i coraz więcej osób planuje rezygnację ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego. Zrezygnowanie z mięsa stało się nie tylko modnym trendem, lecz wiąże się również z kwestiami ideologicznymi i etycznymi dotyczącymi cierpienia hodowlanych zwierząt, a także kwestią ekologii. Wyprodukowanie zaledwie kilograma wołowiny wymaga użycia ponad 14 tysięcy litrów wody, około 6 kg paszy, a przy tym do atmosfery dostaje się ilość CO2 równa kilkugodzinnej podróży samochodem. I choć liczba wegan systematycznie wzrasta, osoby te niezmiennie spotykają się z tym, że inni kwestionują zasadność ich decyzji, uznając, że dieta ta nie pozwala w pełni cieszyć się smakiem chociażby pysznych domowych ciast, które bez dodatku jajek po prostu będą nieudane. Również osoby, które dopiero przygotowują się do przejścia na weganizm zastanawiają się, czym takie jajko można zastąpić w przepisie?

Faktycznie jajko jest świetnym składnikiem, które posiada wyjątkowe właściwości — wiąże ze sobą różne składniki, może się pienić, dzięki czemu dodane do konkretnej potrawy może zwiększyć jej puszystość, używa się go do ciast, naleśników, deserów, sosów, np. holenderskiego czy majonezu. Czy da się zastąpić jajka w diecie wegańskiej? Jasne, że tak!

Propozycje zdrowych wegańskich zamienników jajek

Wegańskich zamienników jajek jest jak się okazuje całkiem sporo, oto niektóre z propozycji:

  • jajko z nasion chia — aby przygotować zamiennik jednego jajka potrzebne będą: pełna łyżka nasion chia i 3 łyżki wody. Składniki trzeba wymieszać i pozostawić do czasu aż zgęstnieją. Ponieważ nasiona chia mają żelową konsystencję, będą doskonałym zamiennikiem jajek w przepisach na naleśniki, ciastka, budynie lub desery bez pieczenia,
  • kala namak, czyli czarna sól wulkaniczna — ta tradycyjnie stosowana w kuchni azjatyckiej sól dzięki zawartości siarki ma intensywny smak i aromat, świetnie imitujące smak jajek. Czarna sól jest powszechnie stosowana właśnie w kuchni wegańskiej. Sprawdzi się w takich daniach jak: wegańskie sałatki, jajecznica z tofu, frittata, quiche, czy w tostach francuskich. Pamiętajmy jednak o tym, że soli kala namak należy używać z umiarem,
  • aquafaba — zalewa z ciecierzycy. To kleisty płyn, w której gotowano ciecierzycę. Można kupić go osobno lub odlać zalewę z puszki z ciecierzycą. Ponieważ zabiera skrobię, strukturą przypomina kurze białko. Świetnie sprawdzi się w przepisach na wegańskie bezy, lody, pianki, a nawet wegański majonez. Aby otrzymać zamiennik jednego żółtka potrzeba łyżkę aquafaby, na jedno białko – 2 łyżki aquafaby, a na całe jajko – 3 łyżki zalewy z ciecierzycy,
  • mąka z ciecierzycy — jest bogata w białko, a jej smak i konsystencja jest zaskakująco zbliżona do tych, jakie ma jajko. Działa ona zarówno jako środek spulchniający, jak i wiążący. To jedna z najlepszych naturalnych alternatyw dla jajek używanych w wypiekach. Jest idealna do przepisów na ciasteczka i bułeczki oraz tradycyjne toskańskie ciastka biscotti, ale sprawdzi się równie dobrze w potrawach wytrawnych, jak omlety czy quiche. Aby otrzymać zamiennik jednego jajka, należy połączyć trzy łyżki mąki z ciecierzycy z trzema łyżkami wody, aż całość wymiesza się, tworząc kremową, dosyć gęstą pastę,
  • tofu jedwabiste miękkie — sprawdza się idealnie w przepisach na wegańskie musy, kremy, serniki, ciasta z kremową masą i nadaje ciastu wilgotną strukturę. Koniecznie musi to być tofu jedwabiste, a nie twarde. Pamiętajmy jednak, że wymaga ono odrobiny więcej proszku do pieczenia, aby ciasta wyszły lżejsze i bardziej puszyste, gdyż tofu jest ciężkie. Nadaje się ono również do dań wytrawnych i pikantnych. Aby otrzymać zamiennik jednego jajka potrzeba około ¼ szklanki tofu jedwabistego,
  • siemię lniane — zmielone siemię lniane łączy się z wodą i pozostawia na około 5 minut, do momentu aż zgęstnieje. Takie wegańskie „jajko” bardzo dobrze wiąże składniki. Jego konsystencja przypomina do złudzenia teksturę prawdziwego jajka, choć siemię lniane jest neutralne w smaku i nie wpływa na smak przygotowywanego dania. Sprawdzi się zatem w przepisach, w których potrzebujemy ich dla efektu wiązania składników. Aby otrzymać jedno jajko wegańskie, potrzebujemy łyżkę mielonego siemienia lnianego i trzy łyżki wody,
  • skrobia z tapioki — stosuje się ją jako składnik zagęszczający i wiążący, przede wszystkim do różnego rodzaju puddingów oraz sosów. Wyjdzie nam z jej użyciem na przykład kremowy, gładki majonez wegański. W celu otrzymania zamiennika jednego jajka będziemy potrzebować łyżkę skrobi z tapioki oraz trzy łyżeczki wody.

Zamienników jajek jak widać jest całkiem sporo. Warto jednak wiedzieć, że łatwiej jest przygotować potrawy wegańskie z przepisów wegańskich. Trudniej może być, kiedy chcemy dostosować przepis niewegański — wówczas starajmy się znaleźć przepis, który wymaga użycia jednego jajka. Kiedy już nauczymy się przygotować wypieki i inne dania z zamiennikami jajek, przekonamy się, że dania z przepisów wegańskich są równie pyszne, jak ich tradycyjne odpowiedniki.

Dietetyk Ania
Magister Żywienia Człowieka i Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Posiada doświadczenie w pracy z pacjentami. Pasjonatka zdrowego stylu życia i zrównoważonej diety. Uwielbia gotowanie i eksperymentowanie z nowymi smakami.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img