Jagły, innymi słowy kasza jaglana, otrzymywana jest z prosa zwyczajnego, które swoje zastosowanie znajdowało już w starożytnych Chinach. Najstarsze ślady używania prosa pochodzą nawet sprzed 11 000 lat. Analizy ceramicznych naczyń i kamiennych narzędzi z północnej części Państwa Środka dowiodły, że używano tam prosa w tak odległych czasach. A przed 10 000 laty prawdopodobnie uprawiano już proso. Odnaleziono, także w Chinach, swego rodzaju magazyny, które wypełnione były 50 tonami prosa zwyczajnego.
Dzisiaj kasza jaglana, choć powoli wraca do łask, nie jest jeszcze bardzo popularna. Jagły nie powinny jednak znikać z naszego menu, a wręcz przeciwnie, warto znaleźć dla nich miejsce w jadłospisie. Dlaczego? Są niezwykle bogate w cenne właściwości.
Jakie wartości odżywcze ma kasza jaglana?
Wartości odżywcze jagły są porównywalne z wartościami kaszy gryczanej. W kaszy jaglanej znajduje się mało skrobi, a dość dużo łatwo przyswajalnego białka. Poza tym kasza jaglana jest szczególnie cenna ze względu na to, że znajdziemy w niej największe pokłady witamin z grupy B (B1, B2, B6). Nie brakuje w jagłach także minerałów:
- miedzi
- żelaza
- magnezu
- wapnia
- fosforu
- potasu
Poznaj właściwości prozdrowotne kaszy jaglanej
Charakterystyczną cechą dla kaszy jaglanej jest lekkostrawność. Potrawy przygotowane na bazie kaszy, takie jak np. zupa, są pożywne oraz syte, a jednocześnie lekkie. Jagły mają także właściwości antywirusowe, redukują stan zapalny błon śluzowych wysuszając nadmiar wydzieliny. Istotne wydaje się także to, że zarówno kasza jaglana jak i gryczana mają działanie zasadotwórcze. Co oznacza, że pełnią ważną rolę w przywracaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. W związku z tym kasza jaglana powinna znaleźć się w jadłospisie diety zasadowej.
Warto również wspomnieć o tym, że jagły zawierają krzemionkę, która doskonale wpływa na włosy, paznokcie oraz skórę. Nie powinniśmy także zapominać o witaminie E i lecytynach, które zawarte są w kaszy jaglanej. Lecytyna pozytywnie wpływa na pamięć oraz koncentrację. Odpowiada także za regulowanie cholesterolu we krwi. Właśnie z tego powodu osoby, które pracują umysłowo powinny wpleść w swoją dietę jagły.
Jak wykorzystać kaszę jaglaną w kuchni?
Jagły są całkiem wdzięcznym produktem, z którego można przygotować wiele potraw. Kasza jaglana świetnie sprawdza się jako śniadanie ze względu na swoją lekkostrawność, ale także sytość. Gotować można ją zarówno na wodzie jak i na mleku. Jagły mogą nam od czasu do czasu zastąpić ziemniaki, ryż czy makaron. Doskonale uzupełnia dania z duszonych mięs, zupy, zapiekanki czy kotlety. Będzie także doskonałym uzupełnieniem deserów z owocami.