- Składniki odżywcze zawarte w orzechach włoskich
- Właściwości prozdrowotne orzechów włoskich
- Zastosowanie orzechów włoskich w kosmetyce
- Jak wykorzystać orzechy włoskie w kuchni?
- Jak prawidłowo przechowywać orzechy włoskie, aby nie straciły swoich właściwości prozdrowotnych i walorów smakowych?
Orzechy są wymieniane jako jedna z najczęściej polecanych rodzajów przekąsek, uznawanych jako wartościowe jedzenie na wynos, które łatwo spakować do śniadaniówki i zabrać ze sobą wszędzie – np. do pracy, szkoły, czy na wycieczkę. Są smaczne, pożywne, sycące i zdrowe. Można je jeść jako samodzielną przekąskę, bądź też dodać do wielu różnych potraw. Pasują zarówno do dań wytrawnych, zup, sałatek, pieczeni, jak i do wypieków i deserów na zimno. Popularne w ostatnich latach stały się orzechy brazylijskie, makadamia, pecan, nerkowce orzeszki pinii. A co z tradycyjnymi, znanymi w Polsce od dziesięcioleci orzechami włoskimi? Choć zaledwie garść tych orzechów ma więcej kalorii niż sporej wielkości kotlet schabowy, to według najnowszych badań okazuje się, że są to jedne z najbardziej wartościowych orzechów na świecie. Co takiego mają w sobie orzechy włoskie, że uznaje je się za najzdrowsze?
Składniki odżywcze zawarte w orzechach włoskich
Orzechy należą do najbardziej kalorycznych przekąsek, a szczególnie właśnie orzechy włoskie biją w te kwestii wszelkie rekordy. Sto gramów zawiera około 650 kalorii. Ukryte w zdrewniałej łupince nasionko, które nazywamy orzechem, aż w ponad 50 procentach składa się z tłuszczu. Orzechy te zawierają cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Zaledwie trzy orzechy wystarczą, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. To największa ilość tych kwasów w porównaniu ze wszystkimi innymi orzechami. Zawierają one także całkiem sporo wysokowartościowego białka. Jakie wartościowe składniki skrywa zawartość łupinki?
- Kwasy omega-3,
- kwasy omega-6,
- kwas elagowy,
- kwas lanolinowy,
- L-arginina,
- białko,
- błonnik,
- witaminy:
- witamina C,
- tiamina,
- ryboflawina,
- niacyna,
- witamina B6,
- kwas foliowy,
- witamina A,
- witamina E,
- witamina K,
- minerały:
- wapń,
- żelazo,
- magnez,
- fosfor,
- potas,
- cynk,
- sód.
Właściwości prozdrowotne orzechów włoskich
Jedzenie orzechów włoskich niesie ze sobą bardzo dużo korzyści zdrowotnych. Mają one dobroczynny wpływ między innymi na:
- serce i układ krwionośny, w tym obniżenie cholesterolu,
- wpływają na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych
- pamięć, mózg i prawidłową pracę układu nerwowego,
- poprawę koncentracji,
- prawidłową pracę układu pokarmowego,
- stan naszej skóry, włosów i paznokci,
- wzmocnienie odporności całego organizmu.
Zawarta w orzechach włoskich L-arginina to substancja wpływająca na rozszerzanie naczyń wieńcowych, co korzystnie wpływa na układ krążenia. Kwas elagowy, który również znajdziemy w tych orzechach wpływa na poprawę odporności. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, a także sterole roślinne działają dobroczynnie na nasz układ krążenia poprzez obniżenie poziomu złego cholesterolu, a ponadto wykazują działanie przeciwzapalnie i zmniejszają tendencję do powstawania zakrzepów.
Orzechy włoskie wykazują także właściwości odtruwające, przeciwzapalne, grzybobójcze i bakteriobójcze – działają na gronkowce, paciorkowce, bakterie wywołujące dur brzuszny. Warto je spożywać w postaci nalewki w razie wystąpienia nieżytów przewodu pokarmowego, zatrucia pokarmowego czy biegunki.
Orzechy włoskie dobroczynnie wpływają na komórki nerwowe, dzięki wysokiej zawartości kwasu lanolinowego, kwasu foliowego i magnezu. Ich spożywanie zaleca się osobom zmęczonym, zestresowanym, nadpobudliwym i mającym kłopoty z zasypianiem.
Dzięki dużej zawartości fosforu orzechy wpływają także na sprawność przebiegu procesów myślowych. Na pracę mózgu korzystny wpływ wywierają również mangan i miedź.
Zastosowanie orzechów włoskich w kosmetyce
Wyciągi z orzecha włoskiego można znaleźć w wielu kosmetykach, w tym w kremach i maseczkach do cery tłustej i trądzikowej. To ze względu na zawartość cynku i substancji o działaniu ściągającym i przeciwbakteryjnym. Pochodzące z orzechów witaminy A i E oraz koenzym Q10 wykorzystywane są również w kremach przeznaczonych do cery dojrzałej — pomagają zwalczać wolne rodniki, zatrzymują wodę w komórkach, działają regenerująco, pobudzając procesy odnowy. Natomiast w balsamach o działaniu brązującym i wyrównującym koloryt skóry często stosuje się tzw. juglon, czyli naturalny barwnik dający efekt naturalnej, delikatnej złotobrązowej opalenizny. Wyciąg z orzechów można również znaleźć w wielu kosmetykach do pielęgnacji włosów skłonnych do przetłuszczania się oraz w kosmetykach o działaniu przeciwłupieżowym. Działa łagodząco, przeciwzapalnie, antybakteryjnie na skórę głowy, a właściwości koloryzujące wykorzystywane są w szamponach, odżywkach i płukankach do ciemnych włosów.
Jak wykorzystać orzechy włoskie w kuchni?
Są nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim bardzo smaczne, o charakterystycznym, wyrazistym smaku. Można włączyć je do menu pod postacią naparu, nalewki, czy masła orzechowego i oleju z orzecha włoskiego, który świetnie sprawdzi się w surówkach, sałatkach, koktajlach i smoothies. Świetnym połączeniem będzie sałatka z orzechów, rukoli, mango, granatu, awokado i sera pleśniowego z dodatkiem syropu klonowego i octu balsamicznego. Orzechy włoskie doskonale komponują się również z figami. Na bazie orzechów włoskich możemy też przygotować zdrowe domowe batoniki. W postaci prażonej podkreślą smak sałatki. Orzechy włoskie są uniwersalne, będą pasowały także w połączeniu z owocami, czy też jako składnik pizzy z dodatkiem gruszki i gorgonzoli.
Jak prawidłowo przechowywać orzechy włoskie, aby nie straciły swoich właściwości prozdrowotnych i walorów smakowych?
Ponieważ orzechy włoskie zawierają bardzo dużo tłuszczu, istnieje możliwość, że szybko zjełczeją, spleśnieją bądź wyschną, a do tego zalęgną się w nich mole spożywcze, dlatego najlepiej jest je przechowywać w miejscu suchym, chłodnym, ciemnym w zamkniętym szklanym słoju.
Kto szczególnie powinien sięgać po orzechy włoskie, a kto powinien ich unikać?
Orzechy włoskie doskonale sprawdzą się w diecie ubogiej w ryby i białko. Sprawdzą się zwłaszcza w diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Orzechy włoskie ze względu na wysoką zawartość fosforu są szczególnie zalecane studentom i uczniom, zwłaszcza w okresie egzaminów. Fosfor doskonale wpływa na prawidłową pracę mózgu. Spożywanie tych konkretnych orzechów, bogatych w kwas foliowy, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu, poleca się także kobietom w ciąży. Takie same zalety ma olej z orzechów włoskich, idealny do sałatek.
Choć prozdrowotne właściwości orzechów włoskich są wszechstronne, szczególną ostrożność powinny zachować osoby ze skłonnością do alergii, a także narażone na problemy z kamieniami nerkowymi, ponieważ orzechy zawierają szczawiany mogące przyczynić się do tworzenia kamieni nerkowych.