Kiełki nasion to rośliny będące we wczesnej fazie wzrostu. Są cenione w kuchni za swoje walory smakowe, jak również za to, że stanowią prawdziwą bombę witaminową. Zawierają nieocenione ilości witamin, minerałów i enzymów, które potrzebne są do tego, aby z niewielkiego nasiona wyrosła zdrowa i silna roślina. Są źródłem witamin A, C, D, E, K PP, a także witamin z grupy B oraz minerałów takich jak: żelazo, magnez, potas, cynk, wapń, miedź i selen. Są one również źródłem błonnika, białka, antyoksydantów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Składniki odżywcze z kiełków są łatwoprzyswajalne przez nasz organizm, lekkostrawne i niskokaloryczne.
Kiełki możemy otrzymać nie tylko z wielkanocnej rzeżuchy, ale też z nasion rzodkiewki, brokuła, słonecznika, fasoli mung, lucerny, a nawet z buraka czy soczewicy. Różnią się one delikatnie w smaku, niektóre są drobne inne, jak np. kiełki fasoli mung – grube. Kiełki brokuła, rzodkiewki czy brokuła są pikantne, lucerny i soczewicy łagodne, a słonecznika mają delikatny, orzechowy posmak. Jak możemy wykorzystać je na co dzień w kuchni?

Łososiowe roladki z kiełkami rzodkiewki
– wędzony łosoś – kilka plastrów
– serek śmietankowy
– śmietana – ok. 2 łyżki
– kiełki rzodkiewki
– koperek lub szczypiorek
Serek mieszamy ze śmietaną, dodajemy posiekany koperek lub szczypiorek. Powstałą masą smarujemy plastry łososia, posypujemy kiełkami rzodkiewki i zwijamy w roladki. Całość ozdabiamy koperkiem i resztą kiełków.
Spring-rolls
– papier ryżowy
– kiełki fasoli mung
– wędzony łosoś
– awokado
– ogórek
– papryka czerwona
Awokado, czerwoną paprykę i pół ogórka szklarniowego kroimy w cienkie słupki. Papier ryżowy pojedynczo zanurzamy w gorącej wodzie, aby zmiękł, a następnie od razu dokładnie rozkładamy na płaskim talerzu. Na każdy arkusz papieru nakładamy warzywa, kiełki i poszarpanego łososia. Całość zwijamy w rulony i podajemy z sosem sojowym.

Sałatka z kurczakiem
– piersi kurczaka 0,5 kg
– miks sałat z rukolą
– szpinak
– miks ulubionych kiełków
– parmezan
– pomidorki koktajlowe – garść
– sok z cytryny
– oliwa
– sól, pieprz i sproszkowana czerwona papryka do smaku
Pierś z kurczaka smażymy na oliwie z dodatkiem soli, pieprzu i słodkiej papryki. Kiedy usmażona pierś stygnie, umyty miks sałat z rukolą i szpinak wykładamy na półmisek, dodajemy przekrojone na pół pomidorki i całość skrapiamy odrobinę sokiem z cytryny i polewamy oliwą. Gotową sałatę posypujemy startym parmezanem, wykładamy pokrojoną w plastry pierś i całość posypujemy mieszaniną kiełków.
Kiełki – jemy na surowo
Kiełki najlepiej jeść na surowo, aby nie straciły swoich cennych składników odżywczych, można je podawać w formie sałaty, ozdobić nimi gotowane lub faszerowane jajka, traktować jako dodatek do kanapek. Niektóre kiełki, jak np., kiełki fasoli mung, wyśmienicie smakują z patelni. Co ważne, niemal wszystkie kiełki można samodzielnie, w prosty sposób wyhodować w domu i zawsze mieć pod ręką. Zaletą wyhodowanych samodzielnie kiełków jest to, że mamy je zawsze pod ręką i trafiają one na nasz talerz od razu po zerwaniu, nie tracąc wartości odżywczych w czasie transportu.