Strona głównaProdukty i przepisyJak prawidłowo przechowywać żywność?

Jak prawidłowo przechowywać żywność?

Jak prawidłowo przechowywać żywność, aby szybko się nie psuła i zachowała swoje najlepsze właściwości i wartości odżywcze? Odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych po pierwsze zapobiega marnowaniu i wyrzucaniu jedzenia, a po drugie daje pewność, że spożywana żywność jest świeża i nam nie zaszkodzi. Na pierwszy rzut oka kwestia przechowywania jedzenia wydaje się prosta – wystarczy włożyć je do lodówki i gotowe. Jednak okazuje się, że są takie produkty, którym przechowywanie w lodówce nie służy, a te, które mogą być przechowywane w lodówce, powinny mieć tam swoje określone miejsce.

Produkty suche

Wszelkiego rodzaju kasze, fasola i groch, mąka, ryż i makarony z powodzeniem możemy przechowywać w kuchenny szafkach i szufladach, bądź jeśli posiadamy, w spiżarce. Po otwarciu opakowania warto przesypać je do pojemników, najlepiej szklanych, aby nie dostała się do nich wilgoć. Nie dosypujmy do pojemnika nowej porcji produktu, np. mąki, zanim nie zużyjemy poprzedniej. Pozwoli nam to uniknąć wymieszania świeżej żywności z taką, której termin przydatności zbliża się do końca. Nim do pustego pojemnika wsypiemy świeżą mąkę czy kaszę, warto go wcześniej umyć i dokładnie wysuszyć.

Przechowywanie żywności

Oleje i oliwa

Nie należy przechowywać ich w nasłonecznionym i ciepłym miejscu, tracą one wówczas witaminy i szybciej jełczeją. Oleje takie jak rzepakowy czy słonecznikowy warto trzymać w zamkniętej szafce. Oliwa zazwyczaj sprzedawana jest w specjalnych, ciemnych butelkach. Również należy przechowywać ją w zacienionym i chłodnym miejscu. Jednym olejem, który wymaga przechowywania w lodówce jest olej lniany.

Pieczywo

Chleby i bułki najdłużej zachowają świeżość, jeśli owiniemy je w lnianą ściereczkę i włożymy do chlebaka, najlepiej wykonanego z drewna lub do zamykanego, ceramicznego pojemnika. W żadnym wypadku nie powinno się przechować pieczywa w foliowych torebkach. Po pierwsze plastik jest niezdrowy dla środowiska i naszego organizmu, a po drugie powoduje, że chleb szybciej pleśnieje.

Owoce i warzywa

Okazuje się, że właśnie większość owoców i warzyw „nie lubi” zbyt niskie temperatury i zdecydowanie lepiej jest przechowywać je w temperaturze pokojowej. W lodówce tracą one smak, aromat i jędrność, jak np. pomidory, ogórki czy jabłka lub bardzo intensywnie chłoną inne zapachy z lodówki, jak np. cytrusy. Owoce i warzywa, których nie należy przechowywać w lodówce to:

  • pomidory,
  • ogórki,
  • cytrusy,
  • gruszki,
  • jabłka,
  • ziemniaki,
  • marchew,
  • papryka,
  • czosnek,
  • cebula,
  • awokado,
  • banany.

Owoce, które można przechowywać w lodówce to przede wszystkim truskawki, jagody i maliny, a także winogrona (do 48 godzin). Należy jednak pamiętać, że nie należy ich myć przed włożeniem do lodówki, a dopiero bezpośrednio przed jedzeniem.

Jak przechowywać jedzenie?

Pozostałe produkty spożywcze, które nie lubią lodówki bądź nie wymagają przechowywania w niej to:

  • miód,
  • czekolada,
  • masło orzechowe,
  • kawa,
  • herbata,
  • kakao,
  • konserwy.

Znaczenie ma również prawidłowe przechowywanie produktów spożywczych w lodówce. Ma to związek z tym że na każdej półce jest nieco inna temperatura – im wyższa półka, tym jest cieplej. Dlatego mięso najlepiej przechowywać na najniższej półce. Wędliny, twarogi, wędzone ryby, jajka dobrze przechowywać na środkowej półce. Najwyższa półka to dobre miejsce dla jogurtów, kefirów, czy mleka. Tutaj też można przechować resztki pozostałe po obiedzie. Szuflady w dolnej części lodówki służą do przechowywania owoców takich jak truskawki czy maliny, a także twarde sery i długodojrzewające. Natomiast półki w drzwiach lodówki to miejsce dla sosów, czy soków.

Na koniec warto wspomnieć o ogólnych zasadach, jakich warto przestrzegać. Do lodówki nigdy nie wolno wstawiać jedzenia, które jeszcze nie wystygło, ponieważ można ją w ten sposób uszkodzić, poza tym zużywa ona wówczas zdecydowanie więcej energii. Nie należy też często lodówki otwierać i długo trzymać otwartych drzwi, ponieważ chłodziarka musi wówczas intensywniej pracować. Te proste zasady są korzystne z ekonomicznego i ekologicznego punktu widzenia. Nie warto też kupować zbyt dużo jedzenia, bo nawet najlepiej przechowywane, w końcu się zepsuje, a jedynie tyle, ile faktycznie jesteśmy w stanie zjeść.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img