Strona głównaPorady dietetyczneDlaczego warto jeść mandarynki?

Dlaczego warto jeść mandarynki?

SPIS TREŚCI:

Cytrusy są owocami, po które niezwykle chętnie sięgamy jesienią i zimą. Jednak poza pomarańczami, cytrynami i grejpfrutami warto także pamiętać aby do codziennej diety włączać także mandarynki. Dlaczego? Poza słodkim smakiem i intensywnym aromatem zachwycają także wysoką zawartością wartościowych dla organizmu substancji takich jak witaminy i flawonoidy oraz niską kalorycznością.

Mandarynki: wartości odżywcze

Podobnie jak inne cytrusy są słusznie kojarzone z owocami niskokalorycznymi – w 100 g mandarynek znajduje się zaledwie 53 kcal (czyli ok. 30 kcal w jednym owocu). Odznaczają się także stosunkowo niskim indeksem glikemicznym (IG 30). Mandarynki posiadają przy tym wartości odżywcze – wprawdzie zawierają w sobie znikome ilości białka i tłuszczów, ale za to porcja owoców dostarcza do organizmu błonnik pokarmowy, który jest niezbędny dla zachowania prawidłowej przemiany materii. Stanowią zatem znakomitą przekąskę dla osób, które dają o linię. Przy tym mandarynki znakomicie nawadniają organizm, gdyż składają się z wody w ponad 80%.

Mandarynki: witaminy

Poza grejpfrutami mandarynki oferują w grupie cytrusów najwyższą zawartość witaminy A w owocach – 681 IU/100 g. Sprawia to, że jedzenie mandarynek umożliwia dostarczyć do organizmu cenne przeciwutleniacze, które są szczególnie istotne dla zachowania dobrej kondycji wzroku, skóry oraz funkcjonowania układu odpornościowego. Co więcej, podobnie jak inne owoce z grupy cytrusów, również i mandarynki zawierają w sobie także znaczne ilości witaminy C (26,7 mg w 100 g owoców), która przyczynia się do eliminowania efektów działalności wolnych rodników oraz wzmacnia odporność organizmu.

Poza tym, mandarynki zawierają w sobie także śladowe ilości witamin z grupy B, kwas foliowy oraz składniki mineralne, takie jak potas, magnez, wapń, fosfor czy cynk.

Mandarynki: właściwości

Mandarynki mają do zaoferowania różnorodne właściwości, które mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, w tym:

  • układu krążenia – wspierając pracę serca oraz naczyń krwionośnych, a także obniżając poziom cholesterolu LDL,
  • układu nerwowego – zawarte w mandarynkach składniki, w tym witaminy z grupy B, mają korzystny wpływ na pracę mózgu i układu nerwowego, co oznacza że warto podawać je dzieciom w wieku szkolnym,
  • skóry – wysoka zawartość witaminy A i C wpływa korzystnie na kondycję skóry, włosów i paznokci, wzmacniając także dziąsła, zęby oraz narząd wzroku, co ważne szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku,
  • układu immunologicznego – dostarczając do organizmu witamin i minerałów pomagają naturalnie wzmacniać barierę układu odpornościowego,
  • przemiany materii – mandarynki są bogate w flawonoidy (jak np. nobiletyna) dzięki czemu wspierają metabolizm tłuszczów, a także zawierają w sobie kwasy organiczne (m.in. jabłkowy), które poprawiają jakość trawienia i przemiany materii.

Zatem, czy mandarynki są zdrowe? Są to niewątpliwie świeże owoce, które należy włączać do codziennego jadłospisu, szczególnie jesienią i zimą, kiedy dostęp do sezonowych plonów z Polski jest znacznie ograniczony.

Sam miąższ zawiera w sobie bogactwo wartościowych substancji, a przy tym znakomicie smakuje – warto jednak uważać na samą skórkę owoców cytrusowych. Jest ona pokryta chemikaliami o działaniu grzybobójczymi, które mają za zadnie chronić owoc w czasie transportu. Przed obraniem owoców warto zatem dokładnie wyszorować je miękką myjką w ciepłej wodzie lub sięgać po owoce pochodzące z ekologicznych upraw, nie zabezpieczanych przy pomocy substancji takich jak imazalil czy thiabendazol.

Dietetyk Ania
Magister Żywienia Człowieka i Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Posiada doświadczenie w pracy z pacjentami. Pasjonatka zdrowego stylu życia i zrównoważonej diety. Uwielbia gotowanie i eksperymentowanie z nowymi smakami.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img