Strona głównaProdukty i przepisyGlukonian cynku i jego właściwości

Glukonian cynku i jego właściwości

Cynk jest mikroelementem niezbędnym do regulacji wielu istotnych procesów zachodzących w organizmie. Pomimo tego, że naturalnie występuje w bardzo różnorodnych produktach, do których mamy dostęp, cynk jest trudno przyswajalny i przyjmowany w zbyt małych ilościach. W efekcie nawet osoby dbające o różnorodną i bogatą w wysokiej jakości produkty mogą mieć problem z niedoborem tego mikroskładnika. Czy warto rozważyć jego suplementację? Jakie są objawy niedoboru? Odpowiadamy poniżej.

Cynk jest mikroelementem niezbędnym do regulacji wielu istotnych procesów zachodzących w organizmie. Pomimo tego, że naturalnie występuje w bardzo różnorodnych produktach, do których mamy dostęp, cynk jest trudno przyswajalny i przyjmowany w zbyt małych ilościach. W efekcie nawet osoby dbające o różnorodną i bogatą w wysokiej jakości produkty mogą mieć problem z niedoborem tego mikroskładnika. Czy warto rozważyć jego suplementację? Jakie są objawy niedoboru? Odpowiadamy poniżej.

Cynk – zastosowanie i właściwości

W organizmie człowieka cynk właściwości ma przede wszystkim wspomagające – stanowi składnik kilkudziesięciu różnych enzymów bądź też jest ich aktywatorem, uczestniczy w pracy układu odpornościowego, krwionośnego, a także trawiennego. Wspiera pracę narządów jak np. trzustka (regulowanie produkcji insuliny) oraz przyczynia się do obniżania poziomu szkodliwej frakcji LDL cholesterolu. Ma także wpływ na kondycję skóry, paznokci i włosów. Przy tym decyduje także o przyswajalności niektórych witamin (witaminy grupy A), a także wspomaga pracę narządów płciowych. Cynk wspomaga także gojenie się ran i regenerację skóry, a nawet – wpływa na syntezę DNA.

Naturalnie cynk występuje w takich produktach, jak: ostrygi – nie są one jednak podstawą diety w naszej szerokości geograficznej. Można znaleźć go także (chociaż już w mniejszym stężeniu) w: wątróbce, pestkach dyni, kakao, kiełkach, otrębach, roślinach strączkowych płatkach owsianych, a także w nabiale czy kaszy gryczanej.

Ze względu jednak na różne czynniki, cynk często nie może być w pełni przyswojony z pożywienia. Obecność w trawionym pokarmie dużych ilości cukru, alkoholu lub produktów wzbogaconych o żelazo lub miedź często stanowi główną przyczynę. Cynk może być także usunięty z organizmu zbyt szybko, np. kiedy dieta obfituje w produkty bogate w błonnik roślinny. Suplementowany cynk zastosowanie ma wówczas, gdy stwierdzi się u siebie pierwsze objawy niedoboru.

Glukonian cynku wchłanianie – jak go dawkować?

Glukonian cynku to jedna z łatwo przyswajalnych form cynku. Norma dla dorosłej osoby to 10 mg cynku, ale ze względu na rolę tego składnika, powinno się go przyjmować nawet więcej (w granicach 40 mg). Warto jednak wcześniej skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem. Suplementy mogą dość skutecznie wspomóc poprawę stanu skóry oraz samopoczucie, ale wysokie stężenie może prowadzić z kolei do wystąpienia nadmiaru tego mikroelementu.

Niedobór cynku objawia się poprzez:

  • pogorszenie stanu skóry,
  • wypadanie włosów,
  • suchość w ustach,
  • zmniejszone libido,
  • suchość w ustach, pogorszone powonienie,
  • pogorszenie koncentracji, pamięci oraz zmęczenie.

W związku z tym, że w naturalnej postaci cynk występuje w największej ilości w produktach odzwierzęcych, suplementacja może okazać się korzystnym rozwiązaniem dla osób, które z różnych powodów wyłączają je ze swojej diety. Ponadto, cynk zastosowanie ma u osób o wzmożonym zapotrzebowaniu, jak np. sportowców oraz u osób starszych, w przypadku których mikroelement wspiera przeprowadzanie procesów pamięciowych i sprawność intelektualną.

Suplementowany glukonian cynku przyswajalność tego cennego składnika w żaden sposób nie odbiega od innych swoich form. Forma kapsułek jest łatwa w stosowaniu i zapewnia optymalną dawkę, jakiej potrzebuje organizm. Postawienie na suplement może także przyczynić się do przyspieszenia leczenia takich dolegliwości jak egzema czy łuszczyca. Warto dokładnie przeanalizować swój codzienny jadłospis i być wyczulonym na niepokojące sygnały, które mogłyby sygnalizować niedobór cynku w organizmie.

Mgr Malgorzata Zawieja Dietetyk Kliniczny
Dietetyczka kliniczna. Od wczesnych lat fascynował ją wpływ jedzenia na nasze zdrowie i samopoczucie, i jak często wybieramy produkty w sposób losowy i nieświadomy. Ciekawość zaprowadziła ją na studia dietetyczne we Wrocławiu, które ukończyła z tytułem magistra w 2018 roku.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img