Strona głównaSlow lifeGotowanie w stylu slow food – czym jest i na czym polega

Gotowanie w stylu slow food – czym jest i na czym polega

SPIS TREŚCI

Slow food to idea, która zachęca nas do uważnego i niespiesznego celebrowania jedzenia. Najlepiej jedzenia regionalnego, sezonowego, przygotowywanego w tradycyjny sposób. Bez użycia półproduktów i produktów wysokoprzetworzonych. W slow food ważne jest to, aby czerpać przyjemność z samego przygotowywania potraw, a potem powolnego delektowania się nimi, w samotności, bądź z przyjaciółmi. Skąd wziął się cały ten ruch i czemu ma służyć?

Nie każdy wie, że slow food to nie tylko idea, a pełnoprawna organizacja, zrzeszająca obecnie 35 krajów (w tym Polskę od 2002 roku), założona w drugiej połowie lat 80-tych przez Carlo Petriniego, pochodzącego z Włoch krytyka kulinarnego. Tworząc ruch slow food, Ptrini dał wyraz sprzeciwu wobec powstającym restauracjom typu fast food. Zadaniem organizacji było i jest między innymi wspieranie regionalnych producentów żywności i tradycyjnych receptur.

Slow life

Dziś, po prawie 40 latach od powstania ruchu slow food, kiedy tempo życia staje się z dnia na dzień coraz szybsze, idea ta nabiera jeszcze większego znaczenia. Bez przerwy dokądś śpieszymy: na spotkanie, na autobus, na pilates, odebrać dziecko ze szkoły czy dodatkowej lekcji angielskiego. W biegu przygotowujemy byle jakie posiłki i jemy je również byle jak, w pośpiechu. Wydaje nam się, że nie mamy czasu, by usiąść wspólnie całą rodziną i zjeść obiad w niespiesznym tempie. Slow food nakazuje i uświadamia nam, że szkoda czasu na to, by na stojąco jeść niezdrowe jedzenie i pić kawę instant, której brakuje prawdziwego aromatu. Przy czym wcale nie chodzi o to, aby przygotowywane posiłki były szczególnie wykwintne i wyrafinowane, a właśnie proste i smaczne, bez sztucznych dodatków, konserwantów i barwników.

Arka Smaku – lista produktów slow food

Organizacja slow food stworzyła projekt o nazwie „Arka Smaku”, którego celem jest utworzenie listy tradycyjnych produktów regionalnych, o oryginalnym smaku i niespotykanych w innych miejscach na świecie, którym zagraża zapomnienie poprzez rozpowszechnienie się i łatwego dostępu do żywności typu fast food. Są to takie produkty jak na przykład angielski ser cheddar z hrabstwa Somerset, marokański olej arganowy, czy herbata Pu’er z prowincji Junnan. Co ciekawe, na liście produktów Arki Smaku znajduje się bardzo dużo, bo aż ponad 50, tradycyjnych przysmaków pochodzących z Polski. Zalicza się do nich między innymi:

  • tradycyjny owczy oscypek,
  • bryndza podhalańska,
  • ser owczy dojrzewający bundz,
  • ciasto mrowisko przygotowywane z faworków,
  • miód pitny,
  • śliwowica,
  • Polska Krowa Czerwona,
  • grusza odmiany ulęgałka,
  • kilka odmian jabłoni (np. Sztetyna Czerwona),
  • konfitura z płatków róży.

Gotowanie w stylu slow food

Gotowanie w stylu slow food to nic innego jak powrót do tradycyjnych przepisów i receptur naszych babć, naturalnych i pozbawionych sztucznych dodatków produktów. Chodzi o to, aby celebrować przygotowywanie posiłku, a później jego spożywanie, delektowanie się nim. Podczas gdy włożenie gotowego, zapakowanego w plastik posiłku do mikrofalówki nie wymaga od nas żadnego zaangażowania, gotowanie slow food może rozpocząć się już wówczas, kiedy na rynku wybieramy świeże, lokalne i nieprzetworzone produkty od miejscowego rolnika. Powinniśmy wiedzieć, skąd pochodzi żywność, która ląduje na naszym talerzu. Dla przykładu, zamiast np. jeść pizzę ze sklepowej chłodziarki, produkt głęboko mrożony, lepiej wybrać w zamian naturalne sery, wiejskie jajka, swojską kiełbasę i domowe przetwory. Ponieważ ideą gotowania w stylu slow food jest jak najmniej przetworzone jedzenie, podczas przygotowywania posiłków warto kierować się kilkoma zasadami:

  • przygotowywanie produktów w domu zamiast kupowania gotowych. Możemy np. samodzielnie upiec chleb, czy wędlinę,
  • mięso i ryby lepiej jest upiec niż usmażyć na patelni,
  • gotowanie na parze, co pozwoli zachować warzywom więcej witamin i minerałów, niż gotowanie w wodzie,
  • przygotowywanie własnych przetworów z warzyw i owoców sezonowych, np. sok z malin, gruszki w occie, marynowane grzyby, czy ogórki kiszone.
Życie w rytmie slow

Dziś idea slow food razem z slow life, slow fashion trafia do coraz większej liczby osób, do naszych domów i rodzin. Ważne staje się dla nas świadome życie, zdrowe odżywianie oraz pielęgnacja i celebracja rodzinnych więzi, relacja z przyjaciółmi. Slow food doskonale łączy się z ideą zero waste i ekologicznym stylem życia. Sprzyja nie tylko naszemu zdrowiu i dobremu samopoczuciu, ale także wspiera naszą planetę, poprzez tradycyjne i ekologiczne metody produkcji żywności.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img