Strona głównaProdukty i przepisyMiłorząb japoński (Ginkgo biloba) – roślinny eliksir długowieczności

Miłorząb japoński (Ginkgo biloba) – roślinny eliksir długowieczności

SPIS TREŚCI

Miłorząb dwuklapowy (Ginkgo biloba) tak naprawdę naturalnie występuje w Chinach i jest to właściwie miłorząb chiński, a jego potoczna nazwa miłorząb japoński przyjęła się w Polsce, ponieważ drzewo to po raz pierwszy trafiło do Europy właśnie z Japonii. Japończycy bardzo wcześnie docenili prozdrowotne właściwości miłorzębu i od setek lat sadzą go w pobliżu pałaców i świątyń. Zarówno przez Japończyków jak i Chińczyków, drzewo to uznawane za roślinę ozdobną i leczniczą, a nawet magiczną, chroniącą przed pożarami. Natomiast jego prażone nasiona stanowią ponoć prawdziwy przysmak. Ginkgo biloba jest drzewem długowiecznym, które może dożyć nawet do 4 tys. lat. Dziś najstarsze, reliktowe i endemiczne gatunki występują na terenie południowo-wschodnich Chin i znajduje się tam kilka drzew liczących sobie 3400 lat i 40 metrów wysokości. Zarówno w Chinach jak i w Japonii uważa się za roślinę zapewniającą długowieczność. Sprawdźmy więc ile w tym prawdy.

Miłorząb japoński – właściwości

Liście ginkgo biloba zawierają aż kilkadziesiąt substancji aktywnych, które wykazują właściwości prozdrowotne. Są to między innymi:

  • kwercetynę,
  • terpeny – bilobalidy i ginkgolidy),
  • kwasy fenolowe,
  • flawonoidy,
  • witaminy C i E,
  • fitosterole,
  • selen,
  • karoten,
  • olejek kamforowy,
  • glukozę.
Ginkgo biloba

Miłorząb japoński – działanie

Wyżej wymienione składniki sprawiają, że miłorząb japoński:

  • pozytywnie wpływa na układ krwionośny, dzięki czemu cały organizm jest lepiej dotleniony – pomaga to usprawnić pracę mózgu,
  • pomaga pozbyć się uczucia zmęczenia,
  • pozytywnie wpływa na pamięć, jest polecany szczególnie ludziom starszym lub z oznakami demencji,
  • pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu,
  • pomaga obniżyć ciśnienie krwi,
  • pomaga poczuć równowagę przy zawrotach głowy, a także zniwelować wrażenie „mroczków” przed oczami.

Miłorząb japoński dostępny w postaci tabletek lub kapsułek z wyciągiem z liści tej rośliny powinny przyjmować osoby, którym zależy na wzmocnieniu pracy umysłu, pamięci oraz na poprawie ogólnego samopoczucia, jak również osoby z zaburzeniami krążenia krwi, szczególnie odczuwalne w obrębie kończyn, objawiające się wiecznie zmarzniętymi, zimnymi nogami. Miłorząb można stosować również w formie herbatek, naparów bądź nalewek.

Nalewka z miłorzębu – jak zrobić

Aby przygotować nalewkę z miłorzębu, należy kupić gotowy susz z miłorzębu, albo też samodzielnie zebrać liście, jeśli w naszej okolicy rośnie miłorząb dwuklapowy (najlepiej z daleka od szos). Przy czym najlepiej jest zbierać liście, które zaczynają żółknąć lub nawet są już całkowicie żółte. Liści bądź drobno pokruszonego suszu wystarczy tyle, ile zmieści się w zamykanym naczyniu, najlepiej słoiku. Cały słoik wypełniony dosyć ściśle należy zalać spirytusem. Kiedy mikstura po pewnym czasie będzie gotowa, można rozcieńczyć ją wodą. Zakręcony słoik trzeba odstawić w ciemne miejsce i odczekać około 3 miesiące, aż całość nabierze żółtawego odcienia. Przecedzona i rozcieńczona wodą nalewka jest gotowa do spożycia. Łyżeczka nalewki przed snem pomoże rozszerzyć naczynia włosowate, co pozwoli pozbyć się uczucia zmarzniętych stóp.

Miłorząb japoński

Ginkgo biloba – przeciwwskazania

Suplementów, które zawierają wyciąg z miłorzębu, nie powinny stosować osoby, które przyjmują leki przeciwpłytkowe i przeciwzakrzepowe, kobiety w ciąży i karmiące. Ekstrakt z miłorzębu może wchodzić w reakcję z innymi lekami, dlatego jeśli regularnie przykujemy lekarstwa, należy skonsultować się z lekarzem przed sięgnięciem po suplementy zawierające ginkgo biloba.

Miłorząb japoński a cukrzyca

Naukowcy z Uniwersytetu Cincinnati przeprowadzili badania na szczurach, z których wynika, że miłorząb dwuklapowy może być pomocny przy walce z cukrzycą typu II. U szczurów z cukrzycą zauważono, że podany miłorząb miał dobroczynny wpływ na komórki trzustki odpowiedzialne za wydzielanie insuliny i dając efekt regenerujący.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

2 KOMENTARZE

    • Pierwsze pozytywne skutki stosowania miłorzębu następują zazwyczaj po upływie około 3 tygodni. Istnieje również możliwość przedłużenia czasu trwania terapii na okres do 3 miesięcy. Jednak, warto uważnie monitorować swój stan i w razie jakichkolwiek wątpliwości – skonsultować z lekarzem 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img