SPIS TREŚCI
Slow food to idea, która zachęca nas do uważnego i niespiesznego celebrowania jedzenia. Najlepiej jedzenia regionalnego, sezonowego, przygotowywanego w tradycyjny sposób. Bez użycia półproduktów i produktów wysokoprzetworzonych. W slow food ważne jest to, aby czerpać przyjemność z samego przygotowywania potraw, a potem powolnego delektowania się nimi, w samotności, bądź z przyjaciółmi. Skąd wziął się cały ten ruch i czemu ma służyć?
Nie każdy wie, że slow food to nie tylko idea, a pełnoprawna organizacja, zrzeszająca obecnie 35 krajów (w tym Polskę od 2002 roku), założona w drugiej połowie lat 80-tych przez Carlo Petriniego, pochodzącego z Włoch krytyka kulinarnego. Tworząc ruch slow food, Ptrini dał wyraz sprzeciwu wobec powstającym restauracjom typu fast food. Zadaniem organizacji było i jest między innymi wspieranie regionalnych producentów żywności i tradycyjnych receptur.

Dziś, po prawie 40 latach od powstania ruchu slow food, kiedy tempo życia staje się z dnia na dzień coraz szybsze, idea ta nabiera jeszcze większego znaczenia. Bez przerwy dokądś śpieszymy: na spotkanie, na autobus, na pilates, odebrać dziecko ze szkoły czy dodatkowej lekcji angielskiego. W biegu przygotowujemy byle jakie posiłki i jemy je również byle jak, w pośpiechu. Wydaje nam się, że nie mamy czasu, by usiąść wspólnie całą rodziną i zjeść obiad w niespiesznym tempie. Slow food nakazuje i uświadamia nam, że szkoda czasu na to, by na stojąco jeść niezdrowe jedzenie i pić kawę instant, której brakuje prawdziwego aromatu. Przy czym wcale nie chodzi o to, aby przygotowywane posiłki były szczególnie wykwintne i wyrafinowane, a właśnie proste i smaczne, bez sztucznych dodatków, konserwantów i barwników.
Arka Smaku – lista produktów slow food
Organizacja slow food stworzyła projekt o nazwie „Arka Smaku”, którego celem jest utworzenie listy tradycyjnych produktów regionalnych, o oryginalnym smaku i niespotykanych w innych miejscach na świecie, którym zagraża zapomnienie poprzez rozpowszechnienie się i łatwego dostępu do żywności typu fast food. Są to takie produkty jak na przykład angielski ser cheddar z hrabstwa Somerset, marokański olej arganowy, czy herbata Pu’er z prowincji Junnan. Co ciekawe, na liście produktów Arki Smaku znajduje się bardzo dużo, bo aż ponad 50, tradycyjnych przysmaków pochodzących z Polski. Zalicza się do nich między innymi:
- tradycyjny owczy oscypek,
- bryndza podhalańska,
- ser owczy dojrzewający bundz,
- ciasto mrowisko przygotowywane z faworków,
- miód pitny,
- śliwowica,
- Polska Krowa Czerwona,
- grusza odmiany ulęgałka,
- kilka odmian jabłoni (np. Sztetyna Czerwona),
- konfitura z płatków róży.
Gotowanie w stylu slow food
Gotowanie w stylu slow food to nic innego jak powrót do tradycyjnych przepisów i receptur naszych babć, naturalnych i pozbawionych sztucznych dodatków produktów. Chodzi o to, aby celebrować przygotowywanie posiłku, a później jego spożywanie, delektowanie się nim. Podczas gdy włożenie gotowego, zapakowanego w plastik posiłku do mikrofalówki nie wymaga od nas żadnego zaangażowania, gotowanie slow food może rozpocząć się już wówczas, kiedy na rynku wybieramy świeże, lokalne i nieprzetworzone produkty od miejscowego rolnika. Powinniśmy wiedzieć, skąd pochodzi żywność, która ląduje na naszym talerzu. Dla przykładu, zamiast np. jeść pizzę ze sklepowej chłodziarki, produkt głęboko mrożony, lepiej wybrać w zamian naturalne sery, wiejskie jajka, swojską kiełbasę i domowe przetwory. Ponieważ ideą gotowania w stylu slow food jest jak najmniej przetworzone jedzenie, podczas przygotowywania posiłków warto kierować się kilkoma zasadami:
- przygotowywanie produktów w domu zamiast kupowania gotowych. Możemy np. samodzielnie upiec chleb, czy wędlinę,
- mięso i ryby lepiej jest upiec niż usmażyć na patelni,
- gotowanie na parze, co pozwoli zachować warzywom więcej witamin i minerałów, niż gotowanie w wodzie,
- przygotowywanie własnych przetworów z warzyw i owoców sezonowych, np. sok z malin, gruszki w occie, marynowane grzyby, czy ogórki kiszone.

Dziś idea slow food razem z slow life, slow fashion trafia do coraz większej liczby osób, do naszych domów i rodzin. Ważne staje się dla nas świadome życie, zdrowe odżywianie oraz pielęgnacja i celebracja rodzinnych więzi, relacja z przyjaciółmi. Slow food doskonale łączy się z ideą zero waste i ekologicznym stylem życia. Sprzyja nie tylko naszemu zdrowiu i dobremu samopoczuciu, ale także wspiera naszą planetę, poprzez tradycyjne i ekologiczne metody produkcji żywności.