SPIS TREŚCI:
Problem marnowania żywności jest coraz bardziej nagłaśniany. Dotyczy on wielu państw, w tym również niestety i Polski. Według Programu Racjonalizacji i Ograniczenia Marnotrawstwa Żywności każdego roku w Polsce marnuje się około 5 mln ton żywności, z czego aż 60% pochodzi z domowych gospodarstw. Wciąż kupujemy za dużo, nie zużywamy wszystkiego, a część jedzenia marnuje się poprzez nieodpowiednie przechowywanie. Obecnie w naszym kraju mamy nieograniczony dostęp do niemalże każdego rodzaju produktów spożywczych. Na wyciągnięcie ręki są egzotyczne owoce i warzywa. Nie zawsze jednak wiemy, jak odpowiednio je przechowywać.
Dlaczego nie powinno się marnować żywności
Powodów jest wiele, a jednym z najbardziej oczywistych wydaje się być świadomość tego, że podczas gdy my marnujemy jedzenie, na świecie głoduje miliard osób. Marnowanie żywności jest problemem krajów wysokorozwiniętych. Jednak pobudki moralne nie są jedynym powodem, dla którego powinniśmy nauczyć się niemarnowania żywności. Pozostaje jeszcze kwestia ekonomiczna – wyrzucamy jedzenie, za które wcześniej zapłaciliśmy, a także kwestia ochrony środowiska – wyrzucając zmarnowaną żywność, niepotrzebnie produkujemy więcej śmieci.

Do wyrzucania jedzenia, jesteśmy w czasach olbrzymiego konsumpcjonizmu po prostu przyzwyczajeni. Wydaje nam się to normą, jednak z pomocą przychodzą nowe, kulturowe trendy na bardziej ekologiczny styl życia i ruchy takie jak minimalizm, zero i less warte.
Sposoby przechowywanie owoców i warzyw pozwalające zachować świeżość produktów na dłużej
Obok pieczywa, to właśnie owoce i warzywa są najczęściej wyrzucanymi produktami spożywczymi. Często nie zastanawiamy się nad tym, w jakich warunkach powinniśmy przechowywać warzywa i owoce w domu. A okazuje się, że dla zachowania jak najdłużej ich świeżości, walorów smakowych i składników odżywczych, przechowywanie poszczególnych produktów jest bardzo istotne. Na przykład niektóre z nich nie znoszą chłodu lodówki, inne bez niej nie przetrwają doby. Jedne można myć zaraz po przyniesieniu do domu, inne lepiej tuż przed zjedzeniem. Na tempo psucia się owoców i warzyw wpływa przede wszystkim:
- sposób w jaki są przechowywane,
- temperatura,
- naturalny gaz, który niektóre z nich wydzielają.
Ten naturalny gaz ma wpływ na proces dojrzewania, jednak ma on wpływ nie tylko na owoce, które go wytwarzają, ale też na te, które są przechowywane razem z nimi. Jeśli często zdarza nam kupić niedojrzałe, zielonkawe banany lub twarde awokado, to nierzadko z chęcią przyśpieszylibyśmy proces ich dojrzewania, ale jeśli położymy te owoce np., razem z gruszkami, to zanim banany zżółkną, gruszki zdążą przejrzeć. Niektóre warzywa, jak np., pomidory „nie lubią” towarzystwa innych warzyw, ponieważ ich delikatna skórka i miąższ również szybko zaczynają się psuć. Dlatego niektóre z warzyw i owoców powinniśmy przechowywać osobno. Należą do nich:
Owoce i warzywa, które dla zachowania ich świeżości na dłużej powinno się przechowywać w lodówce to:
- granaty,
- czereśnie,
- jagody,
- maliny,
- truskawki,
- winogrona,
- brokuły,
- brukselki,
- groszek,
- jarmuż,
- kalafior,
- kapusta,
- kukurydza w kolbach,
- kolendra,
- marchew,
- pietruszka,
- por,
- roszponka,
- rukola,
- sałata,
- szparagi.

Choć może wydawać nam się, że lodówka to najlepsze miejsce dla warzyw i owoców, jeśli zależy nam na jak najdłuższym zachowaniu ich świeżości, to jednak niska temperatura niektórym z nich zdecydowanie nie służy. Tracą wówczas smak, aromat i minerały. Natka pietruszki, szczypiorek i koperek właściwości nie stracą, ale za to bardzo łatwo przesiąkną innymi zapachami. Owoce i warzywa, które lepiej przechowywać w temperaturze pokojowej to:
- banany,
- cytrusy (grejpfruty, cytryny, pomarańcze, mandarynki),
- jabłka,
- melony,
- bakłażany,
- bataty,
- cebula,
- cukinia,
- czosnek,
- dynia,
- ogórki
- pomidory
- ziemniaki i bataty.
Warzywa takie jak ziemniaki, bataty, marchew, pietruszka, por i seler, najlepiej przechowywać z dala od słońca. Dawniej były one przechowywane w spiżarniach i piwnicach. Jeśli nie mamy w domu takich pomieszczeń, wystarczy zamknięta szafka. Pamiętajmy o tym, że żadnego z warzyw czy owoców nie należy przechowywać w plastikowych torbach. Na przykład ziemniaki możemy przesypać do lnianych, bądź bawełnianych woreczków.
Prawidłowe przechowywanie warzyw i owoców może ustrzec nas przed wyrzucaniem zepsutego jedzenia. Pamiętajmy jednak o tym, że nawet jeśli na skórce banana pojawi się ciemna plamka, a skórka jabłka lekko się zmarszczy, nie oznacza to, że musimy je wyrzucić. W dalszym ciągu są to pełnowartościowe produkty. Jeśli nie lubimy jeść takich „nieładnych” owoców i warzyw, to świetnie nadają się one na owocowe i warzywne koktajle, smoothie, soki czy kompoty. Wyrzucić je należy dopiero wówczas, kiedy zauważymy choćby odrobinę pleśni.
Dawniej, ale też nie tak bardzo dawno, bo w latach 80-tych i jeszcze w 90-tych ub.wieku warzywa korzeniowe, a szczególnie pamiętam marchew, moja mama przechowywała w piwnicy, w niewielkim wiaderku, ulożoną pionowo i zasypaną czystym piaskiem. Tak potraktowane korzenie mogły przetrwać całą zimę. Pozdrawiam serdecznie