Strona głównaPorady dietetyczneProdukty wspomagające prawidłową pracę serca – charakterystyka

Produkty wspomagające prawidłową pracę serca – charakterystyka

SPIS TREŚCI:

Nasz organizm nie mógł by funkcjonować w prawidłowy sposób, nawet przy swoistej awarii chociażby jednego narządu. Nie mniej jednak – serce, jest narządem szczególnym, tak samo dla każdego z nas, jak i w tekstach literackich. Nieodłącznie kojarzy się z życiem, miłością, a bicie naszego serca, może nawet łagodzić stres u drugiej osoby. Dlatego też warto o nie zadbać, by w przyszłości odwdzięczyło się nienaganną oraz długą pracą. W tym celu warto włączyć co swojej codziennej diety, produkty wykazujące korzystny wpływ na funkcjonowanie tego narządu. Co należy spożywać? Zapraszamy do lektury.

Kilka słów o sercu

Serce, jest mięśniem, ale równocześnie pompą – pracującą bez ustanku. W przeciwieństwie do wszystkich innych mięśni w naszym organizmie, zbudowane jest z tkanki mięśniowej poprzecznie prążkowanej sercowej. Dodajmy, iż jest to jedyny narząd w naszym ciele, w którym takowa występuje. Jest ona całkowicie niezależna od naszej woli, podobnie jak mięśnie gładkie, znajdujące się chociażby w jelitach. Nasze serce, kurczy się średnio około 72 razy na minutę. Oznacza to, iż w ciągu całego życia przepompuje około 175 milionów litrów krwi. Jest to do prawdy ogromna ilość, dlatego tak ważne jest utrzymanie go w dobrym stanie. Położone jest w centralnej części klatki piersiowej, która również jest nazywana – śródpiersiem. Blisko 65 % serca, ulokowane jest po lewej stronie, a w prawidłowym stanie fizjologicznym, znajduje się centralnie pomiędzy płucami. Między innymi z tego powodu, płuco lewe jest mniejsze od płuca prawego. Posiada także o jeden płat płucny mniej. Wielkość serca dorosłego człowieka, możemy porównać do wielkości pięści, lecz warto pamiętać, że u sportowców i osób aktywnych fizycznych, może być ono o wiele większe. Narząd ten otoczony jest workiem osierdziowym. Jest on wypełniony płynem i jego podstawową funkcją jest amortyzacja oraz minimalizowanie tarcia, pomiędzy sercem, a innymi narządami.

Rola serca w organizmie

Główną funkcją serca, jest oczywiście dostarczenie krwi, a tym samym tlenu, do wszystkich komórek naszego ciała. Możemy wyróżnić dwa obiegi krwi. Pierwszym z nich, jest obieg płucny, nazywany także – małym. Rozpoczyna się on w prawej komorze serca, by następnie przejść w pień płucny, z którego wychodzą dwie tętnice płucne. Prowadzą one krew odtlenowaną do obu płuc w celu zaopatrzenia jej w tlen. Następnie już natleniona krew, wraca do serca żyłami i trafia do lewego przedsionka. Czas jednego pełnego okrążenia w tym obiegu trwa około 22 – 28 sekund. Wyróżniamy także obieg ustrojowy, zwany dużym. Zaczyna się on w lewej komorze serca, skąd następnie przez aortę i kolejne tętnice, zaopatruje w tlen, jak i składniki odżywcze – wszystkie komórki naszego ciała. Następnie już pozbawiona tlenu krew, odbiera z komórek dwutlenek węgla oraz produkty ich metabolizmu. Wraca ona kolejno żyłami, które to uchodzą do żył głównych (lewej i prawej), by ostatecznie trafić do prawego przedsionka serca. To właśnie w ten sposób odbywa się obieg krwi w naszym organizmie.

Dlaczego aktywność fizyczna jest tak korzystna dla serca?

Aktywność fizyczna wpływa pozytywnie na pracę całego organizmu. Warto jednak zaznaczyć, że jest ona jednym z podstawowych sposobów, na zachowanie naszego serca w dobrej kondycji na lata. Nie trzeba od razu biegać maratonów, czy dźwigać dużych ilości ciężarów, aby w prawidłowy sposób zadbać o serce. Doskonale sprawdzą się codzienne spacery, pływanie, aerobik, jazda na rowerze, czy zyskujący popularność w ostatnim czasie – nordic walking. Warto dodać, że już 3 godziny aktywności fizycznych tygodniowo, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby tego narządu, aż o 15 %. Korzyści z codziennego ruchu, są doprawdy ogromne. Skorzysta na tym cały nasz organizm. Podczas wykonywania ćwiczeń fizycznych, wzrasta czynność serca, a do mięśni szkieletowych, jak i skóry – trafia o wiele więcej krwi. Z pewnością zwiększy się także objętość wyrzutowa serca, ale również zminimalizujemy ryzyko zachorowania na rozmaite schorzenia układu sercowo-naczyniowego, w tym: nadciśnienie tętnicze, miażdżycę czy zawał mięśnia sercowego. Dodatkowo, polepszy to nasz komfort życia, odporność na stres, kondycję fizyczną, jak i może obniżyć poziom cholesterolu LDL oraz zminimalizować ryzyko nadwagi i otyłości.

Jakie produkty spożywać, aby cieszyć się zdrowym sercem?

Aby cieszyć się zdrowym sercem, należy zażywać regularnie różnorakich aktywności fizycznych. Jednak to nie wszystko. Nie mniej ważne jest, zapewnienie mu odpowiedniej podaży składników odżywczych, które mają ogromny wpływ na jego prawidłową pracę. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że zdrowy styl życia z pewnością będzie skutkował nienaganną pracą tego narządu. Jednak istnieją produkty, które są w tym względzie szczególnie wskazane. Zawierają bowiem, bardzo dużo substancji, które mają szczególnie pozytywny wpływ na nasze serce.

Tłuste ryby morskie

Tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, tuńczyk, śledzie, a nawet makrela, są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3. Wykazują one, działanie ochronne na serce, jak i cały układ sercowo-naczyniowy. Mogą w znacznym stopniu, ograniczyć stany zapalne oraz tworzenie się wszelakich zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Dodatkowo, charakteryzują się zdolnością, do obniżania poziomu złego cholesterolu LDL we krwi i mogą rozbijać obecne w niej – trójglicerydy. Jednocześnie podnoszą poziom dobrego cholesterolu HDL. Najlepiej spożywać je minimum dwa razy na tydzień.

Pełnoziarniste produkty zbożowe

Produkty zbożowe, zwłaszcza te pełnoziarniste, również wykazują pozytywny wpływ na pracę serca. Przede wszystkim, zawierają one frakcje błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Beta-glukany, bo o nich mowa, wykazują działanie podobne do kwasów Omega-3. Wszakże mogą również, obniżać poziom cholesterolu LDL we krwi, jak i ograniczać jego wchłanianie, przez co zapobiegają wielu chorobom układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo, wspomagają także pracę naszego układu pokarmowego, w tym procesy trawienne.

Zdrowe tłuszcze roślinne

Tłuszcze roślinne, takie jak: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, słonecznikowy czy sojowy, mogą znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, jak i innych schorzeń serca. Podobnie jak, tłuste ryby morskie – zawierają kwasy Omega-3. W ich skład wchodzą również, rozmaite fitosterole, fosfolipidy, jak i spore ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). To wszystko sprawia, że mogą znacznie obniżyć poziom cholesterolu LDL we krwi i pozytywnie pływać na pracę mięśnia sercowego.

Orzechy 

Orzechy posiadają wiele substancji, mogących wpływać na pracę serca i całego układu sercowo-naczyniowego. Co prawda, są one częstymi alergenami, jednak w przypadku braku takowej alergii – warto po nie sięgać. Zawierają sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, jak i witaminę E, czy inne substancje wpływające na zawartość cholesterolu we krwi. Są również dobrym źródłem białka, błonnika i związków mineralnych.

Nasiona roślin strączkowych

Strączki, są powszechnie kojarzone jako najlepsze źródło białka pochodzenia roślinnego. Zawierają także błonnik, zarówno ten rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Dodatkowo, nie znajdziemy w nich szczególnie dużo cukrów prostych czy niezdrowych dla serca – tłuszczów nasyconych. Te wszystkie czynniki sprawiają, że ich regularne spożywanie z pewnością pozytywnie wpłynie na pracę tego narządu.

Owoce jagodowe

Do owoców jagodowych możemy zaliczyć: truskawki, maliny czy borówki. Zawierają one dużo antyoksydantów, witamin i związków mineralnych. Charakteryzują się także, działaniem przeciwzapalnym i mogą przeciwdziałać rozmaitych chorobom układu krążenia. Dodatkowo, znajdująca się w nich witamina C, może przyczyniać się do przyśpieszonej regeneracji śródbłonka naczyniowego.

Inne produkty wspomagające pracę serca

Warto wiedzieć, że nasze rodzime jabłka, są także źródłem cennych substancji, mogących wspierać pracę serca. Chociażby zawarta w nich kwercetyna, wykazuje działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne. Dodatkowo zawierają rozmaite witaminy oraz przeciwutleniacze. Podobnie pomidory – znajdujący się w nich likopen, również może mieć działanie przeciwzakrzepowe, jak i obniżać ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Natomiast w zielonych warzywach liściastych, takich jak szpinak, botwina i sałata, prym wiodą foliany oraz witamina E. Pomagają utrzymać niski poziom homocysteiny w ustroju. Jest to aminokwas, powstający z metioniny. Jego wysoka ilość we krwi, może negatywnie wpływać na pracę serca i całego układu sercowo-naczyniowego.

Co negatywnie wpływa na pracę serca?

Przybliżyliśmy już czynności, jak i produkty – mogące pozytywnie wpływać na pracę serca. Dlatego też, warto wspomnieć o tych czynnikach, które nie są dla niego zbyt korzystne. Do takowych należy:

  • Siedzący tryb życia
  • Palenie tytoniu
  • Nadużywanie alkoholu
  • Nadwaga i otyłość
  • Dieta bogata w nasycone tłuszcze zwierzęce
  • Nadmierne spożywanie produktów typu fast food
  • Czynniki psychologiczne – depresja, przewlekły stres
  • Zbyt mała ilość snu
  • Insulinooporność i cukrzyca

Podsumowanie

Stan naszego serca, jest istotny zarówno dla pracy całego organizmu, jak i samopoczucia. Wiele czynników, jest w stanie negatywnie wpływać na jego funkcjonowanie. Jednak równie dużo, możemy zrobić, aby cieszyć się zdrowym sercem jak najdłużej. Odpowiednia dieta i aktywny styl życia, są w stanie uchronić nas przed wieloma schorzeniami układu sercowo-naczyniowego, ale i innych narządów. Wszakże w zdrowym ciele zdrowy duch.

Bibliografia

  1. Landsverk, G. A plant-based diet rich in olive oil and tomatoes lowers the risk of heart disease, study finds. Pobrane z: https://www.insider.com/diet-rich-in-plants-low-meat-oil-prevents-heart-disease-2021-8 (13.08.2021)
  2. Zahorska- Markiewicz B. Patofizjologia kliniczna (2009) Edra Urban & Partner
  3. Mach F. i wsp. Wytyczne ESC/EAS dotyczące postępowania w dyslipidemiach: jak dzięki leczeniu zaburzeń lipidowych obniżyć ryzyko sercowonaczyniowe (2019). ZESZYTY EDUKACYJNE. KARDIOLOGIA POLSKA 3/2020
  4. Fernandez M.L. i West K.L. Mechanisms by which dietary fatty acids modulate plasma lipids. (2005).  The Journal of nutrition, 135(9), 2075–2078.
  5. Kalita S. i wsp. Almonds and Cardiovascular Health: A Review. Nutrients 2018, 10, 468;
  6. Hui S. i wsp. Comparative effects of different whole grains and brans on blood lipid: a network meta-analysis. (2019). European Journal of Nutrition 58:2779–2787
Mgr Emil Zielinski Dietetyk Kliniczny
Dyplomowany dietetyk (licencjat UM w Lublinie oraz magistrant UM w Lublinie). Miłośnik sportu, głównie kalisteniki jak i piłki nożnej. Uwielbiam odkrywać nowe smaki w kuchni gotując samemu lub udając się do restauracji. Wierzy, że codzienne spożywanie posiłków może być nie lada przygodą, a dieta sama w sobie nie musi być nudna i wymagać od nas wielu wyrzeczeń. Wyznaję zasadę, że wszystko jest dla ludzi ale z odpowiednio do tego dostosowanym umiarem.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img