SPIS TREŚCI:
Sekretem przygotowania wyśmienitego grzańca na bazie wina lub piwa są odpowiednio dobrane dodatki. Gotowa mieszanka może składać się z różnorodnych przypraw korzennych, zawierać w sobie cukier, dodatek suszonych owoców lub skórkę pomarańczową. Przyprawę można również przygotować samodzielnie, dzięki czemu można opracować recepturę, na którą będą składały się wyłącznie te przyprawy, które lubimy lub znajdują się w naszej spiżarni.
Grzane wino i jego historia
Grzaniec to alkoholowy trunek, chętnie przygotowywany w wielu regionach świata. Wśród jego odmian wyróżnić można choćby grzane wino, takie jak wywodzący się ze Skandynawii glögg czy znany w Europie od stuleci hipokras. Grzaniec może być także oparty na bazie innych napojów alkoholowych, takich jak piwo, rum, koniak czy cydr. Kluczowym w procesie przygotowywania są odpowiednio dobrane przyprawy do grzańca oraz metoda, czyli stopniowe podgrzewanie napoju w taki sposób, aby go nie zagotować. Dzięki temu możliwe jest zachowanie pełni aromatu napoju i dodatków oraz odparowanie części zawartości alkoholu.
Grzane napoje tego typu są znane już od czasów starożytności. W średniowieczu porcja grzańca często była przepisywana jako środek na rozmaite dolegliwości, a współcześnie wiadomo, że tkwi w tym ziarno prawdy. Picie grzanego wina w niewielkich ilościach (gdyż pamiętajmy o wysokiej zawartości obecnego w nim cukru!) może pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie układu krążenia i serca, pomóc w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi oraz pomóc we wzmocnieniu układu odpornościowego.
Przyprawy do grzańca – aromatyczna receptura
Przyprawa do grzańca, domowa czy też gotowa, to mieszanka różnych przypraw korzennych, najczęściej dodatkowo uzupełniona o dodatek owoców, cukru (lub miodu), a nawet bakalii – co niezwykle popularne np. w przypadku szweckiego glöggu. Grzańca można także uzupełnić o dodatek innych alkoholi, jak np. słodkich likierów, brandy, whiskey czy koniaku.
Warto także wiedzieć, że grzane wino można przygotowywać zarówno z wina białego, jak i czerwonego. Najlepszą opcją będą trunki półwytrawne, choć natknąć się można na wiele przepisów polecających wykorzystanie win deserowych lub Porto. Przygotowując grzane piwo najlepiej jest jednak postawić na jasny lager lub chmielony pils. Ciemne piwa szybko tracą swój aromat po podgrzaniu.
Po jakie przyprawy do grzańca sięgnąć tworząc swoją mieszankę? Sprawdzi się:
- cynamon w lasce (mielony cynamon sprawi, że napój będzie mniej klarowny),
- goździki,
- gałka muszkatołowa,
- imbir,
- anyż,
- kardamon,
- ziele angielskie,
- skórka pomarańczowa.
Tworząc domową mieszankę warto jednak eksperymentować ze smakami i do przyprawy dodać także kilka ziaren pieprzu, wanilię czy całe plastry świeżej pomarańczy, cytryn czy mandarynek (chociaż trzeba pamiętać o dokładnym wyszorowaniu skórki). Całość należy dobrze podgrzać, nie doprowadzając jednak napoju do wrzenia. Świetną opcją jest także dodanie pieczonych cytrusów – pomarańcze i cytryny trzeba ponakłuwać, ponabijać goździkami i piec przez godzinę w niskiej temperaturze, aż zmiękną.
Jako inne dodatki do domowego grzańca sprawdzą się również bakalie: rodzynki, suszone morele, migdały, żurawina lub śliwki. Na koniec grzane wino lub piwo można dosłodzić, sięgając po cukier (np. demerara) lub miód, choć jeśli zależy nam na zachowaniu jego właściwości, dobrze dodać go dopiero do przestudzonego napoju.
Na sam koniec warto pamiętać o tym, aby przelać grzaniec przez sitko, dzięki czemu można łatwo wyłapać wszystkie przyprawy oraz dodatki. Jeśli zależy nam na soku lub dodatku miąższu, owoce można przecisnąć przez oczka sita, bez obaw o pozostawienie w winie fragmentów skórki.