Strona głównaProdukty i przepisyPrzepisy na proste dania jednogarnkowe – ekologiczny sposób na pyszny obiad

Przepisy na proste dania jednogarnkowe – ekologiczny sposób na pyszny obiad

Danie jednogarnkowe, czyli pełnowartościowy posiłek przygotowany w całości wyłącznie w jednym naczyniu, to nie tylko oszczędność czasu, mniej zmywania i pomysł na pożywny i prosty w przygotowaniu posiłek. To także mniej zużytej wody i prądu, a więc danie ekonomiczne i ekologiczne. A już zupełnie idealnie jest wówczas, kiedy obiad przygotowujemy po prostu z tego, co akurat mamy w domu, bez wychodzenia po specjalne, obiadowe składniki. Jakie potrawy możemy przygotować w jednym garnku, aby były pyszne, zdrowe i w duchu zero waste?

Zapiekanka mięsna – jednogarnkowe danie z piekarnika

  • porcja dowolnego mięsa mielonego (około 0,5 kg)
  • dowolne warzywa, które akurat mamy w domu

Mięso mielone układamy w brytfance wysmarowanej wcześniej olejem (aby składniki nie przywierały do dna). Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i dodajemy ulubione przyprawy (może to być tymianek, zioła prowansalskie, oregano, a także czosnek, musztarda i miód). Przyprawione mięso obkładamy wszystkimi warzywami, jakie mamy w domu lub na jakie mamy ochotę. Mogą być to ziemniaki, marchew, cebula, groszek, ale też cukinia czy bakłażan. Tak przygotowaną brytfankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około jedną godzinę. Po wyjęciu, kiedy danie jest jeszcze gorące, całość możemy posypać startym serem i obiad gotowy.

Makaron z warzywami w wersji wegetariańskiej

  • dowolny, ulubiony makaron (około 250 g)
  • passata pomidorowa lub pomidory w puszce
  • warzywa: papryka, cukinia, cebula, czosnek, w zależności od upodobań mogą być również pieczarki bądź oliwki
  • sól, pieprz i ulubione przyprawy
  • ser żółty, starty

Do natłuszczonej olejem brytfanki wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa i mieszamy je razem z makaronem, pomidorami z puszki bądź passatą i z przyprawami. Całość posypujemy startym serem. Danie pieczemy w temperaturze 180°C do czasu, aż warzywa i makaron zmiękną.

Szakszuka

  • pomidory ok. 0,5 kg (4 sztuki)
  • 4 jajka
  • oliwa lub łyżka masła klarowanego
  • mała cebula
  • czosnek – 2 ząbki
  • przyprawy i zioła: sól i pieprz, słodka papryka, pieprz cayenne, kumin,
  • pietruszka lub kolendra, szczypiorek

Czosnek, cebulę i obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę z dodatkiem masła klarowanego i dodajemy przyprawy. Kiedy pomidory zmiękną i zaczną się rozpadać, robimy wgłębienia, w które wbijamy jajka. Całość przykrywamy pokrywką i czekamy ok. 3 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Gotowe danie posypujemy pietruszką, kolendrą i szczypiorkiem. Jeśli lubimy, możemy dodać także liście szpinaku. Szakszukę można dowolnie modyfikować według upodobań, na przykład oprócz pomidorów, można wykorzystać również paprykę lub bób.

Makaron z tofu

  • opakowanie makaronu spaghetti
  • pomidorki koktajlowe, ok 10 sztuk
  • mała cebula
  • wędzone tofu pokrojone w kostkę
  • garść liści świeżej bazylii
  • garść pokrojonych oliwek
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano
  • 2 łyżki oleju
  • szklanka wody

Wszystkie składniki: makaron, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, tofu, posiekaną w kostkę cebulę, ząbki czosnku i oliwki razem z przyprawami i olejem zalewamy wodą. Danie będzie gotowe w momencie, kiedy makaron stanie się całkiem miękki. Na koniec, kiedy makaron jest gorący możemy dodać odrobinę startego sera i przyozdobić świeżą bazylią.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img