Danie jednogarnkowe, czyli pełnowartościowy posiłek przygotowany w całości wyłącznie w jednym naczyniu, to nie tylko oszczędność czasu, mniej zmywania i pomysł na pożywny i prosty w przygotowaniu posiłek. To także mniej zużytej wody i prądu, a więc danie ekonomiczne i ekologiczne. A już zupełnie idealnie jest wówczas, kiedy obiad przygotowujemy po prostu z tego, co akurat mamy w domu, bez wychodzenia po specjalne, obiadowe składniki. Jakie potrawy możemy przygotować w jednym garnku, aby były pyszne, zdrowe i w duchu zero waste?
Zapiekanka mięsna – jednogarnkowe danie z piekarnika
- porcja dowolnego mięsa mielonego (około 0,5 kg)
- dowolne warzywa, które akurat mamy w domu

Mięso mielone układamy w brytfance wysmarowanej wcześniej olejem (aby składniki nie przywierały do dna). Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i dodajemy ulubione przyprawy (może to być tymianek, zioła prowansalskie, oregano, a także czosnek, musztarda i miód). Przyprawione mięso obkładamy wszystkimi warzywami, jakie mamy w domu lub na jakie mamy ochotę. Mogą być to ziemniaki, marchew, cebula, groszek, ale też cukinia czy bakłażan. Tak przygotowaną brytfankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około jedną godzinę. Po wyjęciu, kiedy danie jest jeszcze gorące, całość możemy posypać startym serem i obiad gotowy.
Makaron z warzywami w wersji wegetariańskiej
- dowolny, ulubiony makaron (około 250 g)
- passata pomidorowa lub pomidory w puszce
- warzywa: papryka, cukinia, cebula, czosnek, w zależności od upodobań mogą być również pieczarki bądź oliwki
- sól, pieprz i ulubione przyprawy
- ser żółty, starty
Do natłuszczonej olejem brytfanki wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa i mieszamy je razem z makaronem, pomidorami z puszki bądź passatą i z przyprawami. Całość posypujemy startym serem. Danie pieczemy w temperaturze 180°C do czasu, aż warzywa i makaron zmiękną.
Szakszuka
- pomidory ok. 0,5 kg (4 sztuki)
- 4 jajka
- oliwa lub łyżka masła klarowanego
- mała cebula
- czosnek – 2 ząbki
- przyprawy i zioła: sól i pieprz, słodka papryka, pieprz cayenne, kumin,
- pietruszka lub kolendra, szczypiorek

Czosnek, cebulę i obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę z dodatkiem masła klarowanego i dodajemy przyprawy. Kiedy pomidory zmiękną i zaczną się rozpadać, robimy wgłębienia, w które wbijamy jajka. Całość przykrywamy pokrywką i czekamy ok. 3 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Gotowe danie posypujemy pietruszką, kolendrą i szczypiorkiem. Jeśli lubimy, możemy dodać także liście szpinaku. Szakszukę można dowolnie modyfikować według upodobań, na przykład oprócz pomidorów, można wykorzystać również paprykę lub bób.
Makaron z tofu
- opakowanie makaronu spaghetti
- pomidorki koktajlowe, ok 10 sztuk
- mała cebula
- wędzone tofu pokrojone w kostkę
- garść liści świeżej bazylii
- garść pokrojonych oliwek
- 2 posiekane ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, oregano
- 2 łyżki oleju
- szklanka wody
Wszystkie składniki: makaron, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, tofu, posiekaną w kostkę cebulę, ząbki czosnku i oliwki razem z przyprawami i olejem zalewamy wodą. Danie będzie gotowe w momencie, kiedy makaron stanie się całkiem miękki. Na koniec, kiedy makaron jest gorący możemy dodać odrobinę startego sera i przyozdobić świeżą bazylią.