Kiedy za oknem widać coraz więcej oznak jesieni, to znak, że nadszedł czas, aby pożegnać się z truskawkami, bobem czy fasolką szparagową. Teraz królować będą inne warzywa i owoce, które dojrzewają właśnie jesienią. Choć przyzwyczailiśmy się już, że pomidory czy nawet truskawki możemy jeść przez cały rok, to jednak zimą czy jesienią, nie smakują one tak dobrze jak latem. Sezonowość w przypadku owoców i warzyw jest bardzo ważna, ponieważ dzięki temu mamy pewność, że produkty, które jemy bogate są w wartościowe witaminy i mikroelementy. Są one zdrowsze, smaczniejsze i tańsze niż warzywa i owoce, które są hodowane sztucznie, bądź importowane z dalekich stron i z dodatkiem chemii. Ich uprawa nie przyczynia się w takim stopniu do zanieczyszczenia środowiska, jak ma to miejsce w przypadku warzyw i owoców, które są transportowane do Polski z innych kontynentów. Co zatem jeść jesienią, aby posiłki były smaczne i zdrowe?
Dynia
Niezaprzeczalnie, królową jesiennych warzyw jest dynia, bogata w cenne minerały i witaminy, a także beta-karoten. Zdrowe są zarówno pestki jak i miąższ. Można ją piec, przygotowywać z niej pożywną, rozgrzewającą zupę, a także upiec dyniowe ciasto.
Buraki
Zwykłe, pospolite buraki mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Są cennym źródłem żelaza, dzięki czemu pomagają zapobiegać anemii. Zawierają dużo kwasu foliowego, dlatego zaleca się je szczególnie kobietom w ciąży. Pomagają również obniżyć poziom cholesterolu i zbyt wysokie ciśnienie, a także wzmocnić odporność, co w okresie jesiennym jest wyjątkowo potrzebne. Smakują wyśmienicie w każdej postaci – w zupie, pieczone, kiszone, jako surówka, składnik soku czy nawet deseru.

Cukinia
Jest delikatna, lekkostrawna i zdrowa. Dobrze wpływa na proces trawienia. Zawiera sporo witamin i mikroelementów: witaminy C, K, B1, PP, beta karoten oraz żelazo, magnez i potas. Doskonale smakuje smażona, pieczony czy duszona. Ma niski indeks glikemiczny, można ją spożywać na diecie cukrzycowej. Do jedzenia nadają się również kwiaty cukinii.
Śliwki
Najlepiej smakują we wrześniu i październiku. Wspierają pracę układu pokarmowego, są bogate w witaminy z grupy B i E. Nadają się idealnie do przetworów i ciast.
Pigwa
Pigwa jest bardzo cennym źródłem witaminy C, a także magnezu, wapnia, fosforu i żelaza. Wspomaga organizm w walce z przeziębieniem. Można dodawać ją do herbaty zamiast cytryny, robić z niej soki i nalewki.

Jabłka
Jesienne odmiany jabłek to na przykład antonówki, kosztele i malinówki. Jesienią warto sięgać właśnie po te polskie odmiany, zamiast kupować importowane jabłka. Polskie odmiany jabłek jesiennych zaigrają w dużo witaminy A i C, a także sporo błonnika.
Gruszki
Gruszki są niezwykłymi owocami, ponieważ jako nieliczne spośród owoców są źródłem jodu, a także boru, miedzi i potasu. Poza tym zawierają sporo witamin, w tym z grypy B, A, C i PP. Świetnie smakują nie tylko na surowo, ale także w ciastach, pieczone pod kruszonką czy w zalewie.
To tylko kilka z propozycji jesiennych warzyw i owoców. Do sezonowych warzyw jesiennych zaliczamy poza tym jeszcze: brokuły, kukurydzę, cebulę, kapustę, bakłażany, kalarepę, czy jarmuż. Natomiast jeśli chodzi o owoce jesienne, to poza śliwkami, pigwą, gruszkami i jabłkami, mamy do wyboru także winogrona, żurawinę i jeżyny.