Strona głównaProdukty i przepisyCzarny bez – kiedy warto stosować?

Czarny bez – kiedy warto stosować?

Zbliża się okres wzmożonej zachorowalności na grypę i przeziębienia. Dzieci wróciły do szkół, za oknem zrobiło się szaro, zimno i deszczowo. Przewlekłe przeziębienia mogą doprowadzić do obniżonej odporności. Jesień to czas, kiedy szczególnie warto zadbać o nasze zdrowie. Jedną z naturalnych metod wspierania odporności, znaną już od wielu pokoleń, jest picie soku z czarnego bzu. Owoce czarnego bzu jak i kwiaty cenione są za wiele cennych właściwości prozdrowotnych.

Czarny bez lub inaczej dziki bez jest dużym krzewem osiągającym dość spore rozmiary, powszechnie występującym w całej Europie, również w Polsce. Wiosną kwitnie na biało, a pojawiające się pod koniec lata owoce, są ciemnogranatowe, niemalże czarne i drobne, stąd właśnie wzięła się nazwa „czarny”. Owoce czarnego bzu, cenione ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, są bogate między innymi w:

  • witaminę C,
  • witaminy z grupy B,
  • rutynę i kwas chlorogenowy,
  • pektyny,
  • kwasy organiczne,
  • antocyjany,
  • potas,
  • żelazo,
  • glin,
  • wapń.
Sok z czarnego bzu

Właściwości soku z owoców z czarnego bzu:

  • wspomaganie pracy układu odpornościowego,
  • działanie antybakteryjne,
  • działanie przeciwzapalne,
  • działanie przeciwwirusowe,
  • działanie przeciwbólowe,
  • działanie moczopędne,
  • działanie napotne,
  • ułatwia odkrztuszanie,
  • wspomaganie oczyszczania organizmu z toksyn,
  • wspomaga leczenie rwy kulszowej i chorób reumatycznych.

Sok z czarnego bzu warto włączyć na stałe do codziennej diety, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Stosowany profilaktycznie jest jedną z najbardziej skutecznych i naturalnych metod wspierania odporności. Jeśli jednak przeziębienie nas dopadnie, piecie soku z czarnego bzu pomoże złagodzić nieprzyjemne objawy takie jak suchy kaszel czy gorączka.

W sklepach zielarskich i aptekach można kupić gotowy do spożycia sok z czarnego bzu. Ma on nieco kwaśny i cierpki smak. Jest bezpieczny do picia także dla dzieci i kobiet w ciąży. Pod żadnym pozorem nie należy zbierać niedojrzałych owoców czarnego bzu. Niedojrzałe i surowe owoce sambunigrycynę i prunazynę – są to niebezpieczne dla zdrowia, toksyczne substancje, których spożycie grozi zatruciem pokarmowym, które może objawić się nudnościami, bólem brzucha lub wymiotami.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img