SPIS TREŚCI
Miłośnikom słodkości gorzka czekolada jest znana przede wszystkim ze swoich charakterystycznych walorów smakowych. Wysoka zawartość kakao (od 60 do nawet 99%) decyduje o lekko cierpkim i gorzkawym smaku, ale także odpowiada za korzystne dla organizmu właściwości, którymi odznacza się gorzka czekolada.
Gorzka czekolada i jej wartości odżywcze
Gorzka czekolada uznawana jest za zdrową alternatywę dla innych słodyczy, w tym także innych rodzajów czekolady. Czy słusznie jest uznawana na bardziej wartościowy zamiennik?
Kaloryczność
Gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao (80-90%) zawierać może nawet 590 kcal w 100 g (co przeliczyć można na około 35 kcal na kostkę ważącą 6 g). Jest to sporo, ale warto pamiętać, że kaloryczność czekolady jest zależna od zawartości kakao – a co za tym idzie, także ilości wartościowych składników. Dla porównania, czekolada o zawartości 65% miazgi kakaowej zawiera 502 kcal/100g, ale w jej składzie jest więcej cukru.
Wartości odżywcze:
Dobrej jakości gorzka czekolada jest bogata w węglowodany, tłuszcze, a także błonnik. Ponadto, kakao zawiera w sobie wysoką zawartość witamin (wśród których znaleźć można witaminy z grupy B, A i E) oraz składniki mineralne (wapń, potas, fosfor, cynk, żelazo i magnez). Gorzka czekolada dostarcza także związków polifenolowych o właściwościach antyoksydacyjnych oraz niewielkie ilości kofeiny.
Z tego względu gorzka czekolada polecana jest w osobom, które pracują nad utrzymaniem niskiej wagi i sportowcom. Po bogatą w kakao przekąskę powinni sięgać także seniorzy oraz dzieci w wieku szkolnym i młodzież.

Czy gorzka czekolada jest zdrowa?
Zatem, czy gorzka czekolada jest zdrowa? Im więcej w niej kakao, tym jest bardziej wartościowa. Koneserzy tej przekąski powinni zatem sięgać po czekoladę o jak najwyższej zawartości kakao. Dzięki temu zawarte w niej kalorie nie okażą się “puste”, ale poza energią dostarczą do organizmu także odżywcze składniki. Należy jednak pamiętać, by jeść ją z umiarem.
Gorzka czekolada ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie wywołuje gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi. Dla porównania: indeks glikemiczny gorzkiej czekolady wynosi 22, podczas gdy w przypadku czekolady mlecznej jest to 49.
Jeśli nie jest się przyzwyczajonym do smaku bardzo ciemnej czekolady, warto sięgnąć po gorzką czekoladę z dodatkami. Najlepiej wybierać produkty o niskiej zawartości cukru, np. z dodatkiem soli morskiej, chili lub skórki pomarańczowej.
Gorzka czekolada oraz jej zalety
Gorzka czekolada właściwości zawdzięcza zawartemu w niej kakao. Jak wpływa ono na organizm? Przede wszystkim znana jest ona jako remedium na złe samopoczucie – i znajduje to swoje potwierdzenie. Zawarte w czekoladzie witaminy z grupy B oraz kofeina i teobromina pobudzają układ nerwowy, dodając przy tym energii, poprawiając koncentrację oraz humor.
Regularne sięganie po niewielkie porcje gorzkiej czekolady pomaga także w walce ze skutkami stresu i napięciem, za co odpowiadają zawarte w niej antyoksydanty. Zawarte w czekoladzie składniki mają także wpływ na wzmacnianie układu odpornościowego.
Kostka gorzkiej czekolady okaże się doskonałą przekąską w czasie wysiłku fizycznego i umysłowego, jak np. w czasie intensywnej nauki.
Dobrej jakości gorzka czekolada zalety może nieść także dla funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, ponieważ wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. Przyczynia się to do zmniejszenia ryzyka wystąpienia poważniejszych dolegliwości związanych z pracą serca czy mózgu. Zawarty w czekoladzie magnez wpływa również korzystnie na stan mięśni, chroniąc przed nawrotami skurczów oraz przyczyniając się do wzmocnienia ścian naczyń krwionośnych.
Świetna, skrupulatna, rzeczowa informacja. Bardzo pomocna.
Dziękuję za wypowiedź 🙂
Tylko jak uciekajacego ucznia szkoły podstawowej namówić na taką jakość czekolady. Hmmm
Bardzo dobry artykuł, prosto i zwięźle.
Super treść 👏
Mój 5 latek uwielbia gorzką czekoladę 🙂