Strona głównaPorady dietetyczneDo czego używać cukru różanego?

Do czego używać cukru różanego?

SPIS TREŚCI

Miłośnicy nietypowych przypraw i naturalnych produktów z pewnością mieli okazję natknąć się już na cukier różany. To nowinka, którą jednak coraz częściej można znaleźć w ofercie sklepów ze zdrową żywnością lub też – przygotować samodzielnie, łącząc ze sobą zaledwie dwa składniki. Do czego można używać cukier różany oraz jak do przygotować? Zachęcamy do dalszej lektury.

Czym jest cukier różany?

Cukier różany to rodzaj naturalnie aromatyzowanego słodzika. Jak wskazuje na to nazwa, zachwyca on intensywnym aromatem róży, co w połączeniu ze słodyczą stanowi połączenie odpowiednie do doprawiania deserów, napojów oraz wypieków.

To produkt na który składają się jedynie dwa składniki:

  • cukier trzcinowy lub buraczany (zwykle biały, czyli rafinowany),
  • płatki róży pomarszczonej (Rosa rugosa), nazywanej także różą japońską lub fałdziolistną. To odmiana popularna w Polsce ze względu na intensywny zapach, piękny wygląd oraz smaczne owoce, bogate w witaminę C, które chętnie wykorzystywane są do przygotowywania przetworów i konfitur.

Cukier uciera się wraz z oczyszczonymi i osuszonymi płatkami do momentu, aż kryształki przybiorą intensywnie różową barwę. Taką przyprawę można przygotować na kilka sposobów w domu lub też zaopatrzyć się w gotowy cukier różany. Warto sięgać po produkty z certyfikowanych składników ekologicznych, które są wolne od zanieczyszczeń czy metali ciężkich.

jak zrobić cukier różany

Cukier różany a jego właściwości

Niestety, cukier różany posiada właściwości cukru z którego powstał. Dla zachowania walorów estetycznych i intensywnego koloru, do produkcji wykorzystuje się kryształki białego cukru. Z tego względu jego działanie oraz kaloryczność nie ulegają zmianie po utarciu z różą.

Atutem jest natomiast prosty skład, brak sztucznych aromatów czy konserwantów. Jeśli zatem chcemy wykorzystać cukier jako posypkę lub dodatek do ulubionego napoju, można sięgnąć po cukier różany, który dodaje przyjemnego aromatu.

Cukier różany – do czego go wykorzystać

Aromatyczny cukier różany znajdzie zastosowanie w kuchni, ale także może sprawdzić się jako składnik domowej pielęgnacji ciała.

W kuchni: aromatyzowany różą cukier polecany jest jako dodatek do deserów. Można wykorzystać go jako dekoracyjną posypkę do ciast, puddingów, budyniów czy kleików. Jest świetnym dodatkiem do napojów na zimno, w szczególności lemoniady, świeżych soków owocowych oraz herbat serwowanych na zimno, jak np. herbaty matcha z dodatkiem mleka roślinnego. Warto sięgnąć po niego także przy pieczeniu ciast i ciasteczek.

Rozdrobnione płatki róży zachowują swój wyrazisty kolor, dzięki czemu cukier różany delikatnie barwi, co można wykorzystać w przypadku serwowania jogurtów czy przygotowywania domowej bezy z białek. Cukier różany może być także wykorzystany jako dekoracja drinków – np. do obtoczenia w nim brzegów szklanki.

W pielęgnacji: To nie wszystkie zastosowania jakie oferuje cukier różany. Do czego sprawdzi się w łazience? Chociażby do przygotowania domowego peelingu do ust (np. z dodatkiem oliwy lub oleju kokosowego) bądź do aromatycznego peelingu do całego ciała. Porcję cukru należy rozmieszać z wybranym olejem w stosunku 3:1 i zużyć od razu po przygotowaniu.

Jeśli mamy dostęp do krzewu róży pomarszczonej, możemy przygotować porcję cukru w domu. Upewnijmy się tylko, że kwiaty rosną z dala od drogi. Płatki dokładnie myjemy, osuszamy i usuwamy jaśniejszy fragment nasady. Na 250 g cukru przydadzą się 2 garście płatków. Ucieramy składniki w moździerzu lub malakserze, do momentu aż się połączą. Mieszankę posypujemy na blachę lub deseczkę i zostawiamy do całkowitego wyschnięcia. Tak przygotowany cukier można przechowywać w szafce, najlepiej w szczelnie zamykanym słoiku.

Magda Kaźmierczak
Magister Technologii Żywności i Żywienia Człowieka oraz Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Interesuje się nie tylko żywnością, ale również dietetyką i psychodietetyką. Wolne chwile spędza na trenowaniu z kettlebells lub sztangą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img