SPIS TREŚCI
Miłośnikom słodkości gorzka czekolada jest znana przede wszystkim ze swoich charakterystycznych walorów smakowych. Wysoka zawartość kakao (od 60 do nawet 99%) decyduje o lekko cierpkim i gorzkawym smaku, ale także odpowiada za korzystne dla organizmu właściwości, którymi odznacza się gorzka czekolada.
Gorzka czekolada i jej wartości odżywcze
Gorzka czekolada uznawana jest za zdrową alternatywę dla innych słodyczy, w tym także innych rodzajów czekolady. Czy słusznie jest uznawana na bardziej wartościowy zamiennik?
Kaloryczność
Gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao (80-90%) zawierać może nawet 590 kcal w 100 g (co przeliczyć można na około 35 kcal na kostkę ważącą 6 g). Jest to sporo, ale warto pamiętać, że kaloryczność czekolady jest zależna od zawartości kakao – a co za tym idzie, także ilości wartościowych składników. Dla porównania, czekolada o zawartości 65% miazgi kakaowej zawiera 502 kcal/100g, ale w jej składzie jest więcej cukru.
Wartości odżywcze:
Dobrej jakości gorzka czekolada jest bogata w węglowodany, tłuszcze, a także błonnik. Ponadto, kakao zawiera w sobie wysoką zawartość witamin (wśród których znaleźć można witaminy z grupy B, A i E) oraz składniki mineralne (wapń, potas, fosfor, cynk, żelazo i magnez). Gorzka czekolada dostarcza także związków polifenolowych o właściwościach antyoksydacyjnych oraz niewielkie ilości kofeiny.
Z tego względu gorzka czekolada polecana jest w osobom, które pracują nad utrzymaniem niskiej wagi i sportowcom. Po bogatą w kakao przekąskę powinni sięgać także seniorzy oraz dzieci w wieku szkolnym i młodzież.
Czy gorzka czekolada jest zdrowa?
Zatem, czy gorzka czekolada jest zdrowa? Im więcej w niej kakao, tym jest bardziej wartościowa. Koneserzy tej przekąski powinni zatem sięgać po czekoladę o jak najwyższej zawartości kakao. Dzięki temu zawarte w niej kalorie nie okażą się “puste”, ale poza energią dostarczą do organizmu także odżywcze składniki. Należy jednak pamiętać, by jeść ją z umiarem.
Gorzka czekolada ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie wywołuje gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi. Dla porównania: indeks glikemiczny gorzkiej czekolady wynosi 22, podczas gdy w przypadku czekolady mlecznej jest to 49.
Jeśli nie jest się przyzwyczajonym do smaku bardzo ciemnej czekolady, warto sięgnąć po gorzką czekoladę z dodatkami. Najlepiej wybierać produkty o niskiej zawartości cukru, np. z dodatkiem soli morskiej, chili lub skórki pomarańczowej.
Gorzka czekolada oraz jej zalety
Gorzka czekolada właściwości zawdzięcza zawartemu w niej kakao. Jak wpływa ono na organizm? Przede wszystkim znana jest ona jako remedium na złe samopoczucie – i znajduje to swoje potwierdzenie. Zawarte w czekoladzie witaminy z grupy B oraz kofeina i teobromina pobudzają układ nerwowy, dodając przy tym energii, poprawiając koncentrację oraz humor.
Regularne sięganie po niewielkie porcje gorzkiej czekolady pomaga także w walce ze skutkami stresu i napięciem, za co odpowiadają zawarte w niej antyoksydanty. Zawarte w czekoladzie składniki mają także wpływ na wzmacnianie układu odpornościowego.
Kostka gorzkiej czekolady okaże się doskonałą przekąską w czasie wysiłku fizycznego i umysłowego, jak np. w czasie intensywnej nauki.
Dobrej jakości gorzka czekolada zalety może nieść także dla funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, ponieważ wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. Przyczynia się to do zmniejszenia ryzyka wystąpienia poważniejszych dolegliwości związanych z pracą serca czy mózgu. Zawarty w czekoladzie magnez wpływa również korzystnie na stan mięśni, chroniąc przed nawrotami skurczów oraz przyczyniając się do wzmocnienia ścian naczyń krwionośnych.
Świetna, skrupulatna, rzeczowa informacja. Bardzo pomocna.
Dziękuję za wypowiedź
Tylko jak uciekajacego ucznia szkoły podstawowej namówić na taką jakość czekolady. Hmmm
Bardzo dobry artykuł, prosto i zwięźle.
Super treść
Mój 5 latek uwielbia gorzką czekoladę