Strona głównaProdukty i przepisyKasztanowiec zwyczajny - właściwości prozdrowotne i wykorzystanie w kosmetyce

Kasztanowiec zwyczajny – właściwości prozdrowotne i wykorzystanie w kosmetyce

Kasztany to powszechnie rosnące drzewa, które można spotkać na skwerach między osiedlowymi blokami, a także w parkach. Nie każdy jednak wie, że te imponujące drzewa o charakterystycznych owocach chętnie zbieranych przez dzieci i wykorzystywanych do rozmaitych prac plastycznych, są źródłem wielu cennych substancji wykorzystywanych w medycynie i kosmetyce.

Kasztanowiec zwyczajny to drzewo występujące niemalże w całej Europie. Należy do rodziny mydleńcowatych i może osiągnąć nawet do 40 m wysokości. Prawie wszystkie części kasztanowca są wykorzystywane przez medycynę naturalną i estetyczną: nasiona, owoce, kwiaty (wyłącznie te białe), liście i kora – są one źródłem między innymi flawonoidów, garbników, fenolokwasów, kumaryny i escyny. Sprawdźmy, kiedy warto sięgnąć po preparaty zawierające wyciąg z kasztanowca zwyczajnego.

Właściwości kasztanowca zwyczajnego

Zarówno dla przemysłu farmaceutycznego, jak i kosmetycznego najcenniejszymi składnikami ze względu na wysokie stężenie wartościowych substancji odżywczych, są kwiaty i kora kasztanowca, natomiast najrzadziej wykorzystuje się liście. Kasztanowiec zwyczajny stanowi źródło:

  • saponin triterpenowych, z których najważniejsza jest escyna,
  • flawonoidów,
  • kumaryn,
  • garbników,
  • fenolokwasów,
  • cukrów,
  • skrobi,
  • karotenoidów,
  • steroli,
  • związków mineralnych.

Składniki zawarte w kasztanowcu zwyczajnym czynią z niego roślinę wykorzystywaną w gospodarstwie domowym, w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Dobroczynny wpływ produktów kasztanowych na naczynia krwionośne jest potwierdzony przez badania. Roślina ta działa wzmacniająco na naczynia krwionośne, leczy krwiaki, czy pomaga zwalczyć cellulit, a z kory, owoców i nasion przyrządza się maści i nalewki. Kasztanowiec zwyczajny ma właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i rozkurczające:

  • pomaga złagodzić zaburzenia trawienne – zawarte w kasztanowcu garbniki działają przeciwbakteryjnie, rozkurczowo, przeciwzapalnie i łagodnie zapierająco. W razie wystąpienia zaburzeń trawiennych, w tym lekkiego zatrucia pokarmowego, warto sięgnąć po napar z liści lub z kwiatów kasztanowca,
  • pomaga leczyć odmrożenia i krwiaki – przeciwzapalne, antybakteryjne właściwości kasztanowca usprawniają przepływ krwi i działają delikatnie ściągająco, dlatego roślina ta znajduje zastosowanie w leczeniu oparzeń, odmrożeń i innych uszkodzeń skóry, również siniaków i zapalenia ścięgien. Okłady z naparów i odwarów z kory, kwiatów i liści lub stosowanie maści z kasztanowca poprawiają krążenie i przyśpieszają wchłanianie się krwiaków i pomagają zmniejszyć obrzęki,
  • pomaga wzmocnić naczynia krwionośne – flawonoidy i kumaryna działają przeciwzapalnie i uszczelniająco na naczynia krwionośne, a escyna hamuje aktywność enzymów, które działają destrukcyjnie na ścianki naczyń włosowatych, ponadto uszczelnia je, zwiększa ich odporność na rozszerzanie się i pękanie, a także poprawia ich elastyczność i również działa uszczelniająco. Dlatego też wyciąg z kasztanowca często jest stosowany jako jeden z ważniejszych składników toników, kremów i maseczek przeznaczonych do pielęgnacji cery skłonnej do tworzenia się tzw. „pajączków”, (rozszerzonych naczynek), a także kosmetyków do cery dojrzałej i wiotczejącej, ponieważ zwiększają jej napięcie i zwężają pory,
  • pomaga usprawnić przepływ krwi – escyna i flawonoidy – substancje czynne – rozrzedzają krew, opóźniają jej krzepnięcie i zmniejszają jej lepkość, dzięki czemu przepływ krwi w żyłach przebiega sprawnie, nie powstają zakrzepy naczyń krwionośnych. Poprawia się ukrwienie wszystkich narządów, w tym również skóry. Leki z kasztanowca są wskazane w leczeniu zastojów żylnych, hemoroidów, zakrzepowego zapalenia żył, a także w występowaniu zaburzeń w ukrwieniu tkanek, które mogą objawiać się bólem, uczuciem mrowienia i zimna, a także kurczami mięśni.

Szerokie zastosowanie kasztanowca zwyczajnego

Wodne i alkoholowe wyciągi z kasztanowca znalazły również zastosowanie we wspomaganiu leczenia:

  • miażdżycy,
  • zapalenia wątroby,
  • stanów zapalnych ścięgien,
  • skurczów,
  • krwiaków.

Okłady wykonane z kasztanowca wspomagają proces gojenia się oparzeń, jak również regenerację tkanek po odmrożeniu. Ponadto ekstrakt z tej rośliny znajdziemy w:

  • kremach,
  • maseczkach,
  • płynach do kąpieli,
  • szamponach,
  • odżywkach do włosów,
  • balsamach antycellulitowych,
  • maściach na opuchnięte, zmęczone i obolałe nogi.

Maść, napar i nalewka z kasztanowca zwyczajnego

Kasztanowiec zwyczajny jest dostępny w postaci suszonej – kwiatostan i kora oraz w postaci maści, kapsułek lub tabletek. Napar z kasztanowca można przygotować samodzielnie z suszu, zalewając 1 łyżką 1 szklankę wrzącej wody i parząc pod przykryciem przez około 20 minut. Natomiast z kory przygotowuje się odwar – wówczas przez około 5 minut gotuje się takie same proporcje składników, po zdjęciu z ognia odstawiamy odwar na 20 minut, po czym przecedzamy. Do przygotowania nalewki potrzebne będą kwiaty kasztanowca, które zalewa się spirytusem – 100 g surowca zalewamy 500 g alkoholu, odstawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu, a po upływie 7–10 dni przecedzamy. Nalewkę z kasztanowca można spożywać doustnie, jak i stosować zewnętrznie do nacierania.

Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania preparatów zawierających wyciąg z kasztanowca zwyczajnego?

Stosując preparaty zawierające w składzie wyciąg z kasztanowca należy wiedzieć, że mogą one nasilać bądź osłabiać działanie niektórych leków lub działać toksycznie w połączeniu z nimi. Zawarta w kasztanowcu escyna może reagować z innymi substancjami, dlatego należy unikać połączenia jej z lekami, które zawierają cefalosporynę, z antybiotykami aminoglikozydowymi i ze środkami o działaniu przeciwzakrzepowym. Podczas stosowania tabletek z kasztanowcem mogą pojawić się działania niepożądane, takie jak: zaburzenia żołądkowo-jelitowe, lub reakcja uczuleniowa. Kobiety w ciąży mogą stosować preparaty z kasztanowcem zwyczajnym wyłącznie do użytku zewnętrzne

Dietetyk Ania
Magister Żywienia Człowieka i Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Posiada doświadczenie w pracy z pacjentami. Pasjonatka zdrowego stylu życia i zrównoważonej diety. Uwielbia gotowanie i eksperymentowanie z nowymi smakami.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img