Strona głównaProdukty i przepisyKawa z żołędzi – jakie ma właściwości i jak ją przygotować?

Kawa z żołędzi – jakie ma właściwości i jak ją przygotować?

SPIS TREŚCI

Właściwości kawy z żołędzi

Spożywanie żołędziówki

Kawa z żołędzi lub po prostu żołędziówka, a dawniej kawa partyzantów – pod takimi nazwami kryje się coraz bardziej popularny napój otrzymywany z owoców dębu dojrzewających jesienią. (Warto zaznaczyć, że żołędzie nadają się do spożywania wyłącznie po obróbce termicznej, surowe owoce dębu są niejadalne). Ten aromatyczny, nieco korzenny napój stanowi substytut tradycyjnej kawy. W przeciwieństwie do małej czarnej nie zawiera kofeiny, lecz szereg cennych minerałów. Jest dziś ceniony przede wszystkim przez fascynatów zdrowej i ekologicznej żywności, jednak kawa z żołędzi znana była już w XIX wieku. W czasie II wojny światowej, podczas okupacji, kiedy zwykła kawa była niedostępna, pito właśnie żołędziówkę, którą wytwarzano samodzielnie, prażąc na kuchni żołędzie, mieląc je w młynku i zalewając wrzątkiem. Stąd właśnie wzięła się nazwa „kawa partyzantów”.

Kawa z żołędzi

Właściwości kawy z żołędzi

Dziś ten dębowy napój ceniony jest za swoje walory smakowe i korzystne działanie na organizm. Mimo iż nie zawiera kofeiny, dzięki zawartości węglowodanów dodaje energii i może stanowić zdrowszy zamiennik tradycyjnej kawy. Jest pożywna i pozostawia uczucie sytości. Nie podrażnia żołądka, nie zawiera sodu, za to jest cennym źródłem magnezu. Dzięki temu może pozytywnie wpływać na nasz układ nerwowy. Żołędziówkę mogą bezpiecznie spożywać dzieci, kobiety w ciąży, a także karmiące oraz osoby z celiakią. Nie zawiera kofeiny ani glutenu. Zalecana jest także osobom z wrzodami żołądka, osobom z nadciśnieniem tętniczym, a także wszystkim osobom, które z różnych względów nie mogą pić zwykłej, tradycyjnej kawy. Dotyczy to na przykład osób ze schorzeniami układu trawiennego, z niedoborem magnezu, chorobami układu krążenia, borykające się z depresją, bądź narażone na wysoki stres. Żołędziówka jest źródłem takich minerałów jak:

  • potas,
  • magnez,
  • fosfor,
  • wapń,
  • żelazo,
  • mangan,
  • miedź.

Spożywanie żołędziówki:

  • pozostawia uczucie sytości,
  • pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego,
  • dzięki zawartości magnezu może wpłynąć na złagodzenie stresu.
  • Jak przygotować kawę z żołędzi
Kawa z żołędzi

Obecnie kawa żołędziówka jest dostępna na wyciągnięcie ręki w sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością. Przeważnie w składzie takiej kawy znajduje się powyżej 95% żołędzi, reszta to przyprawy takie jak cynamon, kardamon czy goździki. Zaparzyć ją można na dwa sposoby. Prostsza wersja, to wsypanie do kubka lub filiżanki dwóch łyżeczek proszku, zalanie wrzątkiem i odczekanie około 10 minut, aż kawa porządnie się zaparzy. Jednak aby wydobyć głębszy smak i aromat, można zaparzyć żołędziówkę tak jak tradycyjną kawę po turecku, czyli w niewielkim tygielku. Wsypujemy do niego żołędziówkę razem z przyprawami (np. kardamon, cynamon) i w zależności od upodobań z cukrem lub bez zalewamy zimną wodą i stawiamy na niewielkim ogniu i czekamy aż zacznie wrzeć, a na powierzchni wytworzy się puszysta pianka. Żołędziówkę można pić samą, bądź w zależności od upodobań z dodatkami, np. mlekiem, cukrem, miodem, cynamonem, imbirem czy wanilią.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

2 KOMENTARZE

    • Kawa z żołędzi, znana również jako kawa dębowa, faktycznie wywodzi się z tradycji mennonickich, ale nie ma ona bezpośredniego związku z Holandią. Mennonici to grupa religijna, która wywodzi się z Północnych Niemiec i Holandii, ale ich osadnictwo rozprzestrzeniło się na inne obszary. Ten substytut kawy był używany przez mennonitów jako zamiennik kawy, gdy nie mogli sobie pozwolić na prawdziwe ziarna kawy. W związku z tym, choć kawa z żołędzi ma swoje korzenie w kulturze mennonickiej, nie można jej bezpośrednio przypisać pochodzenia holenderskiego, a raczej mennonickiego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img