Strona głównaProdukty i przepisyKiedy i jak stosować pyłek pszczeli – właściwości pyłku kwiatowego

Kiedy i jak stosować pyłek pszczeli – właściwości pyłku kwiatowego

SPIS TREŚCI

O tym, że miód jest zdrowy i dlaczego warto go jeść, słyszał niemalże każdy. Natomiast nie każdy wie, że oprócz miodu, dzięki pszczołom mamy także pyłek kwiatowy. Pszczoły zbierają nektar z roślin, a następnie przenoszą do pasieki i stamtąd jest on pobierany przez pszczelarza. Kwiatowy pyłek pszczeli nazywany bywa także obnóżami i ma postać niewielkich kuleczek. Ponieważ pszczoły zbierają go z różnych roślin i kwiatów, dlatego jego kształt, wielkość, ciężar i kolor mogą się nieco różnić. Może on mieć barwę żółtą, pomarańczową, brunatną, a nawet fioletową bądź czarną. Także skład chemiczny pyłku kwiatowego może być różny, jednak niezmienny jest fakt, że bez względu na to, z jakich roślin został zebrany, jest to produkt, który ma korzystne działanie na organizm człowieka.

pyłek kwiatowy

Skład naturalnego pyłku pszczelego

Pyłek kwiatowy zawiera niemalże wszystkie wartości odżywcze (ponad 200 substancji), które potrzebuje ludzki organizm do prawidłowego funkcjonowania. Są to między innymi:

  • węglowodany, między innymi fruktoza, maltoza, glukoza, ryboza, arabinoza i inne,
  • białka i aminokwasy endogenne i egzogenne, arginina, leucyna, izoleucyna, fenyloalanina, lizyna, treonina, metionina, walina, prolina, glicyna, alanina, seryna, histydyna i inne,
  • lipidy i związki tłuszczowe,
  • witaminy: A, C, D, E, , B1, B2, B6, B12, PP
  • kwas foliowy,
  • wapń, miedź, magnez, fosfor, sód, potas, krzem, selen, mangan.

Zastosowanie kwiatowego pyłku pszczelego

Pyłek pszczeli wykazuje właściwości oczyszczające organizm z toksyn, przeciwzapalne, antyseptyczne, bakteriobójcze i wspierające odporność organizmu. Wykazuje również działanie wspierające układ nerwowy, osłabiony w czasie stresu. Ze względu na swój bogaty skład cennych dla człowieka składników odżywczych, pyłek pszczeli polecany jest jako wspomaganie leczenia wielu schorzeń, na przykład w:

  • chorobach układu pokarmowego i wątroby,
  • niedożywieniu i braku apetytu,
  • anemii,
  • chorobach układu krążenia,
  • chorobach układu oddechowego,
  • czasie rekonwalescencji,
  • w czasie przeziębienia.

Pyłek kwiatowy dobrze jest przyjmować profilaktycznie, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, aby w naturalny sposób wzmocnić organizm i odporność, a także w czasie długotrwałego napięcia nerwowego. Jest szczególnie polecany osobom starszym i narażonym na stres. Wykorzystuje się go również w kosmetologii, do produkcji balsamów, kremów i odżywek do włosów o działaniu nawilżającym i regenerującym.

Produkty pszczele

Jak stosować pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli jest bezpiecznym produktem, o ile nie jesteśmy uczuleni na miód i produkty pszczele. Dobrze jest stosować go profilaktycznie, włączając go na stałe do codziennej diety. Osoby dorosłe i dzieci powyżej 12. roku życia mogą stosować do 4 łyżeczek dziennie (czyli ok. 20 g). Dzieciom w wieku od 3 do 5 lat połowę tej dawki, a więc do 2 łyżeczek (ok. 10 g), a dzieciom w wieku od 6-12 ok. 15 g na dzień. Najlepiej jest rozpuścić pyłek w przegotowanej, letniej wodzie. Taką miksturę przygotowujemy wieczorem i odstawiamy na całą noc, a po przebudzeniu wypijamy ją na czczo.

Pyłek kwiatowy – przeciwwskazania

Choć pyłek pszczeli jest stosunkowo bezpiecznym produktem i prawidłowo stosowany nie wywołuje skutków ubocznych, to przeciwwskazaniem do stosowania jest uczulenie na miód. Produkty pszczele mogą wywołać reakcję alergiczną.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img