Strona głównaPorady dietetyczneKiedy stosować kwas kaprylowy – poznajcie działanie związku chemicznego z grupy nasyconych...

Kiedy stosować kwas kaprylowy – poznajcie działanie związku chemicznego z grupy nasyconych kwasów tłuszczowych

Póki co kwas kaprylowy nie pobudza jeszcze masowej wyobraźni, jednak należy się spodziewać że jego rosnąca popularność sprawi, że będzie o nim coraz głośniej. Ten preparat to jeden ze składników oleju kokosowego. Jego właściwości podtrzymują naturalną równowagę mikroorganizmów w jelicie grubym, a także wspierają walkę z grzybem będącym przyczyną drożdżycy (kandydozy). Co jeszcze potrafi kwas kaprylowy, jakimi właściwościami może się wykazać?

Co to takiego ten kwas kaprylowy i gdzie występuje?

„Caprylic acid”, czyli kwas kaprylowy to nic innego jak kwas tłuszczowy występujący w zwierzęcych i roślinnych tłuszczach, takich jak tłuszcz kóz, owiec, tłuszcz mlekowy królików i kozic, olej kokosowy, kokosy, olej palmowy czy masło orzechowe.

Jakie są właściwości kwasu kaprylowego?

To doskonały preparat dla osób, które zmagają się z grzybicą. Organizm stale domaga się wówczas cukru, który jest pożywką dla rosnącego grzyba w organizmie. Preparat świetnie sprawdza się w walce z Candida Albicans, naturalnie występującym w organizmie grzybem, którego rozrost wycieńcza ciało. Działanie kwasu kaprylowego jest zadziwiająco szybkie. Wyraźne efekty zauważalne są nawet po dwóch tygodniach.

Czym jest kwas kaprylowy i po co go stosować

Walkę z jakiego rodzaju grzybicą wspiera jeszcze kwas kaprylowy:

  • grzybicą pochwy – zwłaszcza nawracającej,
  • pleśniawką jamy ustnej u małych dzieci,
  • grzybicą przewodu pokarmowego,
  • grzybicą skóry, stóp i paznokci.

Działanie kwasu tłuszczowego nie ogranicza się do zwalczania grzybicy. Preparat znalazł także zastosowanie w odchudzaniu i eliminowaniu „podjadania”. Kwas kaprylowy stosuje się z powodzeniem w kuracjach odchudzających ze względu na to, że daje on poczucie sytości.

Nie sposób nie zauważyć dobroczynnego wpływu kwasu kaprylowego na drażliwe jelito oraz na biegunkę. Są to dolegliwości wyjątkowo uciążliwe i bolesne, ale da się je załagodzić właśnie z pomocą kwasu kaprylowego. Okazuje się, że kwas ma właściwości, które goją i regenerują zarówno wrzody jelita cienkiego jak i grubego, kwas jest także odpowiedzialny za odnawianie zniszczonego chorobą nabłonka jelitowego. Charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym łagodząc przewlekłe i ostre biegunki.

Niejakie bakterie Escherichia Coli są niegroźne dla organizmu człowieka jeśli pozostają w jelicie. Jeśli tylko przedostaną się np. do układu moczowego powodują jego zakażenie. Jest to bardzo bolesne i wymaga leczenia. Okazuje się, że kwas kaprylowy wspomaga walkę z zakażeniem tymi bakteriami. Jego przeciwbakteryjne działanie daje całkiem dobre rezultaty.

Kwas kaprylowy może być używany jako środek wspomagający walkę ze wspomnianymi dolegliwościami, ale można go z powodzeniem stosować jako suplement diety. Należy jednak pamiętać, by stosować się do zaleceń producenta, które znajdziemy na ulotce i nie przekraczać zalecanej dawki.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

2 KOMENTARZE

    • W większych dawkach kwas kaprylowy może wywołać spadek poziomu wapnia i powodować problemy ze wzrostem u dzieci. Przed zastosowaniem warto skonsultować się z lekarzem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img