Sezon wakacyjny to doskonały czas na przygotowanie pysznych, orzeźwiających i zdrowych koktajli oraz smoothie z owoców sezonowych. Dostęp do świeżych owoców i ich różnorodność latem, a także wczesną jesienią jest ogromna. Dzięki temu możemy je dowolnie miksować i tworzyć ciekawe kompozycje smakowe. Owocowy koktajl jest prostym sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, a także na zaspokojenie niewielkiego głodu.
Wszystkie letnie miesiące obfitują w owoce sezonowe, które w pozostałych porach roku można dostać jedynie w postaci przetworzonej lub mrożonej. Możliwość jedzenia owoców świeżych, sezonowych jest nie do przecenienia. Oprócz ogromnych wartości odżywczych posiadają one najlepsze walory smakowe. Latem, co chwila pojawiają się nowe owoce, najpierw truskawki, potem maliny, porzeczki, czereśnie, poziomki, wiśnie, brzoskwinie, jabłka, i wreszcie gruszki oraz śliwki. Można zajadać się też winogronami, morelami, jagodami, jeżynami, czy agrestem. Przygotowywanie świeżych koktajli z owoców sezonowych jest prawdziwym urozmaiceniem letniej diety.
Letnie owoce sezonowe w Polsce
Do letnich owoców sezonowych hodowanych w Polsce należą:
- truskawki,
- maliny,
- poziomki,
- porzeczki,
- jeżyny,
- jagody,
- borówki amerykańskie,
- aronia,
- winogrona,
- wiśnie,
- czereśnie,
- agrest,
- morele,
- brzoskwinie,
- jabłka,
- gruszki,
- śliwki.
Przepis na koktajl z sezonowych owoców może być banalnie prosty. Wystarczy wrzucić ulubione owoce i wszystko zmiksować na jedwabisty, gładki płyn. Nic nie zaszkodzi, jeśli dodamy też kilka pysznych orzeźwiających owoców egzotycznych: arbuza, kiwi czy limonkę, a żeby jeszcze bardziej urozmaicić sezonowe smoothie i podnieść jego wartość odżywczą, możemy dodać do nich na przykład:
- liście świeżej mięty,
- korab lub kakao,
- masło orzechowe lub migdałowe,
- napój roślinnym
- jogurt naturalny,
- otręby,
- siemię lniane,
- jagody goji,
- garść orzechów.
Pomysły na koktajle z owoców sezonowych
Koktajle na bazie owoców sezonowych z dodatkami w postaci kefiru, napoju roślinnego czy płatków owsianych, stają się jeszcze bardziej odżywcze i sycące. Nie tylko gaszą pragnienie i dostarczają nam niezbędnych witamin i minerałów, ale też z powodzeniem mogą zastąpić lekki posiłek, kiedy w upalny dzień mamy ograniczony apetyt. Dzięki urozmaiconym dodatkom każdego dnia koktajl może smakować zupełnie inaczej, dzięki czemu nie ma możliwości, aby nam się znudził. To prosty przepis na pożywną przekąskę, czy nawet naturalnie słodki, zawierający sporo sycącego błonnika deser, którym możemy zastąpić niezdrowe słodycze. Oto kilka propozycji:
• Leśne owoce z mlekiem lub napojem roślinnym
Bogate w witaminy leśne owoce są dosyć kwaskowate, dlatego doskonale komponują się ze słodkawym mlekiem lub napojem roślinnym, a także odrobiną miodu czy syropu klonowego. Opcjonalnie można dodać płatki owsiane lub odżywkę białkową. Całość wystarczy zmiksować i gotowe:
- pół szklanki jagód lub borówek amerykańskich,
- szklanka jeżyn,
- szklanka mleka lub napoju roślinnego,
- syrop klonowy lub miód.
• Truskawki z miętą i kefirem
Truskawki są doskonałym źródłem witaminy C, natomiast kefir to porządna dawka łatwo przyswajalnego białka. Kefir korzystnie wpływa na nasz układ trawienny, a także florę bakteryjną jelit. Mięta nie tylko ma orzeźwiający smak, ale również pozytywnie wpływa na nasz układ nerwowy. Do przygotowania tej wersji koktajlu potrzebujemy:
- szklankę truskawek,
- szklankę kefiru,
- liście świeżej mięty,
- miód lub syrop klonowy
• Koktajl gruszkowo-jabłkowy z dodatkiem masła orzechowego
To bardzo sycąca wersja letniego koktajlu owocowego, sprawdzi się w nieco chłodniejsze i ponure dni, dodając nam sporo potrzebnej energii.
- 2 gruszki,
- 2 jabłka,
- garść truskawek, malin, czerwonych porzeczek, borówek amerykańskich i jeżyn,
- 2 łyżki masła orzechowego.
Przygotowywanie koktajli z letnich owoców sezonowych to nieograniczona możliwość i pełna dowolność w doborze owoców i różnorodność smaku. Możemy wybrać i dowolnie miksować te owoce, które aktualnie mamy pod ręką w różnych proporcjach i uzupełniać je takimi dodatkami, na jakie akurat mamy ochotę. Wówczas każdego dnia możemy cieszyć się zupełnie nowym smakiem, a koktajle nigdy nam się nie znudzą. Koktajle owocowe ze względu na sporą zawartość błonnika pokarmowego są dosyć sycące. Możemy spożywać je na przykład w ramach drugiego śniadania lub na lekki, lecz sycący podwieczorek lub gdy tylko przyjdzie nam ochota na zjedzenie czegoś słodkiego. To zdrowsza alternatywa dla sklepowych słodyczy, a przy okazji, koktajle doskonale gaszą pragnienie w upalne dni.