Strona głównaProdukty i przepisyMleczko pszczele - naturalny sposób na wzmocnienie odporności

Mleczko pszczele – naturalny sposób na wzmocnienie odporności

Uchodzące za suplement młodości i długowieczności, a przez niektórych nazywane wręcz eliksirem młodości mleczko pszczele to wydzielina produkowana przez młode pszczoły robotnice. Ta lekko galaretowata, trochę żelowa w konsystencji i dosyć cierpka w smaku substancja o kremowym kolorze służy do karmienia larw pszczół robotnic i trutni przez 3 pierwsze dni ich życia. Natomiast królowa pszczół jest karmiona tym dobrodziejstwem przez całe życie. To właśnie ta niezwykła substancja sprawia, że podczas gdy robotnice żyją zaledwie miesiąc, królowa pszczół może przeżyć nawet do sześciu lat. Ponieważ mleczko pszczele nie jest produkowane w dużych ilościach, w masowej sprzedaży występuje jako mleczko pszczele w miodzie i w postaci kapsułek.

Mleczko pszczele – właściwości i skład

Ten znany od lat w medycynie ludowej produkt zainteresował współczesnych naukowców, którzy uznali jego prozdrowotne właściwości. Okazuje się, że dawni uzdrowiciele mieli rację twierdząc, że mleczko pszczele dostarcza naszemu organizmowi wiele cennych i niezbędnych substancji odżywczych. Chemiczny skład tego pochodzącego od pszczół produktu jest wyjątkowo bogaty. Składa się z około 65% wody, 12% białka, 12% cukrów, 6% lipidów i 5% kwasów organicznych, hormonów (progesteronu, estradiolu i testosteronu), soli mineralnych i witamin, których zawartość jest znacznie większa niż w miodzie i pyłku kwiatowym. Ponadto w mleczku pszczelim znajdują się substancje lipidowe, czyli kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone, woski, sterole i fosfolipidy, kwasy karboksylowe nienasycone i około 5% kwasów organicznych, kwas pirogronowy i mlekowy, glukoza i fruktoza, a także cukry złożone takie jak maltoza, sacharoza i gencjobioza. Składające się głównie z globulin i albumin białko zawiera do 25 aminokwasów, z czego występuje w stanie dobrze przyswajalnym przez człowieka, przewyższając znacznie wartość odżywczą białka pochodzące z mleka krowiego i mięsa wołowego. To także cenne źródło makro i mikroelementów takich jak:

  • miedź,
  • żelazo,
  • magnez,
  • fosfor,
  • potas,
  • mangan,
  • cynk,
  • siarka,
  • kobalt,
  • nikiel,
  • krzem.

Obecne są w nim także enzymy – proteazy, amylaza, inwertaza, a także acetylocholina, poza tym to prawdziwa bomba witaminowa, zawiera:

  • witaminy C, B1, B2, B6, biotynę, kwas foliowy i witaminę B12,
  • kwas pantotenowy,
  • kwas nikotynowy,
  • witaminę PP,
  • inozytol.

Mleczko pszczele – zastosowanie

Mleczko pszczele ma dobroczynny wpływ na cały organizm, a ze względu na właściwości, które wpływają na wzmocnienie odporności na infekcje, jego stosowanie polecane jest szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Produkt ten podnosi zarówno sprawność intelektualną, jak i fizyczną. Mleczko działa:

  • bakteriobójczo,
  • wzmacniająco,
  • wspiera układ immunologiczny,
  • poprawia koncentrację i efektywność pracy,
  • dodaje energii i usuwa oznaki zmęczenia.

Wspomaga leczenie takich schorzeń jak:

  • osteoporoza,
  • miażdżyca naczyń krwionośnych,
  • zaburzeniach krążenia wieńcowego,
  • stany zapalne żył,
  • nadciśnienie tętnicze krwi.

Jedną z najcenniejszych właściwości mleczka pszczelego jest to, że działa ono wzmacniająco na procesy odnowy tkanek i przemiany materii. Zwiększa ono przemianę białkową, podwyższa poziom hemoglobiny i liczbę erytrocytów. Jest produktem o wysokiej wartości odżywczej, dobrze przyswajalnym przez organizm. Przyspiesza ono odbudowę tkanek miękkich, skracając czas gojenia się ran, a także oparzeń, zapobiega odwapnieniu kości po ciężkich złamaniach. Hamuje rozwój drożdżaków i pleśni patogennych i wykazuje właściwości bakteriobójcze, działając na gronkowce złociste, laseczki wąglika, prątki gruźlicy, dwoinki zapalenia płuc, jak również na pałeczki jelitowe. Ponadto wywiera korzystny wpływ na ośrodkowy układ nerwowy, wzmaga działanie kory mózgowej, działa przeciwcukrzycowo, zapobiega powstawaniu dny moczanowej i pomaga chronić wątrobę przed zatruciem substancjami toksycznymi.

Mleczko pszczele znalazło szerokie zastosowanie w dermatologii w przypadku leczenia trudno gojących się ran, odleżyn i oparzeń, łojotoku, egzemy, liszajów, leczenia łysienia łojotokowego i plackowatego, a także w stanach zapalnych błony śluzowej jamy ustnej, języka, gardła i dziąseł oraz przy opryszczce. Przeciwdziała powstawaniu i pomaga w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego, na przykład podczas występowania wrzodów dwunastnicy, zapalenia jelita grubego, a także w leczeniu stanów zapalnych trzustki, wątroby i woreczka żółciowego. Warto je stosować w momentach złego samopoczucia, stanach wyczerpania, osłabienia i napięcia mięśni, w wyczerpaniu nerwowym i bezsenności, a szczególnie zaleca się jego stosowanie osobom będącym w okresie rekonwalescencji, po ciężkich chorobach i zabiegach chirurgicznych.

Mleczko pszczele znajduje zastosowanie także w leczeniu niewydolności nerek i nadnerczy. Wykazuje działanie moczopędnie. Poza tym wspomaga proces leczenia chorób reumatycznych, reumatoidalnego zapaleniu stawów, choroby zwyrodnieniowej, a także w postępowaniu migren, nerwobóli i bólu pourazowego. Stosuje się je również w leczeniu schorzeń sercowo – naczyniowych, na przykład:

  • w stanach przedzawałowych i pozawałowych,
  • dusznicy bolesnej,
  • nadciśnieniu,
  • zatorach,
  • miażdżycy
  • chorobie niedokrwiennej serca.

Zastosowanie mleczka pszczelego w kosmetyce

Jest ono cennym składnikiem kremów i balsamów, głównie ze względu na właściwości odnowy skóry. Kosmetyki zawierające mleczko pszczele:

  • pobudzają metabolizm komórkowy,
  • normalizują wydzielanie gruczołów łojowych,
  • działają tonizująco, nawilżająco i regenerująco.

Jak stosować mleczko pszczele?

Ze względu na charakterystyczny, gorzkawy, kwaśny, cierpki smak, a także charakterystyczny ostry zapach, mleczko pszczele dobrze jest przyjmować razem z miodem, bądź też w postaci kapsułek w sposób podany na opakowaniu. Czyste mleczko najlepiej przyjmować pod język i trzymać je przez kilka minut. Kuracja mleczkiem pszczelim powinna trwać minimalnie 4 tygodnie, do dwóch miesięcy i profilaktycznie warto powtarzać ją dwa razy w ciągu roku. Mieszankę miodu z mleczkiem można stosować 2 razy dziennie po łyżeczce, godzinę przed jedzeniem oraz dwie godziny po kolacji.

Mleczko pszczele – przeciwwskazania do stosowania

Mleczka pszczelego nie mogą stosować osoby z alergią na produkty pszczele, a także osoby z chorobą Addisona. Objawy nietolerancji tego produktu to przede wszystkim:

  • bóle brzucha,
  • nudności i wymioty,
  • biegunka.
Dietetyk Ania
Magister Żywienia Człowieka i Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Posiada doświadczenie w pracy z pacjentami. Pasjonatka zdrowego stylu życia i zrównoważonej diety. Uwielbia gotowanie i eksperymentowanie z nowymi smakami.
spot_imgspot_img

1 KOMENTARZ

  1. Cenne informacje, polecam mleczko pszczele z miodem na czas przeziębień. Nastawione wieczorem a wypite rano z ciepłą (nie gorącą) wodą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img