Moringa – drzewo życia stosowane od tysiącleci w ajurwedzie
Moringa to tropikalne drzewo z rodziny moringowatych. Rośnie na obszarze północno-zachodnich Indii i Pakistanu, a także na terenie kilku innych państw azjatyckich, w Afryce oraz Ameryce Południowej. Osiąga wysokość do 10 m. Korzenie moringi w smaku przypominają chrzan, dlatego bywa nazywana również drzewem chrzanowym. Jednak najczęściej mówi się o niej – cudowne drzewo lub drzewo długiego życia.
Superfoods – nadzwyczajne właściwości Moringi
Moringa znalazła swoje miejsce w grupie produktów określanych jako superfoods, czyli superżywności – najzdrowszych produktów spożywczych na świecie. Zawiera ona między innymi 4 razy więcej witaminy A niż marchew, 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze, 2 razy więcej białka niż soja, aż 15 razy więcej potasu niż banany, 4 razy więcej witaminy E niż kiełki pszenicy oraz 25 razy więcej żelaza niż szpinak. Ponadto moringa zawiera antyoksydanty, aminokwasy, a także kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9. Jest też bogatym źródłem niezbędnego dla utrzymania prawidłowej pracy mózgu boru, chromu, który jest pomocny w walce ze stresem oraz manganu, który odpowiada za zdrowie kości i stawów.
Superfoods – nadzwyczajne właściwości Moringi
Moringa znalazła swoje miejsce w grupie produktów określanych jako superfoods, czyli superżywności – najzdrowszych produktów spożywczych na świecie. Zawiera ona między innymi 4 razy więcej witaminy A niż marchew, 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze, 2 razy więcej białka niż soja, aż 15 razy więcej potasu niż banany, 4 razy więcej witaminy E niż kiełki pszenicy oraz 25 razy więcej żelaza niż szpinak. Ponadto moringa zawiera antyoksydanty, aminokwasy, a także kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9. Jest też bogatym źródłem niezbędnego dla utrzymania prawidłowej pracy mózgu boru, chromu, który jest pomocny w walce ze stresem oraz manganu, który odpowiada za zdrowie kości i stawów.
Moringa – właściwości prozdrowotne
Dzięki swoim wyjątkowym wartościom odżywczym moringa doskonale wspiera funkcjonowanie organizmu. Między innymi:
- usprawnia pracę układu pokarmowego,
- działa przeciwzapalnie,
- antybakteryjnie,
- przeciwgrzybiczo,
- poprawia stan skóry – dzięki bardzo wysokiej zawartości witamin A i E,
- zwalcza uczucie zmęczenia, co jest wynikiem wysokiej zawartości żelaza,
- ma dobry wpływ na stan układu kostnego – w wyniku dużej zawartości wapnia oraz manganu,
- pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu.
Kosmetyka wykorzystuje moringę w wytwarzaniu produktów pielęgnacyjnych do ciała i włosów. Kosmetyki ją zawierające zauważalnie poprawiają stan włosów i skóry. Stosowany na skórę olej moringa ma działanie rozświetlające, oczyszczające i głęboko nawilżające. Można go również stosować na włosy. Wyciąg z moringi znajdziemy także w kosmetykach do kąpieli. Moringę można także przyjmować pod postacią kapsułek, w suplementach diety.
Moringa – zastosowanie w kuchni
Smak tej rośliny jest delikatny, świetnie komponuje się zarówno z potrawami wytrawnymi, jak i słodkimi. Moringę w postaci proszku można dodać jak przyprawę do koktajli owocowych i warzywnych, smoothie, jogurtów czy na przykład hummusu. Olej z moringi zachowuje wiele prozdrowotnych właściwości, kiedy stosuje się go na zimno, dlatego też doskonale nadaje się do sałatek.
Czy są jakieś przeciwwskazania stosowania „drzewa chrzanowego”?
Mimo wielu zdrowotnych właściwości moringi ostrożność podczas jej stosowania powinny zachować osoby regularnie przyjmujące leki. „Drzewo chrzanowe” może wchodzić w interakcje z lekami. Należy skonsultować tę kwestię z lekarzem lub farmaceutą. Moringi nie powinny stosować kobiety w ciąży, ponieważ może ona wywołać przedwczesne skurcze macicy.