SPIS TREŚCI
Czym kierowaliśmy się przy wyborze warzyw?
Gdy myślimy o warzywach, z pewnością pierwsze co przychodzi nam do głowy to to, iż są one bardzo zdrowe. Dodatkowo, wraz ze zwiększającą się świadomością społeczną i wiedzą na temat zdrowego stylu życia, coraz częściej goszczą na naszych stołach. Jest to bardzo pozytywny trend, który z pewnością niesie ze sobą wiele dobrego. To właśnie to zainspirowało nas do stworzenia listy jarzyn, które są najzdrowsze oraz wyróżniają się smakiem. Warto w tym miejscu napomnieć, że kolejność warzyw znajdujących się w poniższym zestawieniu jest losowa.
Czym kierowaliśmy się przy wyborze warzyw?
Pojawia się pytanie, czy właściwie da się stworzyć taką listę? Odpowiedź jest twierdząca, ale należy wziąć pod uwagę pewne kryteria. W tym przypadku ruszyliśmy tropem Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji. Zestawienie to bierze pod uwagę 16 związków chemicznych (witamin oraz składników mineralnych) uznanych przez WHO jako wykazujące największy wpływ na nasze zdrowie. Wpływają one chociażby na zdrowie układu sercowo-naczyniowego, redukują ryzyko powstawania nowotworów oraz chorób neurodegeneracyjnych.
Lista 16 składników odżywczych branych pod uwagę w zestawieniu:
- Witamina A
- Witamina D
- Witamina E
- Witamina K
- Witamina C
- Witamina B1 (tiamina)
- Witamina B2 (ryboflawina)
- Witamina B3 (niacyna)
- Witamina B6 (pirydoksyna)
- Witamina B12 (kobalamina)
- Kwas foliowy
- Cynk
- Żelazo
- Kwas foliowy
- Wapń
- Rozmaite białka pokarmowe
Biorąc pod uwagę zawartość oraz gęstość odżywczą tych składników pokarmowych w danych warzywach, jesteśmy w stanie określić, które z nich mogą być dla nas potencjalnie najzdrowsze. W tym miejscu warto także zaznaczyć, że nie należy spożywać tylko warzyw z tej listy. Najważniejsza jest ich różnorodność, tak aby pokrywać dzienne zapotrzebowanie na wszystkie mikroelementy.
Korzeń i natka pietruszki
Poza wspaniałym wyglądem, mogącym urozmaicić niemal każde danie, zawiera bardzo duże ilości mikroelementów. Znajdziemy w niej dużo witaminy C (o wiele więcej niż w cytrusach), witaminy E, potasu oraz żelaza. Sama natka obfituje w kwas foliowy i rozmaite sole mineralne (magnez, wapń, fosfor, cynk, miedź i mangan). Spożywanie korzenia, czy to natki pietruszki, może pozytywnie wpłynąć na wygląd skóry, stan narządu wzroku i zapobiegać niedokrwistości. Warto jednak pamiętać, że żelazo zawarte w pietruszce jest o wiele ciężej przyswajalne, niż to znajdujące się mięsie. Dzieje się tak przez wzgląd na różnicę w budowie żelaza hemowego( pochodzenia zwierzęcego) i niehemowego( pochodzenia roślinnego), z których to pierwsze jest o wiele lepiej przyswajalne przez nasz organizm. Mimo wszystko warto rozważyć spożycie tego warzywa jako dodatkowego źródła żelaza w diecie. Co ciekawe, żucie natki pietruszki może pozytywnie wpłynąć na stan naszej jamy ustnej i odświeżyć oddech.
Rukiew wodna
Rukiew wodna została okrzyknięta w wielu niezależnych zestawieniach jako najzdrowsze warzywo świata. W istocie według przyjętych kryteriów, bardzo dobrze wpisuje w to określenie. Jest to gatunek rośliny z rodziny kapustowatych. Występuje gównie w zachodniej części Europy i w Azji. Zawiera całą plejadę mikroskładników. Znajdziemy w niej sporo witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K), ale także witaminę C i te z grupy B. Dodajmy, że zawartość związków mineralnych, także należy do najwyższych w przeliczeniu na 100 gramów rukwi. Mowa o potasie, cynku, kwasie foliowym, wapniu, magnezie i żelazie. Warto także wspomnieć o iziotiocyjanianie fenetylu, który może mieć działanie chroniące nasze tkanki przed nowotworami, a tym samym niekorzystnym działaniem wolnych rodników tlenowych. Może być także świetnym uzupełnieniem leczenia wielu schorzeń. Z pewnością wspomoże nas w walce z przeziębieniem i naturalnie zwiększy naszą naturalną odporność. Wykazuje także działanie przeciwzapalne i antyseptyczne, przez co sprawdzi się w przypadku wystąpienia trądziku, opryszczki, ale również doskonale nawilży skórę. Może pomóc nam obniżyć poziom cholesterolu LDL i glukozy we krwi. Dodatkowo świetnie nadaję się jako uzupełnienie farmakoterapii w schorzeniach wątroby. To właśnie przez tak dużą zawartość rozmaitych mikroelementów, wykazuje tak kompleksowy wpływ na nasze zdrowie.
Burak ćwikłowy
Z pewnością obecność buraka ćwikłowego na tej liście, nie będzie zaskoczeniem. Ta niesamowicie barwiąca wszystko dokoła czerwona bulwa, skrywa w środku o wiele więcej. Buraki ćwikłowe zawierają sporo witaminy C, ale również A, E oraz K i kwasu foliowego. Warto wspomnieć także o znacznej zawartości żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Szeroko znany jest ich wzmacniający wpływ na nasz układ krwionośny. Pomimo, że zawierają jedynie żelazo niehemowe, mogą być doskonałym środkiem krwiotwórczym i zapobiegać anemii. Warto także wspomnieć o potencjalnym działaniu buraczków, polegającym na wspomaganiu leczenia białaczki. Zawierają bowiem bardzo silne przeciwutleniacze, które zwiększają niemal 4-krotnie, przyswajalność tlenu przez komórki. Tym samym mogą znacznie zwiększać wydolność naszego organizmu. Natomiast kwas foliowy, który zawierają z pewnością będzie korzystnie działał na rozwijający się płód. Dodatkowo, może zwiększać usuwanie z krwi homocysteiny i tym samym zmniejszyć potencjalne ryzyko rozwoju chorób serca. Buraki zawierają także azotany, których obecność z pewnością ucieszy, pacjentów zmagających się z nadciśnieniem. Mogą stanowić one uzupełnienie terapii mającej na celu obniżenie zbyt wysokiego ciśnienia krwi. Co ciekawe, im wyższy jego poziom, tym mocnej azotany są w stanie je zredukować.
Cykoria
Cykoria należy do rodziny astrowatych i powszechnie występuje w basenie Morza Śródziemnego. Znajdziemy w niej bardzo duże ilości magnezu, manganu, żelaza, potasu, cynku i karotenu. Warto wspomnieć także o kwasie foliowym i witaminach. Konkretniej mowa o witaminie B1, B2, ale również C. Ponadto zawiera laktucynę jak i laktukopikrynę. Jest rośliną szczególnie dobrze wpływającą na pracę układu pokarmowego. Może pobudzać apetyt, ale też indukować pracę wątroby. Dzięki temu wydzielane, są o wiele większe ilości żółci. Cykoria dodatkowo bardzo dobrze nadaje się jako uzupełnienie terapii rozmaitych chorób nerek i układu sercowo-naczyniowego. Może bowiem pobudzać syntezę czerwonych krwinek i wspomagać oczyszczanie organizmu z nadmiaru toksyn. Jej spożycie powinny także rozważyć osoby cierpiące na nadciśnienie oraz zbyt wysoki poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi. Będzie z pewnością doskonałym wsparciem leczenia farmakologicznego w tym zakresie. Ciekawostką natomiast, może być fakt, iż cykoria może być stosowana jako bezkofeinowy zamiennik kawy. Dzięki czemu takie naprawy mogą spożywać dzieci, ale zarówno osoby pragnące ograniczyć ilość kofeiny w diecie.
Kapusta pekińska
To prawdopodobnie największe zaskoczenie tego zestawienia. Kapusta pekińska to podgatunek kapusty właściwej, pochodzący z północy Chin. Poza byciem bazą rozmaitych surówek i sałatek, może również nas zaskoczyć. Co ciekawe jest bogata w białko oraz jest znakomitym źródłem witamin i minerałów. Znajdziemy w niej sporo witaminy C, ale także A i K. Witaminy z grupy B, są także mocną stroną tego warzywa. Dodatkowo zawiera rutynę, beta-karoten oraz kwas foliowy. Jeżeli chodzi o zawartość minerałów, to jest ona bogata w magnez, wapń, ale także potas. Poza tym jest niskokaloryczna i posiada szereg prozdrowotnych właściwości. Warto wspomnieć chociażby o tych przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych, jak i antyoksydacyjnych. Może być dobrym uzupełnieniem terapii antynowotworowej czy takich mających na celu zminimalizowanie ryzyka zapadalności na choroby układu krążenia. Co więcej, może ona nas potencjalnie ochronić przed niektórymi chorobami metabolicznymi, takimi jak otyłość i insulinooporność.
Czarna rzepa
Czarna rzepa lub czarna rzodkiew jest odmianą rzodkwi ozimej. Jej korzeń skrywa prawdziwą bombę witamin i minerałów. Wymienić można chociażby: witaminę C, A, witaminy z grupy B (głównie B1, B2 i B3). Znajdziemy w niej także sporo magnezu, wapnia, cynku i rozmaitych związków siarki. Dodatkowo jest bardzo niskokaloryczna, przez co jest polecana dla osób pragnących zmniejszyć swoją masę ciała. W skład korzenia czarnej rzepy wchodzą również fitoncydy, czyli związki chemiczne o działaniu podobnym do antybiotyków. Są one w stanie skutecznie zwalczać i hamować rozwój mikroorganizmów. Co ciekawe podczas naruszenia struktury bulwy, uwolnieniu a następnie rozpadowi, ulegają lotne związki siarki. W tym mechanizmie powstają izosiarkocyjanidy, którym to zawdzięcza swój ostry smak. Dodatkowo wykazują jeszcze właściwości poprawiające ukrwienie skóry, ale również mogą wspomagać trawienie. Zwiększają bowiem wydzielanie śliny, soku żołądkowego oraz żółci.
Podsumowanie
Warzywa już w samej swojej naturze są zdrowe i ich spożywanie jest jak najbardziej wskazane. Pamiętajmy, że każde z nich zawiera różne ilości poszczególnych składników odżywczych i nawet najzdrowsze warzywo, nie jest w stanie zaspokoić naszego dziennego zapotrzebowania na wszystkie mikroelementy. Dlatego też powinniśmy starać się zachowywać odpowiednią różnorodność podczas ich spożycia.