Co kryje w sobie drogocenny olej z czarnuszki? To szczególnie wartościowy tłuszcz roślinny, pozyskiwany z nasion rośliny o nazwie Nigella sativa, cenionej przez wiele starożytnych kultur za swoje właściwości.
Tym, co zdecydowanie wyróżnia olej z czarnuszki jest zawarta w nim różnorodność nienasyconych kwasów tłuszczowych. Powszechnie wiadomo, że są one niezbędne dla zapewnienia prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego oraz krążeniowego – ich działanie rozciąga się jednak znacznie dalej.
Analizując skład oleju, doszukać się w nim można cennych witamin, rozpuszczalnych w tłuszczach (z grup A i E), steroli roślinnych, biotyny, bogactwa składników mineralnych oraz kwasów tłuszczowych:
- wielonienasyconych: omega-3 (kwas alfa-linolenowy) oraz omega-6 (kwas linolowy),
- jednonienasyconych: omega-9 (kwas oleinowy).
To właśnie dzięki nim olej z czarnuszki właściwości prozdrowotne wykazuje na tak wielu polach. Od dbałości o stan włosów i paznokci zaczynając, a na wspieraniu prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego kończąc – to tylko kilka dowodów na to, że olej z czarnych ziarenek kminku egipskiego warto włączyć do codziennej diety.
Jak działa olej z czarnuszki? Główne zalety
Olej z czarnuszki zastosowanie ma przede wszystkim w kuchni oraz w kosmetyce. W pierwszym przypadku ceniony jest ze względu na swój niepowtarzalny smak i aromat. Lekko pikantny i korzenny w zapachu, świetnie uzupełnia dania kuchni bliskowschodniej, a także różnego rodzaju sałatki oraz dania na zimno.
Użyty do pielęgnacji ciała zapewni pomoc przy łagodzeniu podrażnień naskórka oraz regulowaniu wydzielania łoju. Olej z czarnuszki na włosy i skórę głowy działa łagodząco oraz wzmacniająco. Z tego powodu jest produktem praktycznie stworzonym z myślą o skórze trądzikowej oraz osobach zmagających się z łupieżem i przesuszoną skórą głowy, a nawet AZS. To jednak nie wszystko.
Olej pozyskiwany z czarnuszki może być przyjmowany praktycznie każdego dnia. Jego stała obecność w diecie wspiera łagodzenie objawów dyskomfortu trawiennego oraz mniej poważnych dolegliwości żołądkowych, poprzez wspieranie pracy wątroby.
Regularnie przyjmowany przyczynia się do stopniowego regulowania poziomu cholesterolu we krwi. Olej z czarnuszki nie tylko pomaga w obniżaniu frakcji LDL (której większy udział może być niebezpieczny dla organizmu), ale jednocześnie podbija udział korzystnej frakcji HDL. Jest to niebagatelny atut dla skutecznej profilaktyki chorób powiązanych z układem krążeniowym oraz utrzymaniem wątroby w dobrej kondycji.
Olej z czarnuszki właściwości swoje zawdzięcza także obecności silnie oddziałującej na organizm substancji, znanej jako tymochinon. Liczne badania wiążą jego działanie ze wspieraniem pracy układu oddechowego, kostnego, stawów, a także wspomnianego już układu trawiennego. Przy tym okazuje się, że tymochinon może mieć istotne znaczenie w profilaktyce.
Stanowi źródło takich makroskładników jak: wapń, magnez, potas, a także trudniej dostępnych mikroskładników, których udział w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu jest kluczowy (jak: żelazo, sód, selen i cynk).
Zawarte w oleju z czarnuszki witaminy odżywiają organizm – witamina A, E, a także trudniej dostępne przy diecie wegańskiej witaminy z grupy B (B1, B3 oraz B6). Bogactwo zawartych w oleju substancji przyczynia się dzięki temu do wzmacniania odporności.
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki ceniony jest także ze względu na swoje działanie antybakteryjne oraz antyalergiczne (hamowanie wytwarzania histaminy).