Strona głównaBez kategoriiOlej z czarnuszki – zalety, właściwości, zastosowanie w kuchni i kosmetyce

Olej z czarnuszki – zalety, właściwości, zastosowanie w kuchni i kosmetyce

Coraz większa świadomość ekologiczna wśród społeczeństwa sprawia, że w większym stopniu zaczynamy interesować się zdrową żywnością, która w naturalny sposób wspomaga nasz organizm w prawidłowym funkcjonowaniu. Wzrasta również zainteresowanie naturalnymi kosmetykami, które nie tylko świetnie nam służą, ale też przy okazji nie szkodzą środowisku. Ogromną popularnością zaczęły cieszyć się naturalne oleje – zarówno w zdrowej, zrównoważonej kuchni, jak i też w kosmetyce. Zabiegi takie jak na przykład olejowanie włosów są coraz bardziej cenione i powszechne, a co ważne, możemy wykonać je samodzielnie w domowym zaciszu. Zdrowe oleje jak olej rzepakowy, z pestek winogron czy oliwa są już stosunkowo dobrze poznane na naszym rynku. Dlatego teraz warto przyjrzeć się mniej powszechnemu, a równie cennemu olejowi z czarnuszki.

Czarnuszka siewna – bogactwo niepozornych, czarnych ziarenek

Olej z czarnuszki wytwarza się z charakterystycznych, małych, czarnych ziaren czarnuszki siewnej, rośliny o niebieskich kwiatach uprawianej przede wszystkim na południu Europy, w Azji Zachodniej, ale spotkać możemy ją także w Polsce. W roślinie tej, jak i jej nasionach i wytwarzanym z nich oleju znajdziemy bogactwo składników takich jak:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe: oleinowy, linolowy i linolenowy,
  • fosfolipidy,
  • fitosterole,
  • flawonoidy,
  • saponiny,
  • garbniki,
  • witaminy A, E, B1, B3, B6
  • związki mineralne: cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód i potas.
  • białko,
  • węglowodany,
  • olejki eteryczne.

Właściwości prozdrowotne oleju z czarnuszki

Dzięki tak bogatemu składowi, jaki zawiera olej z czarnuszki, przypisuje mu się szereg właściwości prozdrowotnych. Najwięcej składników odżywczych i witamin będzie zawierał olej tłoczony na zimno, dlatego przed zakupem, warto to sprawdzić. Spożywanie olej może wpływać między innymi na:

  • wzmocnienie naturalnej odporności, działa antyoksydacyjnie, neutralizując działanie wolnych rodników,  pobudza wzrost limfocytów i makrofagów, które odpowiadają między innymi właśnie za odporność naszego organizmu,
  • obniżenie symptomów alergii – dzięki zawartemu w oleju tymochinonowi zahamowane jest wydzielanie histaminy odpowiadającej za reakcje alergiczne. Dzięki temu objawy uczulenia są złagodzone,
  • skrócenie i złagodzenie objawów zapalenia oskrzeli – olejki eteryczne wspomagają wykrztuszanie zalegające w oskrzelach wydzieliny i oskrzele rozszerzają się i wydajniej pracuję,
  • choroby przewodu pokarmowego – łagodzi objawy refluksu, a także ogranicza działanie bakterii Helicobacter pylori przyczyniające się do powstawania wrzodów, jak również wspomaga walkę z pasożytami jak owsiki, tasiemiec, przywry itp.

Zastosowanie oleju z czarnuszki w kuchni

Olej ten ma dosyć specyficzny, lekko gorzkawy, korzenny i intensywnie ziołowy posmak. Jego kolor może być jasny żółty, brązowy, a nawet zielonkawy. Świetnie nadaje się do zup kremów, sałatek i zimnych przekąsek, którym nadaje charakterystyczny ziołowy aromat. Aby nieco złagodzić jego gorzkawy posmak, można łączyć go z miodem, syropem klonowym i z agawy. Oleju z czarnuszki tłoczonego na zimno nie powinniśmy używać do smażenia i pieczenia, ponieważ traci on wówczas swoje cenne właściwości prozdrowotne.

Zastosowanie oleju z czarnuszki w kosmetyce

Olej z czarnuszki można z powodzeniem wykorzystać także do zabiegu olejowania włosów. Regularnie stosowany wzmacnia włosy, i odżywia ich cebulki. Włosy stają miękkie i błyszczące, a także bardziej odporne na działanie czynników zewnętrznych.

Ten olej roślinny można z powodzeniem stosować na skórę twarzy. Sprawdzi się on szczególnie w przypadku cery delikatnej i wrażliwej, skłonnej do podrażnień i alergii, a także w przypadku cery trądzikowej, ponieważ:

  • łagodzi stany zapalne,
  • regeneruje,
  • nawilża,
  • zmniejsza swędzenie i pieczenie,
  • poprawia koloryt skóry,
  • reguluje pracę gruczołów łojowych,
  • działa antybakteryjnie,
  • pomaga spowolnić proces starzenia się skóry,
  • poprawia jędrność i elastyczność skóry,
  • pomaga chronić skórę twarzy przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych.

Zdecydowanie warto spróbować wprowadzić olej z ziaren czarnuszki jako składnik codziennej, dobrze zbilansowanej diety, dodając go do sałatek czy zdrowych przekąsek. Możemy też stosować dzienną dawkę poprzez wypicie jednej łyżeczki oleju dziennie. Nie powinny go jednak przyjmować w ten sposób kobiety w ciąży, a także dzieci do 1. roku życia.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

2 KOMENTARZE

  1. Czarnuszka rewelacyjnie poprawia odporność. Od kiedy zaczęłam regularnie kupowac olej z czarnuszki i podawać go dzieciom, skończyły się ciagłe katary, przeziębienia i grypy. polecam każdej mamie!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img