Naturalne probiotyki powinny na stałe zagościć w naszej codziennej diecie. Mają bardzo korzystny wpływ na cały nasz organizm. Probiotyki to nic innego jak żywe kultury „dobrych” bakterii i drożdży. Są zalecane szczególnie po przebytej antybiotykoterapii, wówczas, można przyjmować je w postaci dostępnych w aptece suplementów diety. Warto jednak wiedzieć, że naturalne probiotyki znajdują się w wielu znanych produktach spożywczych. Zobaczmy co jeszcze warto wiedzieć o tych dobrych bakteriach.
Właściwości naturalnych probiotyków
Bakterie probiotyczne to żywe mikroorganizmy. Zaliczamy do nich przede wszystkim bakterie i drożdżaki, które produkują kwas mlekowy. Zaliczamy do nich:
- Lactobacillus,
- Bifidobacterium,
- Saccharomyces boulardii (drożdżaki).

Te dobre bakterie mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Przede wszystkim wspomagają prawidłową pracę układu pokarmowego, a tym samym wspomagają odporność całego organizmu. Produkują one kwasy organiczne, nadtlenek wodoru, a także bakteriocyny, które wstrzymują wzrost różnego rodzaju patogenów. Dzięki probiotykom organizm jest w stanie szybciej zwalczyć drobnoustroje. Naturalne probiotyki między innymi:
- regulują i wspomagają prawidłową pracę jelit,
- chronią jelita przed szkodliwymi bakteriami,
- poprawiają szczelność jelit,
- wyrównują poziom pH w żołądku
- pomagają zmniejszyć ilość patogennych bakterii,
- łagodzą negatywne skutki uboczne działania antybiotyków,
Właściwości te sprawiają, że bakterie probiotyczne sprawdzą się w zapobieganiu i wspomaganiu leczenia:
- biegunki (pojawiające się w wyniku przyjmowania antybiotyków, ale też wywołane np. rotawirusami),
- zaparć,
- stanów zapalnych przewodu pokarmowego, w tym stany zapalne żołądka, spowodowanych obecnością bakterii Helicobacter pylori.
- zespołu jelita drażliwego,
- alergii i nietolerancji pokarmowych (np. objawy nietolerancji laktozy),
- próchnicy,
- zapalenia stawów.
Właściwości te sprawiają, że regularne spożywanie probiotyków jest zalecane wszystkim osobom, nawet zdrowym, ale też w szczególności osobom cierpiącym na różnego rodzaju schorzenia, jak np. zespół jelita drażliwego, zakażenie bakterią Helicobacter pylrori, choroba Leśniowskiego-Crohna, atopowe zapalenie skóry, a także infekcje dróg intymnych i moczowych.

Naturalne źródła probiotyków
Fermentowane produkty spożywcze są najlepszym źródłem naturalnych probiotyków, a proces fermentacji jest jedną z najstarszych na świecie technik konserwacji jedzenia. Dzięki niemu zwykła kapusta i ogórki zmieniają się w kiszonki, a z mleka powstają najróżniejsze przetwory. Dostępna na co dzień żywność bogata w naturalne probiotyki to przede wszystkim:
- kiszone ogórki i kapusta,
- przetwory mleczne takie jak: naturalne jogurty, kefiry, maślanka,
- zakwas z buraków,
- napój kombucha,
- kimchi,
- chleb na zakwasie.
W tych dobrze znanych i popularnych produktach, dostępnych na wyciągnięcie ręki, znajdują się właśnie dobroczynne probiotyki – dobre bakterie, które wspomogą nasz organizm, prawidłową pracę układu pokarmowego i odporność. Dlatego nie zapominajmy o codziennej szklance kefiru, jogurtu lub surówki z kiszonej kapusty do obiadu.