Strona głównaPorady dietetyczneNaturalne probiotyki – czym są i kiedy warto je stosować

Naturalne probiotyki – czym są i kiedy warto je stosować

Naturalne probiotyki powinny na stałe zagościć w naszej codziennej diecie. Mają bardzo korzystny wpływ na cały nasz organizm. Probiotyki to nic innego jak żywe kultury „dobrych” bakterii i drożdży. Są zalecane szczególnie po przebytej antybiotykoterapii, wówczas, można przyjmować je w postaci dostępnych w aptece suplementów diety. Warto jednak wiedzieć, że naturalne probiotyki znajdują się w wielu znanych produktach spożywczych. Zobaczmy co jeszcze warto wiedzieć o tych dobrych bakteriach.

Właściwości naturalnych probiotyków

Bakterie probiotyczne to żywe mikroorganizmy. Zaliczamy do nich przede wszystkim bakterie i drożdżaki, które produkują kwas mlekowy. Zaliczamy do nich:

  • Lactobacillus,
  • Bifidobacterium,
  • Saccharomyces boulardii (drożdżaki).


Te dobre bakterie mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Przede wszystkim wspomagają prawidłową pracę układu pokarmowego, a tym samym wspomagają odporność całego organizmu. Produkują one kwasy organiczne, nadtlenek wodoru, a także bakteriocyny, które wstrzymują wzrost różnego rodzaju patogenów. Dzięki probiotykom organizm jest w stanie szybciej zwalczyć drobnoustroje. Naturalne probiotyki między innymi:

  • regulują i wspomagają prawidłową pracę jelit,
  • chronią jelita przed szkodliwymi bakteriami,
  • poprawiają szczelność jelit,
  • wyrównują poziom pH w żołądku
  • pomagają zmniejszyć ilość patogennych bakterii,
  • łagodzą negatywne skutki uboczne działania antybiotyków,

Właściwości te sprawiają, że bakterie probiotyczne sprawdzą się w zapobieganiu i wspomaganiu leczenia:

  • biegunki (pojawiające się w wyniku przyjmowania antybiotyków, ale też wywołane np. rotawirusami),
  • zaparć,
  • stanów zapalnych przewodu pokarmowego, w tym stany zapalne żołądka, spowodowanych obecnością bakterii Helicobacter pylori.
  • zespołu jelita drażliwego,
  • alergii i nietolerancji pokarmowych (np. objawy nietolerancji laktozy),
  • próchnicy,
  • zapalenia stawów.

Właściwości te sprawiają, że regularne spożywanie probiotyków jest zalecane wszystkim osobom, nawet zdrowym, ale też w szczególności osobom cierpiącym na różnego rodzaju schorzenia, jak np. zespół jelita drażliwego, zakażenie bakterią Helicobacter pylrori, choroba Leśniowskiego-Crohna, atopowe zapalenie skóry, a także infekcje dróg intymnych i moczowych.

Naturalne źródła probiotyków

Fermentowane produkty spożywcze są najlepszym źródłem naturalnych probiotyków, a proces fermentacji jest jedną z najstarszych na świecie technik konserwacji jedzenia. Dzięki niemu zwykła kapusta i ogórki zmieniają się w kiszonki, a z mleka powstają najróżniejsze przetwory. Dostępna na co dzień żywność bogata w naturalne probiotyki to przede wszystkim:

W tych dobrze znanych i popularnych produktach, dostępnych na wyciągnięcie ręki, znajdują się właśnie dobroczynne probiotyki – dobre bakterie, które wspomogą nasz organizm, prawidłową pracę układu pokarmowego i odporność. Dlatego nie zapominajmy o codziennej szklance kefiru, jogurtu lub surówki z kiszonej kapusty do obiadu.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img