Świeża, chrupiąca bułka smakuje jeszcze lepiej, gdy nałożysz na nią pyszne, naturalne powidła. Takie, które zachwycają intensywnością owocowego smaku i autentycznym aromatem – dokładnie takim, jaki pamiętasz jeszcze z dzieciństwa. Jeśli już ślinka zaczyna Ci cieknąć, czytaj dalej i dowiedz się, jak powstają powidła BIO i dlaczego warto je zawsze mieć pod ręką.
Kto z nas nie lubi powideł? Proste do przygotowania, nieziemsko smaczne, a przy tym możliwe do przechowania nawet przez długą zimę – wystarczy je odpowiednio zawekować. Sprawdzają się idealnie do przygotowywania słodkich, naturalnych przekąsek, zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Doskonale współgrają nie tylko z chrupiącym, jeszcze ciepłym pieczywem, ale również z:
- naleśnikami – to perfekcyjne nadzienie do tego śniadaniowego (i nie tylko!) przysmaku,
- herbatą czarną lub owocową – nałóż kilka łyżek na talerzyk i potraktuj je jako naturalną substancję słodzącą, która nada gorącemu naparowi intensywnego i nietuzinkowego aromatu,
- czekoladą na gorąco – jedna czy dwie łyżki na dnie kubka z gęstym, rozgrzewającym napojem to prawdziwy strzał w dziesiątkę.
Naturalne powidła możesz też wykorzystać do przygotowywania rozmaitych innych deserów – dokładnie takich, na jakie masz ochotę. Ale uwaga! Jeżeli chcesz mieć pewność, że słoiczek z przetworami owocowymi, po który sięgasz, to rzeczywiście naturalny produkt, sprawdź dobrze jego opis oraz skład. Może się okazać, że zakupione w sklepie ekologicznym przetwory owocowe przewyższają jakością te, które przygotowujesz w domu!
Powidła BIO: największe zalety
Czym w ogóle są BIO powidła? To przetwory które powstają wyłącznie w oparciu o naturalne składniki, i to nie „przypadkowe”, a pochodzące z certyfikowanych, kontrolowanych upraw. A to oznacza, że firmy przygotowujące powidła BIO sięgają zazwyczaj po owoce, które nie są spryskiwane pestycydami i innymi chemicznymi środkami oraz są uprawiane ekologicznymi metodami. To przekłada się zarówno na ich bardziej autentyczny smak, jak i wyższy poziom czystości ekologicznej.
Warto pamiętać również, że BIO powidła:
- są tworzone wyłącznie z połączenia naturalnych składników – najczęściej owoce są łączone z certyfikowanym cukrem trzcinowym BIO,
- mają prosty, krótki skład – na liście nie znajdziesz chemicznych konserwantów, polepszaczy smaku, sztucznych aromatów czy barwników. Najczęściej zawiera ona wyłącznie owoce i cukier, czyli dokładnie to, co do przygotowania powideł stosowały nasze mamy i babcie,
- zawierają dużo błonnika – powidła powstają z owoców, które nie są pozbawione skórki, a to oznacza, że są one przyjaznym wsparciem dla prawidłowej perystaltyki jelit,
- mają oryginalny, nietuzinkowy smak – bardzo często różni się on w poszczególnych słoikach, co wynika z prostej przyczyny: każda partia śliwek może mieć nieco inny aromat,
- powstają tradycyjnymi metodami – nie są produktami wysoko przetworzonymi, a zatem wpisują się w ideę zrównoważonego, zdrowego żywienia,
- są zakonserwowane, ale z wykorzystaniem naturalnych metod, w tym dobrze znanej pasteryzacji. Tak niewiele wystarczy, aby (przy właściwym przechowywaniu) czekały na spożycie nawet przez wiele miesięcy.
Naturalne powidła to prawdziwe must-have w domowej spiżarni. Dziś jednak wcale nie musisz ich przyrządzać samodzielnie – zwłaszcza, gdy nie masz pewności co do tego, skąd pochodzą owoce, które mają posłużyć do ich przygotowania. Zdecydowanie prostszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po powidła BIO. Znajdziesz je również w sklepie Biogo, wśród wielu innych pysznych produktów naturalnych i ekologicznych. Smacznego!