Strona głównaProdukty i przepisyProzdrowotne właściwości morwy białej – na jakie schorzenia pomoże?

Prozdrowotne właściwości morwy białej – na jakie schorzenia pomoże?

SPIS TREŚCI

Morwa biała – najważniejsze informacje

Zawartość substancji odżywczych w morwie białej

Morwa biała, a cukrzyca

Wpływ preparatów z morwy białej, na poziom cholesterolu we krwi

Czy morwa biała pomoże na schorzenia układu nerwowego?

Morwa biała, a redukcja masy ciała

Morwa biała na bakterie i wirusy

Czy morwa biała wykazuje działanie przeciwnowotworowe?

Morwa biała – przeciwwskazania do stosowania

Podsumowanie

Morwa jest dosyć znaną i cenioną rośliną. Jej charakterystyczne białe owoce odznaczają się nie tylko znakomitym smakiem, ale również dużą zawartością korzystnych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Od lat poddawana jest rozmaitym badaniom, mającym na celu ocenę jej wpływu na organizm ludzki. Morwa biała jest najbardziej znaną odmianą tej rośliny, ale warto mieć na uwadze, że istnieje ich o wiele więcej. Nie zmienna to jednak faktu, że to właśnie ona jest najlepiej zbadana z nich wszystkich i dodatkowo występuje najpowszechniej. Co takiego może nam zaoferować morwa biała i dlaczego warto ją stosować? Zapraszamy do lektury.

Morwa biała – najważniejsze informacje

Morwa biała, jak i inne jej odmiany należy do rodziny morwowatych. Wyróżniamy niemal 150 odmian, a zdecydowanie najpopularniejsze są: morwa biała, czarna i czerwona. Są to niewielkie drzewa, pierwotnie pochodzące z obszaru dzisiejszych Chin. Następnie rozprzestrzeniły się praktycznie po całym świecie. W Polsce morwa występuje od początków XI wieku. Co ciekawe, w naszym kraju spotkać możemy praktycznie tylko morwę białą. Wykorzystywana była od wieków jako istotny składnik medycyny ludowej, jak i ziołolecznictwa. Szczególnie cenny jest ekstrakt z liści tej rośliny, ale również jej charakterystyczne owoce. Przykładowo w medycynie chińskiej wykorzystywano ją do obniżania ciśnienia krwi czy redukcji nadmiernej ilości cholesterolu. Znane są przypadki wykorzystania kory morwy. Stosowano ją jako środek przeciwzapalny, przeciwbólowy, ale również w leczeniu schorzeń wątroby i nerek.

morwa biała zastosowanie

Zawartość substancji odżywczych w morwie białej 

Najczęściej wykorzystywanymi w ziołolecznictwie częściami morwy białej, są liście oraz owoce. Owoce z pewnością najczęściej znajdziemy w formie suszonej. W 100 gramach znajdziemy blisko 83 gramy węglowodanów, 3 gramy białka, 3 gramy tłuszczów i 7 gramów błonnika. Zawierają również dużo witaminy C, ale i witamin z grupy B, czy rozmaitych soli mineralnych. Wymienić możemy chociażby: wapń, potas, miedź, mangan i cynk. Owoce morwy zawierają także bardzo dużo antyoksydantów, które to wspierają nasz organizm w walce z wolnymi rodnikami. Co ciekawe, mimo niewielkiej zawartości białka, może być dobrym źródłem tych makroelementów. To z uwagi na fakt, iż zawiera aminokwasy egzogenne (metionina, leucyna, treonina, arginina). Nasz organizm nie jest w stanie ich zsyntetyzować i muszą być regularnie dostarczane z pożywieniem.

Liście mowy białej, są bogatym źródłem związków polifenolowych, z czego większość to flawonoidy. Wykazują one silne właściwości antyoksydacyjne. Dodatkowo znajdziemy w nich witaminę C, beta- karoten, kwas foliowy i inne sole mineralne. Liście zawierają szczególnie dużo żelaza, wapnia i magnezu. Jednak najcenniejszymi substancjami w nich występującymi są niewątpliwie alkaloidy i substancje o działaniu przeciwbakteryjnym przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym.

Morwa biała, a cukrzyca

Morwa biała, może być z powodzeniem stosowana przez diabetyków. To z uwagi na fakt, iż zawiera wiele substancji wypływających na gospodarkę węglowodanową organizmu. Jednym z tych związków chemicznych jest alkaloid o nazwie DNJ i jego pochodne. Występuje on jedynie w liściach morwy i posiada dość ciekawe działanie. Mianowicie, znacznie spowalnia rozkład zawartej w pokarmach skrobi na cukry proste. Pozwala to uniknąć dużych wahań glukozy we krwi, tym samym zapobiegając wystąpieniu hiperglikemii poposiłkowej. Warto również wspomnieć o działaniu kwercetyny. Jest to flawonoid pozytywnie wpływający na metabolizm cukrów w naszym organizmie. Może on blokować działanie reduktazy aldozy. Jest to tyle ważne, iż owy enzym przyczynia się do nadmiernej produkcji sorbitolu z glukozy. Co w konsekwencji, może skutkować wystąpieniem schorzeń układu nerwowego, oczu, ale także nerek. Osoby z podwyższonym poziomem cukru we krwi, są szczególnie narażone na wystąpienie tej reakcji chemicznej. Jest to spowodowane tym, iż im wyższy poziom glukozy, tym więcej sorbitolu jest syntetyzowane.

Wpływ preparatów z morwy białej, na poziom cholesterolu we krwi

Miażdżyca oraz inne schorzenia układu sercowo-naczyniowego, są plagą obecnych czasów. Morwa biała, dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym, może pomóc nam w walce z nadmiarem cholesterolu we krwi. Hamuje ona utlenianie złego cholesterolu LDL i zmniejsza się jego odkładanie w ścianach naczyń krwionośnych. Tym samym redukując ryzyko powstawania blaszek miażdżycowych. Taką właściwość morwy potwierdziły liczne badania naukowe. Jedno z nich prowadzone było na myszach. Karmione je standardowymi karmami, jednak 1% ich masy stanowił proszek z liści morwy. Odnotowano znaczny wzrost czasu utleniania lipoprotein o małej gęstości (LDL) oraz redukcje uszkodzeń miażdżycowych w ich aortach. Warto również wspomnieć, że podobne badania zostały przeprowadzone w Azji. Jednak w tamtym przypadku prowadzono je na królikach oraz ludziach. Potwierdzono, że ekstrakt z tej rośliny w istocie może prowadzić do redukcji prawdopodobieństwa wystąpienia tej choroby zarówno u zwierząt jak i ludzi.

Czy morwa biała pomoże na schorzenia układu nerwowego?

Liście jak i owoce morwy białej wykazują pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Ekstrakt z liści tej rośliny, może być stosowany jako dodatek do farmakoterapii choroby Alzheimera. Hamuje on bowiem oraz ogranicza tworzenie się białek beta-amyloidu. Działają one bardzo toksycznie na mózg, ale i cały układ nerwowy. Dzięki temu mogą zmniejszać także ryzyko zapadalności na tą chorobę. Co więcej wykazano, że nie tylko związki zawarte w liściach morwy, mogą wykazywać takie działanie. Zawarte w owocach cyjanidyny, mogą działać ochronnie na śródbłonek mózgu zapobiegając jego uszkodzeniom, ale także redukować ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.

Morwa biała, a redukcja masy ciała

Otyłość jest chorobą i podobnie jak inne schodzenia należy ją leczyć. Jest niebezpieczna dla naszego zdrowia z wielu względów i niesie ze sobą różnorakie powikłania. Morwa biała została szczegółowo przebadana, także pod kątem wpływu na nasz metabolizm. Naukowcy przeprowadzili trwające 32 dni badania na myszach z otyłością dietozależną. Przez ten czas podawali im ekstrakt z liści morwy, co spowodowało wyraźne zmniejszenie się masy ciała zwierząt. Co prawda, nie ma dowodów, że morwa wykazuje takie samo działanie na organizm ludzki. Nie mniej jednak wyniki tych badań są obiecujące. Mimo to pamiętajmy, że tego typu ekstrakty nie mogą same z siebie zredukować naszej masy ciała. Powinniśmy je traktować jako dodatek, a kluczowa jest prawidłowa dieta i aktywność fizyczna.

morwa biała a odchudzanie

Morwa biała na bakterie i wirusy

Substancje zawarte w liściach morwy – szczególnie flawonoidy, wykazują silne właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Szczególnie dobrze radzą sobie z gronkowcem złocistym, salmonellą oraz bakterią o nazwie Shigella dysenteriae – odpowiedzialną za bóle brzucha i rozwolnienie. Co ciekawe alkaloidy występujące zarówno w liściach jak i korze morwy mogą hamować odwrotną transkryptazę wirusa HIV. Dzięki czemu mogą być dobrym dodatkiem do farmakoterapii.

Czy morwa biała wykazuje działanie przeciwnowotworowe?

Choroby cywilizacyjne są dziś jednymi z najczęściej występujących chorób przewlekłych. Do tej grupy niewątpliwie zaliczamy choroby nowotworowe. Przeprowadzono badania mające na celu ustalenie czy morwa biała wykazuje właściwości nowotworowe. Wykazano, że ekstrakt metanolowy z liści tej rośliny, ale również inne jego frakcje mogą przyczyniać się do zahamowania nadmiernej produkcji tlenku azotu. Jest to o tyle istotne, że tlenek ten może prowadzić do uszkodzeń tkanek, czym przyczynia się do zwiększonego ryzyka rozwoju nowotworów. Badania nad tą właściwością morwy cały czas trwają, ale są bardzo obiecujące. Duża zawartość antyoksydantów także jest w tym przypadku ważna, bowiem wolne rodniki także mogą wywoływać choroby nowotworowe.

Morwa biała – przeciwwskazania do stosowania

Morwa biała jest rośliną bardzo bezpieczną, ale istnieje kilka sytuacji w których jej stosowanie nie jest szczególnie zalecane. Zrezygnować z niej powinny kobiety w ciąży oraz te karmiące piersią. Uważać muszą także alergicy, gdyż morwa może powodować odpowiedź autoimmunologiczną organizmu. Natomiast ze względu na jej wpływ na gospodarkę węglowodanową organizmu, jak i samą redukcję poziomu cukru we krwi – zaleca się, aby diabetycy stosowali ją tylko pod kontrolą lekarza. W przypadku zbyt dużego spożycia owoców morwy, czy to preparatów na bazie liści mogą wystąpić objawy niepożądane. Należą do nich: biegunki, zawroty głowy, bóle brzucha i zaparcia.

Podsumowanie

Morwa biała to nie tylko pyszne owoce, ale źródło wielu prozdrowotnych właściwości. Może być stosowana w postaci suszonej, ale również w postaci wszelkiej maści ekstraktów. Z jej dobroci z pewnością skorzystają osoby pragnące obniżyć poziom cholesterolu LDL, jak i glukozy we krwi. Może także być stosowana w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych, czy po prostu jako smaczna przekąska. Ważne, aby nie przesadzać z jej ilością w diecie, gdyż mogą wystąpić objawy niepożądane.

Bibliografia

  1. Rudkowska  E., Smutkiewicz  A., Han-Marek  M., Zioła w terapii wspomagającej leczenie cukrzycy, „Postępy Fitoterapii” 2006, nr 3
  2. Greń A., Aktywność antyoksydacyjna preparatów z morwy białej, fasoli zwykłej oraz miłorzębu japońskiego w cukrzycy generowanej podaniem streptozotocyny, „Postępy Fitoterapii” 2012, nr 4
  3. Morwa biała jako suplement. Jakie jest jej zastosowanie? – w Women’s Health, Women’s Health Polska [dostęp 2019-07-08].
  4. Jeszka M., Kobus-Cisowska J., Flaczyk E., Liście morwy jako źródło naturalnych substancji biologicznie aktywnych, „Postępy Fitoterapii” 2009, nr 3
Mgr Emil Zielinski Dietetyk Kliniczny
Dyplomowany dietetyk (licencjat UM w Lublinie oraz magistrant UM w Lublinie). Miłośnik sportu, głównie kalisteniki jak i piłki nożnej. Uwielbiam odkrywać nowe smaki w kuchni gotując samemu lub udając się do restauracji. Wierzy, że codzienne spożywanie posiłków może być nie lada przygodą, a dieta sama w sobie nie musi być nudna i wymagać od nas wielu wyrzeczeń. Wyznaję zasadę, że wszystko jest dla ludzi ale z odpowiednio do tego dostosowanym umiarem.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img