Strona głównaPopularny artykuł ⭐🤍⭐Przepisy na pyszne i orzeźwiające mrożone herbaty

Przepisy na pyszne i orzeźwiające mrożone herbaty

Powoli, wraz z odejściem zimy, w zapomnienie odchodzi czas, kiedy zmarznięci w mroźne popołudnia, po powrocie z pracy próbowaliśmy ogrzać się gorącymi herbatami, z dodatkiem rozgrzewających składników typu cynamon, chili czy imbir. Wraz z nadejściem wiosny i zapowiedzią upalnego lata zaczynamy raczej poszukiwać metod na orzeźwienie. Każdy doskonale wie, że zwykła woda źródlana najlepiej nawadnia spragniony organizm, jednak czasami mamy ochotę na coś innego niż woda z lodem. Napoje gazowane nie należą do najzdrowszych, na sok z kartonu również nie zawsze mamy ochotę. Doskonałym rozwiązaniem w takiej sytuacji będzie herbata mrożona. Przyrządzenie “ice tea” w upalny dzień nie tylko doskonale nawodni organizm, ale także dostarczy mu korzystnych dla zdrowia składników. Szybko ugasi pragnienie, wspaniale smakuje, jest zdrowa, a przy okazji to my sami decydujemy czy słodzić ją cukrem, czy zdrowszym zamiennikiem i w jakiej ilości. Do tego nie może się znudzić, ponieważ możemy przygotować ją na wiele sposobów. Oto kilka z nich.

Pyszne przepisy na orzeźwiające ice tea

Herbata zielona z dodatkiem limonki i świeżej mięty

To orzeźwiający, lekki napój z zielonej herbaty, która sama w sobie jest delikatnie cierpka. Warto wybrać zieloną herbatę o kwiatowym aromacie, na przykład herbatę zieloną z kwiatami polskimi.

Potrzebne będą:

  • 2 łyżki zielonej herbaty,
  • 2 limonki,
  • garść listków mięty,
  • litr przegotowanej wody,
  • 2 łyżki cukru,
  • kostki lodu.

Wodę należy zagotować i odstawić ją do wystudzenia. Liście zielonej herbaty parzymy osobno przez około 5 minut, po czym wyjmujemy je, dodajemy cukier, czekamy aż wystygnie i łączymy z wodą. Sok z limonki dodajemy do gotowej schłodzonej herbaty. Herbatę najlepiej jest podawać w wysokich szklankach napełnionych lodem z listkami mięty na wierzchu.


Herbata mrożona w stylu tajskim

To przepis na thai iced tea — tradycyjną tajską mrożoną herbatę. Do jej przygotowania używa się herbatę cejlońską.

  • 2 łyżki czarnej herbaty cejlońskiej,
  • ziarna kardamonu,
  • gwiazdka anyżu,
  • 2 łyżki mleka kokosowego,
  • łyżka mleka skondensowanego,
  • łyżka cukru,
  • kostki lodu.

Herbatę parzymy w większym garnku we wrzącej wodzie z dodatkiem kardamonu i anyżu przez około 5 minut. Po odcedzeniu fusów dodajemy mleko skondensowane i cukier, mieszając energicznie aż do całkowitego rozpuszczenia składników i czekamy aż napar ostygnie. Szklanki napełniamy lodem i wlewamy gotowy, przestudzony napój, a wierzch polewamy mlekiem kokosowym.

Biała herbata z orzeźwiającym arbuzem

Schłodzony arbuz jest jednym z najbardziej orzeźwiających owoców. W połączeniu z delikatną białą herbatą i kostkami lodu stanowi doskonałą kompozycję. Do jej przygotowania potrzebujemy:

  • połówkę arbuza,
  • dwie lub trzy torebki białej herbaty,
  • cytrynę,
  • wodę, około pół litra,
  • cukier,
  • kostki lodu.

Pokrojoną w kostkę połowę arbuza przekładamy do pojemnika na żywność i mrozimy w zamrażarce. Białą herbatę zalewamy  zagotowaną wodą i parzymy przez minutę. Cukier dodajemy według uznania i odstawiamy herbatę do ostygnięcia. Szklanki napełniamy lodem i mrożonymi arbuzowymi kostkami. Powstały napój podajemy z plasterkiem cytryny.


Ice tea z owocami egzotycznymi

Do przygotowania ice tea doskonale nadają się herbaty owocowe. Idealnie gaszą pragnienie, dostarczają organizmowi witamin, głównie witaminę C.

  • 2 łyżeczki ulubionej herbaty owocowej na pół litra wody,
  • połówka mango,
  • kilka plastrów ananasa,
  • brzoskwinia,
  • łyżka miodu,
  • kostki lodu.

Herbatę zalewamy wrzątkiem i parzymy około 3-5 minut. Po tym czasie wyjmujemy susz i odstawiamy herbatę do wystudzenia. Dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Szklankę napełniamy pokrojonymi w kostkę egzotycznymi owocami oraz kostkami lodu i zalewamy wystudzoną owocową herbatą.

Cold brew – alternatywa dla herbaty parzonej wrzątkiem

Herbata cold brew jest zupełnie nietypowa ze względu na sposób jej parzenia, który polega na zalaniu herbacianego suszu zimną wodą i odstawieniu go na dłuższy czas, od 3 aż do 12 godzin. Macerowana w ten sposób herbata jest delikatna i pozbawiona cienkiej goryczki. Napój ten można przygotować z każdej herbaty, czarnej czy zielonej:

  • około 10 g białej herbaty,
  • truskawki, maliny, jagody mrożone lub świeże,
  • około 300 ml zimnej wody,
  • 15 ml ulubionego słodkiego syropu,
  • liście świeżej mięty,
  • kostki lodu.

Herbatę zalewamy 200 ml wody, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na trzy godziny. Po tym czasie do szklanki wrzucamy wybrane owoce, ugniatamy je łyżką, dodajemy kostki lodu, a następnie wlewamy herbacianą esencję i słodki syrop. Całość uzupełniamy wodą i mieszamy do momentu aż owoce zmieszają się z pozostałymi składnikami. Napój można udekorować listkami świeżej mięty.

Mrożona herbata to doskonała alternatywa dla wody czy soków owocowych, szczególnie że ice tea można przygotować na wiele, zupełnie niepowtarzalnych sposobów. Do przygotowania tego rodzaju napoju możemy użyć dowolnych, ulubionych składników, a ograniczeniem może być wyłącznie nasza wyobraźnia. Mrożoną herbatę uda się przygotować wyśmienicie z niemalże każdego rodzaju suszu. Mogą to być herbaty: czarna, biała, zielona, owocowa, a nawet zioła takie jak orzeźwiająca mięta, melisa z pomarańczą czy rumianek, ale też herbaty z dodatkiem owoców cytrusowych i egzotycznych, np. ze skórką cytryny, suszoną pomarańczą, ananasem czy grejpfrutem. Możemy do herbacianej mieszanki dodać także suszone kwiaty. Zamiast cukru możemy herbatę mrożoną posłodzić miodem czy słodkim syropem, np. z agawy lub klonowym. Jeśli w przygotowanym przez nas napoju znajdą się kawałki owoców lub suszone kwiaty, warto to wyeksponować i podawać napój w przezroczystym dzbanku i szklankach. Wówczas oprócz tego, że będzie pysznie smakował, będzie też pięknie i efektownie wyglądał.

Dietetyk Ania
Magister Żywienia Człowieka i Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Posiada doświadczenie w pracy z pacjentami. Pasjonatka zdrowego stylu życia i zrównoważonej diety. Uwielbia gotowanie i eksperymentowanie z nowymi smakami.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img