Strona głównaProdukty i przepisyRęczniki papierowe – czy rzeczywiście są ekologiczne?

Ręczniki papierowe – czy rzeczywiście są ekologiczne?

SPIS TREŚCI

Wzrost zużycia papieru na świecie

Co warto używać w zamian jednorazowych ręczników kuchennych

Poznaj zalety zrezygnowania z papierowych ręczników kuchennych

Używamy ich do wszystkiego – do sprzątania, wycierania rąk, kiedy wyleje się woda, kawa czy wino. Gdy wycieramy owoce po umyciu. Ręczniki papierowe wydają się być niezastąpione. To fakt, że są bardzo wygodne. Z łatwością i bez zastanowienia przychodzi nam odrywanie kolejnych listków, które za chwilę lądują w koszu na śmieci. Ale to nic nie szkodzi, w końcu to papier, prawda? Rozłoży się szybko, nie pozostawiając po sobie śladu. Takie rozwiązanie wydaje się ekologiczne, ale czy na pewno tak jest?

Wzrost zużycia papieru na świecie

Ręczniki kuchenny

Według raportu The State of Global Paper Industry, opracowanego przez Environmental Paper Network ciągu ostatnich 50 lat zużycie papieru wzrosło aż czterokrotnie. W ciągu zaledwie roku na świecie zużywa się 55 kg papieru na osobę, w Europie 147, a w Polsce 143 kg na osobę rocznie. Wytwarzanie papieru pozostawia po sobie duży ślad węglowy. Do produkcji ręczników papierowych zużywa się ogromne ilości wody i energii. Wycinane są w tym celu drzewa, które odgrywają nieocenioną rolę w łagodzeniu zmian klimatycznych, a także będące naszym sprzymierzeńcem w walce o czystsze powietrze. A to jeszcze nie wszystko. Jak to się dzieje, że papierowe ręczniki kuchenne są białe i puszyste? Niestety są one wykonywane z bielonego chlorem papieru. A co to oznacza dla nas i środowiska? Związki chloru są toksyczne i szkodliwe dla przyrody i człowieka. Z papierni wraz ze ściekami przedostają się do wód między innymi trujące dioksyny. Do tego dochodzą ogromne ilości zużycia wody i energii, a także samych drzew, z których wyrabiany jest papier.

Co warto używać w zamian jednorazowych ręczników kuchennych

Jak to możliwe, że dziś nie wyobrażamy sobie życia bez ręczników papierowych? Jak radziły sobie bez nich nasze babcie i mamy? Przecież jest to produkt stosunkowo młody na rynku. Jednorazowe ręczniki kuchenne po raz pierwszy zostały wprowadzone do sprzedaży w Stanach Zjednoczonych w latach 30. XX wieku i całe dziesięciolecia trwało, zanim udało namówić się konsumentów, że jest to produkt niezbędny. W Polsce ręczniki zaczęły pojawiać się jeszcze później, bo dopiero po upadku komuny. Wiele czasu zajęło specjalistom od reklamy przekonanie konsumentów, że tak bardzo potrzebują czegoś, bez czego do tej pory świetnie dawali sobie radę. I choć używanie jednorazowych ręczników jest uzasadnione w toaletach publicznych, szkołach czy w szpitalach, to w trosce o środowisko i w zgodzie z filozofią zero waste, na co dzień w domu możemy całkowicie z nich zrezygnować. Zamiast nich doskonale sprawdzą tradycyjne ściereczki bawełniane bądź lniane. Bardzo dobrze absorbują wodę, dobrze znoszą pranie, także w środkach ekologicznych, a w razie potrzeby gotowanie. Można wytrzeć w nie ręce, umyć nimi okna, wytrzeć z wody owoce i warzywa tak samo, jak przy wykorzystaniu tych papierowych, a przy tym, po jednym użyciu nie lądują w koszu. Do wycierania stołu czy kurzu można użyć zwilżonej ściereczki, a na sucho przetrzeć czystą, bawełnianą ściereczką. Takie ściereczki możemy wykonać samodzielnie np. ze starych bawełnianych koszulek.

Co zamiast ręczników papierowych

Poznaj zalety zrezygnowania z papierowych ręczników kuchennych:

  • ograniczenia produkowania domowych odpadów,
  • nieprzyczynianie się do nadmiernego wycinania drzew,
  • wpływ na zmniejszenie zanieczyszczenia środowiska,
  • oszczędność pieniędzy.

Zanieczyszczenie środowiska kojarzy nam się przede wszystkim z branżą odzieżową i z transportem. Kiedy mówimy o ekologii, do głowy przychodzi nam przede wszystkim wpływ emisji dwutlenku węgla i zaśmiecenie środowiska plastikiem. Zapominamy o tym, że produkowanie papieru, które wiąże się z wycinką drzew i używaniem szkodliwych substancji chemicznych, także jest kosztowne, przede wszystkim dla przyrody.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img