Strona głównaProdukty i przepisySezon na bób. Właściwości odżywcze bobu

Sezon na bób. Właściwości odżywcze bobu

Dlaczego warto jeść bób? Ponieważ warzywo to zawiera bardzo dużą ilość korzystnych makro- i mikroelementów. Dobrze jest spożywać je przez cały rok, na przykład w postaci mrożonej lub konserwowej. Szczególnie jednak należy docenić bób w miesiącach letnich, od końca czerwca do końca sierpnia, kiedy trwa na niego sezon. Spożywanie owoców i warzyw sezonowych jest bowiem jedną z najważniejszych zasad zdrowego odżywiania.

Jakie właściwości odżywcze ma bób?

Bób powinien pojawiać się w każdej kuchni. Zawiera on bowiem korzystny rozkład makroelementów: nie ma w nim prawie tłuszczu, za to obfituje w białko i zdrowe węglowodany. Warto go jeść także ze względu na wysoką zawartość witamin, szczególnie z grupy B, oraz takich pierwiastków jak magnez czy żelazo.

bób właściwości

Dla kogo wskazany jest bób?

Bób dla wegetarian

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, zawiera stosunkowo dużą ilość białka. Jest więc lubianą przez wegan i wegetarian alternatywą dla mięsa.

Bób na odchudzanie

Także osoby na diecie redukcyjnej doceniają bób. Zawiera on niewiele kalorii (ok. 88 kcal/100 g), a jednocześnie obfituje w błonnik pokarmowy, który przedłuża odczucie sytości po posiłku. Dzięki zawartości błonnika bób korzystnie wpływa także na cieśnienie krwi oraz rozkład „złego i dobrego” cholesterolu.

Bób dla kobiet w ciąży

Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego bób powinny włączyć do diety kobiety w ciąży, a także planujące potomstwo. Kwas foliowy, dobrze przyswajany z pożywienia, korzystnie wpływa na układ nerwowy rozwijającego się płodu.

Bób na anemię

Bób to warzywo wspierające walkę z anemią, zarówno wywołaną niedoborem żelaza, jak i niedoborem witaminy B12, gdyż obfituje w obie te substancje.

Bób na zdrowe serce

Wysoka zawartość magnezu w bobie powinna być istotnym argumentem za jego spożyciem dla osób z problemami sercowo-naczyniowymi, a także w profilaktyce tych chorób.

Bób dla seniorów

Kolejną grupą, która może odnieść korzyść ze spożywania bobu, są seniorzy. Badania wykazują bowiem pozytywny wpływ bobu na profilaktykę oraz przebieg choroby Parkinsona. 

Kto nie może jeść bobu?

Należy pamiętać, że mimo bardzo korzystnych właściwości zdrowotnych, bób nie jest produktem odpowiednim dla każdego.

Bób a cukrzyca

Z powodu wysokiego indeksu glikemicznego gotowanego bobu, uważać powinni na niego cukrzycy i pacjenci z insulinoopornością. Nie jest on jednak produktem zakazanym. Osoby takie powinny spożywać go w niewielkich porcjach, w połączeniu ze zdrowymi źródłami białka i tłuszczu.

Bób a wzdęcia

Bób nie jest wskazany dla osób z problemami układu pokarmowego, gdyż może nasilać wzdęcia. Odpowiednia obróbka zminimalizuje ryzyko wystąpienia tego typu dolegliwości. Warto wiedzieć, jak w takiej sytuacji ugotować bób.

Nasiona należy moczyć przez kilkanaście minut, a następnie przepłukać i zalać świeżą wodą. Ugotowany bób dobrze jest przestudzić, a później zjadać bez skóry, w niewielkich porcjach.

Bób a dna moczanowa

Ostatnią grupą, dla której bób nie jest wskazany, są pacjenci z dną moczanową, gdyż puryny zawarte w bobie nasilają dolegliwości.

Bób na zdrowie

Nie ma wątpliwości, że bób jest zdrowy. Warto wykorzystać sezon i w lipcu oraz sierpniu do koszyka w warzywniaku, obok innych warzyw i owoców sezonowych, dorzucić porcję bobu. Nasze zdrowie z pewnością na tym skorzysta.

Joanna Penza Dietetyk
Autorka artykułów z zakresu dietetyki, pasjonatka zdrowego stylu życia. Trenerka na warsztatach i wykładach dotyczących zdrowego odżywiania. Absolwentka studiów podyplomowych „Poradnictwo dietetyczne” w Instytucie Żywności i Żywienia oraz licznych szkoleń z tego zakresu. Pracowała jako doradca żywieniowy pod własną marką oraz jako dietetyk dla cateringu. Nie zawsze była „fit”. Sama przeszła tę niełatwą drogę i obecnie chętnie dzieli się swoim doświadczeniem.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img