Czerwona kapusta, nazywana również w niektórych regionach kapustą modrą, w kuchni staropolskiej była stosowana powszechnie. Dziś nieco o niej zapomnieliśmy, częściej zajadamy się białą odmianą, a szkoda, ponieważ odmiana czerwona ma bardziej charakterystyczny smak i równie cenne dla naszego zdrowia właściwości. Sprawdźmy zatem, jakie korzyści przyniesie nam jedzenie potraw zawierających czerwoną kapustę i jakie pyszne dania można z niej przygotować.

Właściwości czerwonej kapusty
To pochodzące z rejonu basenu Morza Śródziemnego warzywo było cenione już w starożytnej Grecji i antycznym Rzymie, a dziś uprawia się ją na całym świecie. Kapusta modra, obok klusków śląskich jest tradycyjną potrawą w kuchni śląskiej i wielkopolskiej. Jej nazwa może być myląca, bo choć nazwa wskazuje kolor czerwony, surowa kapusta modra ma przepiękną, intensywną fioletową barwę. Jej liście są mocno zbite, a cała kapusta, jest znacznie mniejsza niż jej biała odmiana. To właśnie odpowiadające za jej niezwykłą barwę antocyjany, które mają właściwości przeciwutleniające sprawiają, że uchodzi ona za jedno z najzdrowszych warzyw. Poza tym dostarcza ona organizmowi takie składniki jak:
- potas,
- fosfor,
- wapń,
- magnez,
- żelazo,
- miedź,
- mangan,
- siarka,
- cynk,
- selen,
- fluor,
- witaminy: A, C, K, D, E,
- witaminy z grupy B: B6, B12, ryboflawinę, tiaminę, niacynę, cholinę, betainę i kwas pantotenowy.
Czerwona kapusta jest niskokaloryczna, zawiera błonnik i ma właściwości, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu w organizmie. Zawarte w niej antocyjany działają przeciwutleniająco, co oznacza, że chronią organizm przed wolnymi rodnikami, opóźniając procesy starzenia się zachodzące w komórkach, a także wspomagają wchłanianie się witamin i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Ponadto spora dawka żelaza, magnezu i miedzi zawarta w czerwonej kapuście zapobiega powstawaniu anemii, natomiast siarka ma dobroczynny wpływ na stan naszej skóry, włosów, a także paznokci.
Zastosowanie czerwonej kapusty
Czerwoną kapustę można jeść surową, przygotowując z niej dodatek do smażonych i pieczonych dań mięsnych w postaci surówki. Można przyrządzać z niej sałatki, smażyć na patelni, dusić, gotować, a także kisić. Bardzo zdrowy jest również sok z czerwonej kapusty, o działaniu przeciwzapalnym i wzmacniającym organizm.
Przepis na tartę z czerwoną kapustą
Składniki do przygotowania ciasta:
- mąka 25 dag
- jajko
- masło – 15 dag,
- sól – 0,5 łyżeczki.
Składniki na nadzienie:
- wędzony boczek – 20 dag,
- czerwona kapusta – 0,5 kg,
- jajka – 2 szt.,
- jabłko,
- cebula,
- kilka kropel soku z cytryny,
- sól i pieprz.

Składniki na ciasto należy sprawnie zagnieść, a następnie rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Tak przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15 min. W tym czasie poszatkowaną kapustę należy wrzucić do osolonego wrzątku na 10 min. Po ugotowaniu i odcedzeniu kapusty dodajemy do niej kilka kropel soku z cytryny, aby nie ściemniała i pozostała krucha. Pokrojoną w kostkę cebulę i boczek podsmażamy na oleju i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłko i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec do miski wbijamy dwa jajka i całość mieszamy. Gotową masę należy wyłożyć na spód tarty, a następnie piec przez około 30 minut w temperaturze 180°.