Strona głównaProdukty i przepisySpirulina – na wzmocnienie organizmu, dla sportowców i ludzi aktywnych

Spirulina – na wzmocnienie organizmu, dla sportowców i ludzi aktywnych

Nazywana „mlekiem Matki Ziemi” spirulina posiada wyjątkowe właściwości, które wspomagają zdrowie człowieka. Zielono-niebieska alga morska uprawiana jest w specjalnie wybranych miejscach. Uprawy muszą być prowadzone w szczególnie sprzyjających warunkach środowiskowych i klimatycznych. Regiony, które spełniają warunki do hodowania alg to Chiny, Indie, Tajwan, Japonia, Hawaje oraz Meksyk i rejon Czadu.

Co to jest Spirulina?

Wprawdzie istnieją źródła mówiące o spożywaniu spiruliny przez Azteków, to jednak dopiero w latach 70. XX w. rozpoczęto badania, które wykazały szereg prozdrowotnych właściwości algi. Dzisiaj spirulina ma rangę żywności superfoods. Jej wartości odżywcze to prawdziwa bomba prozdrowotnych składników, znajdują się w niej:

  • węglowodany,
  • kompletne białko – gromadzące wszystkie niezbędne aminokwasy,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe – w tym bardzo rzadki i niezwykle cenny kwas gamma-linolenowy,
  • witaminy A, B1, B2, B3, B6, B7, B9, C, E,
  • minerały – żelazo, potas, magnez, sód, cynk,
  • fitoskładniki – chlorofil, c-fikocyjanina, zeaksantyna i luteina.

„Zielone mięso”? Niezwykłe bogactwo białka w spirulinie

Alga zawiera niespotykane ilości wysokowartościowego białka. Stąd mówi się o spirulinie, że jest „zielonym mięsem”. Co ciekawe udział białka w aldze jest nawet trzykrotnie wyższy niż w mięsie. Badania dowiodły, że w spirulinie znajduje się aż 18 aminokwasów, z czego 8 to aminokwasy niezbędne, które składają się na budowę białka. Należy zwrócić uwagę na to, że nie ma innego znanego produktu spożywczego, który miałby tak dużą koncentrację białka. Poza tym, że aminokwasy są materiałem budulcowym mięśni, to również wyrównują poziom cukru we krwi czy przyśpieszają rekonwalescencję.

Jakie właściwości wykazuje spirulina?

Spirulinę można przyjmować na kilka sposobów. Dostępna jest ona w formie tabletek, a także w postaci proszku, który można dodawać do miksowanych napojów, do chleba i innych potraw. Ze względu na swoje niespotykane właściwości poleca się wprowadzenie do swojej diety algi morskiej. W czym spirulina może pomóc:

  • obniża ciśnienie krwi – fikocyjanina zawarta w aldze wykazuje właściwości obniżające wysokie ciśnienie krwi. W tym kierunku stale prowadzone są badania, ze względu na to, że spirulina wykazuje bardzo duży potencjał w zwalczaniu chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy.
  • zwiększa odporność układu immunologicznego – wieloletnie badania pozwoliły naukowcom wysnuć wniosek, że spirulina poprawia sprawność układu odpornościowego, wspiera także serce, redukuje poziom cholesterolu i wzmacnia układ trawienny. Duży wpływ na to ma kwas gamma-linolenowy.
  • dodaje energii – witalizujące składniki, a także biofotony (cząsteczki, w których alga zgromadziła energię słoneczną) sprawiają, że spirulina dodaje także sił witalnych i poprawia kondycję psychofizyczną.
  • redukuje problemy z zatokami – kwas gamma-linolenowy wykazuje także właściwości wspierające walkę z alergicznym nieżytem nosa. Źródła dowodzą, że algi morskie zmniejszają stan zapalny.
Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img