Sezon świąteczny to nie tylko czas magicznej atmosfery, ale również doskonała okazja do delektowania się wyjątkowymi smakami przygotowywanymi specjalnie na tę okazję. W dzisiejszych czasach, kiedy coraz więcej osób decyduje się na zmianę swojego stylu życia na bardziej świadomy i ekologiczny, również tradycyjne świąteczne przysmaki przechodzą metamorfozę.
Dla wszystkich, którzy kochają słodkości, a jednocześnie pragną świętować w zgodzie z naturą, prezentujemy przepisy na świąteczne ciasta i desery w wersji wegańskiej. Przysmaków, które nie tylko zachwycą podniebienie, ale także przekonają nawet największych miłośników tradycyjnych receptur do korzyści wegańskiego podejścia do gotowania.
Marchewkowy piernik
Piernik marchewkowy w wersji wegańskiej to przepyszna przekąska, którą z powodzeniem możemy przygotowywać we wszystkich miesiącach w roku. Wegańskie ciasta nie są ani ciężkie, ani trudne w przygotowaniu. Wręcz przeciwnie, mogą stanowić lekki i zdrowy deser, doskonały po sycącym świątecznym obiedzie. Aby przygotować piernik marchewkowy potrzebujemy:
- 300 g marchewki,
- 300 g mąki,
- 3/4 szklanki ciepłej wody,
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
- 250 g cukru,
- 220 ml oleju,
- 80 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych,
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżeczka imbiru,
- 0,5 łyżeczki soli,
- łyżeczka sody.
Marchewkę należy obrać, a następnie zetrzeć na grubej tarce. Siemię lniane zalać ciepłą wodą i pozostawić do przestygnięcia. W jednym naczyniu łączymy składniki wilgotne i suche. Na końcu dodajemy startą marchew, orzechy, przestudzone siemię lniane i orzechy. Gotową masę przekładamy do formy i pieczemy przez około 45 minut w temp. 180°C. Opcjonalnie ciasto można posmarować dowolnym kremem lub powidłami, ale ze względu na jego wyjątkową delikatność i wilgotność, w wersji świątecznej nie wymaga specjalnych dodatków.
Wegański makowiec
Przepyszna masa makowa wzbogacona rodzynkami, chrupiącymi bakaliami, zdrowymi nasionami chia oraz nutką rumu, a wszystko to owinięte w wyjątkowe, puszyste ciasto drożdżowe. Oto nasz wyjątkowy makowiec w wersji wegańskiej, obowiązkowo polany delikatnym lukrem i posypany aromatycznymi płatkami migdałów:
składniki na masę makową:
- 150 g mielonego maku,
- 300 ml napoju migdałowego,
- 50 ml rumu,
- 100 g rodzynek,
- łyżeczka cynamonu,
- 70 g cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 30 g oleju kokosowego (rozpuszczonego),
- 15 g nasion chia,
- 50 g posiekanych ulubionych orzechów,
ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
- paczka suszonych drożdży,
- 150 ml ciepłego napoju migdałowego,
- 30 g cukru,
- szczypta soli,
- 30 g rozpuszczonego oleju kokosowego,
polewa lukrowa:
- 50 g cukru pudru,
- sok z cytryny,
- gorąca woda,
- 15 g płatków migdałowych.
Przygotowanie masy makowej – namoczone w rumie rodzynki należy odstawić na ok. 30 minut. W tym czasie przesypujemy mak do garnka i zalewamy napojem migdałowym, następnie podgrzewamy, aż mak wchłonie cały płyn. Następnie do maku należy dodać namoczone rodzynki, nasiona chia, cynamon, cukier, roztopiony olej kokosowy, posiekane orzechy. Starannie wymieszać wszystkie składniki. Przykryjmy miskę z masą makową i odstawmy na czas przygotowania ciasta.
Przygotowanie ciasta – najpierw należy dokładnie wymieszać drożdże, mąkę, cukier i sól, po czym dodać ciepły napój migdałowy i olej kokosowy. Wyrobione ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość, wykładamy je na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na prostokąt, na który następnie wykładamy przygotowaną masę makową, z każdej strony zostawiając ok. 3 cm wolnego miejsca. Ciasto z masą makową należy dwukrotnie owinąć w papier do pieczenia, dzięki czemu nie pęknie i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 45 minut.
Polewa z lukru – płatki migdałowe należy uprażyć na suchej patelni. Cukier puder ucieramy z gorącą wodą i kilkoma kroplami soku z cytryny aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Wystudzony makowiec polewamy lukrem i posypujemy prażonymi płatkami.
Sernik z ciecierzycy i tofu a’la wiedeński
Wegański sernik pieczony bez spodu, z puszystą masą z tofu, ciecierzycy i sporej garści orzechów nerkowca smakuje jak prawdziwe, tradycyjne twarogowe ciasto. Do jego przygotowania potrzeba:
- 200 g ugotowanej ciecierzycy,
- 400 g mleczka kokosowego,
- 180 g tofu naturalne,
- 200 g namoczonych orzechów nerkowca,
- 20 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej,
- 140 g cukru trzcinowego,
- sok z cytryny,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- łyżeczka cukru waniliowego.
W pierwszej kolejności należy dokładnie zblendować ciecierzycę, odsączone orzechy, tofu, cukier trzcinowy z dodatkiem soku z cytryny, aż do uzyskania konsystencji gładkiej, jednolitej masy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, skrobię kukurydzianą, cukier waniliowy i mleczko kokosowe i blendujemy ponownie. Dno tortownicy o średnicy 24 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować olejem kokosowym. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Po tym czasie sernik zostawiamy w piekarniku aż do wystudzenia, a następnie przekładamy do lodówki. Przed podaniem sernik można udekorować cukrem pudrem i owocami.