Strona głównaProdukty i przepisyTofu na słodko — jak wykorzystać je w deserach?

Tofu na słodko — jak wykorzystać je w deserach?

Pochodzące z kuchni azjatyckiej tofu, już od wielu sezonów jest wręcz stałym składnikiem naszych kuchni, co ciekawe zdobyło uznanie nie tylko wśród wegetarian. To wszechstronny produkt, bogaty w cenne składniki odżywcze, stanowi doskonałe źródło białka, wapnia i fosforu. Tofu nie tylko zastępuje mięso w daniach wegetariańskich, ale również doskonale sprawdza się w roli składnika słodkich deserów. Doskonale odnajduje się podczas przygotowania wegańskiej wersji sernika lub tiramisu, czyli tofurnika i tofumisu. Jego delikatna konsystencja i zdolność do absorpcji aromatów sprawiają, że tofu staje się niezastąpionym składnikiem zarówno klasycznych, jak i eksperymentalnych dań, podbijając serca miłośników kuchni roślinnej.

Wegańskie tiramisu, czyli tofumisu

W tradycyjnej wersji tiramisu składa się z serka mascarpone, biszkoptów nasączonych kawą i amaretto, żółtek oraz cukru. W tiramisu wegańskim mascarpone zastąpimy tofu, a żółtka – orzechami nerkowca.

Składniki:

  • podłużne biszkopty – 25 szt.,
  • orzechy nerkowca – 150 g,
  • naturalne tofu – 2 kostki,
  • espresso -100 ml,
  • amaretto – 100 ml,
  • napój sojowy – 200 ml,
  • sok z połowy cytryny,
  • syrop klonowy 100 ml,
  • olej kokosowy – 15 g
  • laska wanilii,
  • ciemne kakao.

Nerkowce należy zalać gorącą wodą, odstawić na minimum godzinę, a najlepiej nawet na całą noc, po tym czasie, gdy już napęcznieją, odlewamy pozostałą wodę. Kawę mieszamy z amaretto. Rozkruszone tofu należy zalać sokiem z cytryny. Następnie nerkowce miksujemy z syropem klonowym na gładką pastę, dodajemy napój sojowy i miksujemy jeszcze raz.

Do tak przygotowanej pasty należy stopniowo dodawać tofu i całość zblendować. Na końcu dodajemy wanilię i olej kokosowy. Powstała masa powinna być gładka.

Na dnie naczynia o wymiarach 21 × 21 układamy namoczone w kawie amaretto i biszkopty. Wystarczy zanurzyć je na maksymalnie 2 sekundy. Następnie na biszkopty nakładamy połowę masy, a na niej ponownie kolejną warstwę biszkoptów i znów pozostałą część masy.

Deser jest już prawie gotowy, należy przykryć go i wstawić na noc do lodówki. Tofumisu stężeje. Tuż przed podaniem ciasto należy posypać kakao.

Tofurnik — wegański sernik

Tofurnik to klasyczny deser wegański. Oto przepis na jego podstawową wersję.

Składniki:

  • naturalne tofu – 700 g,
  • budyń waniliowy – 2 szt.,
  • mleczko kokosowe – 400 ml,
  • cukier trzcinowy – 3/4 szklanki,
  • sok z cytryny,
  • skórka z cytryny,
  • laska wanilii,
  • wiórki kokosowe — ok. 6 łyżek,
  • proszek do pieczenia — łyżeczka,
  • herbatniki – 400 g,
  • 4-5 łyżek olej kokosowy – 4 łyżki.

W pierwszej kolejności należy pokruszyć herbatniki na „piasek”, następnie dodajemy 2 łyżki wiórków kokosowych, olej kokosowy i dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na zabezpieczoną papierem do pieczenia blachę o średnicy do 24 cm. Na czas przygotowania reszty ciasta, blachę z masą ciasteczkową należy włożyć do zamrażarki.

Tofu należy odsączyć z wody, pokruszyć, wsypać do miski, dodać sok z cytryny i startą skórkę, po czym całość zmiksować, aż powstanie gładka, jednolita masa. W dalszej kolejności do masy należy dodać mleko kokosowe, cukier, wanilię, budyń i proszek do pieczenia. Miksujemy ponownie na gładką masę. Następnie wsypujemy 4 łyżki płatków kokosowych i delikatnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na masę z ciasteczek.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę. Wystudzony tofurnik można polać rozpuszczoną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi lub też ozdobić owocami, np. malinami lub jagodami.

Słodki mus wegański bez pieczenia

To bardzo smaczny słodki i przede wszystkim bardzo prosty w przygotowaniu deser, który nie wymaga pieczenia. Wegański mus czekoladowy z tofu:

Składniki na mus:

  • tofu naturalne – 180 g,
  • suszone daktyle -150 g,
  • gorzka czekolada – 100 g,

Składniki do dekoracji:

  • 80 g śmietanka kokosowa – 80 g,
  • wiórki kokosowe lub czekoladowe,
  • laska wanilii,
  • ksylitol — około 0,5 łyżeczki.

W pierwszej kolejności zalewamy wrzątkiem suszone daktyle i odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie należy odlać wodę. Czekoladę należy rozpuścić. Tofu razem z daktylami miksujemy do uzyskania gładkiej masy, dodajemy roztopioną czekoladę i miksujemy ponownie. Masę przekładamy do pucharków i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Deser można udekorować bitą śmietanką kokosową, ziarenkami wanilii, ksylitolem i wiórkami.

Oprócz wykwintnych deserów, tofu stanowi również doskonały składnik dla bardziej codziennych przysmaków na słodko, jak np. naleśniki ze słodkim „twarożkiem”. Jego neutralny smak pozwala na kreatywne eksperymenty w kuchni, jednocześnie wzbogacając dietę w cenne składniki.

Magda Kaźmierczak
Magister Technologii Żywności i Żywienia Człowieka oraz Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Interesuje się nie tylko żywnością, ale również dietetyką i psychodietetyką. Wolne chwile spędza na trenowaniu z kettlebells lub sztangą.
spot_imgspot_img

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img