Morwa biała (Morus Alba L) jest liściastym, dorastającym do nawet kilkunastu metrów wysokości drzewem z rodziny morwowatych. Pochodzi z Chin, gdzie od setek lat ceniona jest i wykorzystywana ze względu na swoje prozdrowotne właściwości między innymi do leczenia bólów brzucha i chorób pasożytniczych, chorób oczu czy górnych dróg oddechowych. Morwa biała była również uprawiana w hodowlach jedwabników, ponieważ stanowiła pokarm dla gąsienic jedwabników morwowych.
Spis treści
- Właściwości morwy białej
- Kiedy warto przyjmować morwę białą?
- Jak stosować morwę białą i ewentualne przeciwwskazania do jej stosowania?
Właściwości morwy białej
Obecnie roślina ta uprawiana jest niemalże na całym świecie, i rośnie również w Polsce. Działanie lecznicze wykazuje niemalże całe drzewo: owoce, liście i korzeń. Owoce morwy białej są jadalne, mają delikatny, słodkawy smak. Smakują zarówno jedzone na surowe, jak i w postaci dżemów czy soków. Owoce te zawierają istne bogactwo składników odżywczych, są one źródłem między innymi:

- witamin z grupy B,
- minerałów takich jak: wapń, potas, żelazo, magnez,
- kwasów organicznych,
- kwasu askorbinowego,
- aminokwasów egzogennych,
- sacharozy i glukozy,
- pektyn,
- flawonoidów.
Natomiast nie tylko owoce obfitują w cenne składniki odżywcze. To przede wszystkim liście morwy białej są wykorzystywane do produkcji suplementów diety i pozyskiwania cennych, dobroczynnych dla naszego organizmu składników, takich jak:
- rutyna,
- kwercetyna,
- polihydroksyalkaloidy,
- witaminy z grupy B,
- kwas foliowy,
- alkaloidy,
- antocyjany,
- flawonoidy,
- aminokwasy,
- kwasy fenolowe,
- składniki mineralne,
- witamina C.
Kiedy warto przyjmować morwę białą?
Stosowanie preparatów zawierających morwę białą jest zalecane w przypadku wielu dolegliwości zdrowotnych, takich jak np. cukrzyca, wysoki poziom cholesterolu czy walka z nadwagą. Suplementy te mogą pomóc:
- w walce z wolnymi rodnikami,
- zmniejszyć wchłanianie węglowodanów, dzięki czemu wspomaga proces redukcji masy ciała,
- regulować poziom glukozy we krwi, dzięki czemu wspiera walkę z cukrzycą i insulinoodpornością,
- spowolnić lub przeciwdziałać rozwojowi miażdżycy dzięki wpływowi na obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL.
Jak stosować morwę białą i ewentualne przeciwwskazania do jej stosowania?
W Polsce poza owocami, z których można przyrządzać przetwory takie jak dżemy i soki, morwa biała jest dostępna w trzech różnych postaciach. Są to:
- herbaty ekspresowe,
- suszone liście przeznaczone do przygotowywania leczniczych naparów,
- suplementy diety z suplementy diety zawierające ekstrakt z liści morwy białej.
Choć morwa biała jest źródłem cennych składników odżywczych, a jej spożywanie może przyczynić się do poprawienia ogólnego stanu naszego organizmu, niestety nie każdy może ją stosować. Przeciwwskazaniem do przyjmowania preparatów ją zawierających jest przede wszystkim:
- ciąża i okres karmienia piersią,
- przyjmowanie leków, które obniżają poziom cukru we krwi.
- przyjmowanie leków, które obniżają cholesterol.
Warto również pamiętać o tym, aby przyjmując suplementy diety z wyciągiem z morwy białej, nie należy przekraczać zalecanej dawki podanej na opakowaniu przez producenta.