Strona głównaProdukty i przepisyWłaściwości i korzyści jakie płyną ze stosowania morwy białej

Właściwości i korzyści jakie płyną ze stosowania morwy białej

Morwa biała (Morus Alba L) jest liściastym, dorastającym do nawet kilkunastu metrów wysokości drzewem z rodziny morwowatych. Pochodzi z Chin, gdzie od setek lat ceniona jest i wykorzystywana ze względu na swoje prozdrowotne właściwości między innymi do leczenia bólów brzucha i chorób pasożytniczych, chorób oczu czy górnych dróg oddechowych. Morwa biała była również uprawiana w hodowlach jedwabników, ponieważ stanowiła pokarm dla gąsienic jedwabników morwowych.

Spis treści

Właściwości morwy białej

Obecnie roślina ta uprawiana jest niemalże na całym świecie, i rośnie również w Polsce. Działanie lecznicze wykazuje niemalże całe drzewo: owoce, liście i korzeń. Owoce morwy białej są jadalne, mają delikatny, słodkawy smak. Smakują zarówno jedzone na surowe, jak i w postaci dżemów czy soków. Owoce te zawierają istne bogactwo składników odżywczych, są one źródłem między innymi:

  • witamin z grupy B,
  • minerałów takich jak: wapń, potas, żelazo, magnez,
  • kwasów organicznych,
  • kwasu askorbinowego,
  • aminokwasów egzogennych,
  • sacharozy i glukozy,
  • pektyn,
  • flawonoidów.

Natomiast nie tylko owoce obfitują w cenne składniki odżywcze. To przede wszystkim liście morwy białej są wykorzystywane do produkcji suplementów diety i pozyskiwania cennych, dobroczynnych dla naszego organizmu składników, takich jak:

  • rutyna,
  • kwercetyna,
  • polihydroksyalkaloidy,
  • witaminy z grupy B,
  • kwas foliowy,
  • alkaloidy,
  • antocyjany,
  • flawonoidy,
  • aminokwasy,
  • kwasy fenolowe,
  • składniki mineralne,
  • witamina C.

Kiedy warto przyjmować morwę białą?

Stosowanie preparatów zawierających morwę białą jest zalecane w przypadku wielu dolegliwości zdrowotnych, takich jak np. cukrzyca, wysoki poziom cholesterolu czy walka z nadwagą. Suplementy te mogą pomóc:

  • w walce z wolnymi rodnikami,
  • zmniejszyć wchłanianie węglowodanów, dzięki czemu wspomaga proces redukcji masy ciała,
  • regulować poziom glukozy we krwi, dzięki czemu wspiera walkę z cukrzycą i insulinoodpornością,
  • spowolnić lub przeciwdziałać rozwojowi miażdżycy dzięki wpływowi na obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL.

Jak stosować morwę białą i ewentualne przeciwwskazania do jej stosowania?

W Polsce poza owocami, z których można przyrządzać przetwory takie jak dżemy i soki, morwa biała jest dostępna w trzech różnych postaciach. Są to:

  • herbaty ekspresowe,
  • suszone liście przeznaczone do przygotowywania leczniczych naparów,
  • suplementy diety z suplementy diety zawierające ekstrakt z liści morwy białej.

Choć morwa biała jest źródłem cennych składników odżywczych, a jej spożywanie może przyczynić się do poprawienia ogólnego stanu naszego organizmu, niestety nie każdy może ją stosować. Przeciwwskazaniem do przyjmowania preparatów ją zawierających jest przede wszystkim:

  • ciąża i okres karmienia piersią,
  • przyjmowanie leków, które obniżają poziom cukru we krwi.
  • przyjmowanie leków, które obniżają cholesterol.

Warto również pamiętać o tym, aby przyjmując suplementy diety z wyciągiem z morwy białej, nie należy przekraczać zalecanej dawki podanej na opakowaniu przez producenta.

Grzegorz Nowak
Jego specjalność to przedstawienie produktów i przepisów z całego świata oraz sposobów na ekologiczne życie. W jego wpisach znajdziesz wskazówki jakie niewielkie zmiany możesz wprowadzić do swojego życia, żeby stało się bardziej ekologiczne. Wyjaśnia sekretne tajniki przepisów i właściwości produktów, które warto wprowadzić do swojej kuchni.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img