Kolagen jest naturalnie występującym w naszym organizmie budulcem tkanek. To spoiwo, które łączy kości, komórki i chrząstki. Dzięki niemu nasze stawy są lepiej nawilżone. Poza tym to właśnie dzięki kolagenowi nasza skóra w młodości jest gładka, sprężysta i jędrna. Niestety wraz z wiekiem organizm zaczyna produkować go mniej, dlatego skóra zaczyna robić się bardziej wiotka i zaczynają pojawiać się zmarszczki. Proces utraty kolagenu w organizmie rozpoczyna się około 30. roku życia. Jego niedobór powoduje między innymi to, że więzadła i ścięgna stają się sztywne. Czy istnieje sposób, aby uzupełnić jego braki w organizmie?

Kolagen morski – Jakie są jego właściwości?
Poziom kolagenu w organizmie można spróbować podnieść, przyjmując odpowiednie suplementy diety. Jednym z produktów, który zyskał największe uznanie jest kolagen morski. Pozyskuje się go z łusek, a także skóry ryb morskich, między innymi z rekina, dzikiego dorsza czy tuńczyka. Ponieważ strukturą przypomina on kolagen produkowany przez ludzki organizm, jest on stosunkowo dobrze przyswajalny i głęboko wnika w skórę. Kolagen pełni bardzo ważne funkcje w naszym organizmie. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i krwionośnego, a także na prawidłowy przebieg procesów metabolicznych i dobrą kondycję stawów, ścięgien i więzadeł;
- metabolizm ‒ dzięki kolagenowi możliwa jest przemiana glukozy w energię, metabolizm jest pobudzony do pracy, co pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów,
- układ krwionośny – kolagen wpływa na rozszerzenie tętnic i wspomaga oczyszczenie ich ściany z tłuszczu, poprawiając krążenie krwi i pomagając kontrolować ciśnienie,
- ścięgna, stawy i więzadła – dzięki kolagenowi stawy są odpowiednio nawilżone, dzięki czemu proces ich degeneracji zostaje opóźniony. Niweluje ryzyko powstawania obrzęku, zapobiega, sztywnieniu więzadeł i ścięgien,
- układ pokarmowy – kolagen znacząco wspiera proces regeneracji uszkodzonych ścian komórkowych. Dostarcza organizmowi aminokwasy o działaniu leczniczym, które biorą udział w leczeniu refluksu, choroby Leśniowskiego-Crohna czy zespołu nieszczelnego jelita.
Kolagen morski typu I i typu II
Przyjmowanie kolagenu morskiego jest najprostszym sposobem na zwiększenie poziomu kolagenu w organizmie. Warto wybrać taki preparat, który jest uzupełniony również w witaminę C i kwas hialuronowy, ponieważ dodatkowo stymulują one produkcję kolagenu. Wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje kolagenu:
- kolagen typu I ‒ najbardziej wartościowy ponieważ stanowi aż 90% białek kolagenowych. Jest składnikiem budulcowym skóry i więzadeł, a także wpływa na wytrzymałość tkanki łącznej,
- kolagen typu II ‒ sprawdzi w przypadku osób, które mają kłopoty ze stawami, a także chcą zwiększyć ich ruchomość. Ten typ kolagenu zapewnia elastyczność ścięgnom.

Kolagen morski – skutki uboczne
Podczas przyjmowania kolagenu w postaci suplementu diety należy bezwzględnie przyjmować dawkę zaleconą przez producenta produktu i podaną w ulotce. W trakcie suplementacji kolagenu może zdarzyć się, że wystąpią działania niepożądane, takie jak: osłabienie, reakcja alergiczna, czy bóle mięśni i stawów.
Kolagen to naturalnie wytwarzane przez nasz organizm białko. Wpływa ono na pracę stawów, prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, a także kondycję naszej skóry. Im jesteśmy starsi, jego produkcja zaczyna spadać, jednak wówczas możemy zadbać o utrzymanie jego wysokiego przyjmując kolagen w postaci suplementu diety, a także dbając o zdrową, zbilansowaną dietę.