By wanilia nabrała swoich słynnych aromatycznych właściwości musi być poddana sześciomiesięcznemu procesowi. Choć owoce wanilii zbiera się w pełni dojrzałe to są one bezwonne. Mocnego, słodkawego aromatu nabierają dopiero w trakcie półrocznego procesu – naprzemiennej fermentacji i suszenia strąków. Słodko-korzenny smak jest tym silniejszy im więcej pojawi się na łuskach białawego nalotu waniliny.
Jakie pochodzenie ma wanilia?
Wanilia wyruszyła na „podbój” światowych kuchni z Ameryki Południowej i Środkowej. Rosła i rośnie do dziś w lasach tropikalnych. Obecnie uprawia się ją niemal na całym świecie, a najbardziej ceniona wanilia bourbon pochodzi z Madagaskaru.
Dzisiaj jest to niezwykle cenna przyprawa i z tego powodu często spotyka się opakowania, które zawierają zaledwie dwie lub trzy laski wanilii.
Na rynku są także dostępne inne formy naturalnej wanilii. Są to:
- proszek waniliowy,
- olejek lub ekstrakt,
- cukier waniliowy
Prozdrowotne właściwości wanilii
Wanilia zawiera w sobie naturalne olejki eteryczne. To one sprawiają, że wanilię stosuje się często jako środek prozdrowotny lub profilaktyczny. Znajduje ona zastosowanie wewnętrzne, jako dodatek do potraw lub napojów; oraz zewnętrznie, jako olejek do masażu lub w postaci olejków do aromaterapii. Przy gorączce lub bólach reumatycznych stosowano także nalewkę waniliową..
Najczęściej wymieniane prozdrowotne właściwości wanilii to:
- wpływa na mięsień sercowy – reguluje tętno,
- działa pobudzająco – wspomoże osoby zmęczone, wyczerpane, apatyczne,
- ma właściwości kojące – uspokaja i usypia (można skropić olejkiem waniliowym pościel),
- działa rozkurczająco na mięśniówkę gładką, np. przewodu pokarmowego,
- reguluje wydzielania enzymów trawiennych,
- łagodzi objawy bólowe w zmianach reumatoidalnych i zwyrodnieniowych

Wanilia – 5 ciekawych faktów
Ze względu na swoją niezwykłą wartość, którą doceniano już przed wiekami z wanilią związanych jest wiele ciekawostek:
- Kwiaty wanilii były tak cenne w czasach prekolumbijskich, że służyły do opłacania podatków.
- Wanilia trafiła do Europy w XVII wieku za sprawą hiszpańskich konkwistadorów.
- Kwiaty wanilii zapylane są przez nieliczne gatunki pszczół i kolibrów. Z tego powodu kwiaty najczęściej zapylane są ręcznie.
- Kwiaty wanilii otwierają się tylko na kilka godzin w ciągu dnia. W tym czasie muszą zostać zapylone, w innym wypadku odpadną.
- Z ponad 100 gatunków wanilii tylko wanilia płaskolistna znalazła zastosowanie w przemyśle spożywczym
Wanilia to wspaniała roślina, która dzięki swojemu przepięknemu aromatowi z powodzeniem uzupełnia domowe spiżarnie, jak i najwyższej klasy restauracje na całym świecie. Świetnie sprawdza się w przepisach na przeróżne desery – ciasta, budynie, musy, kremy czy lody. Doskonale uzupełni także sosy do ryb, skorupiaków a nawet cielęciny.