Strona głównaProdukty i przepisyWłaściwości prozdrowotne i wykorzystanie bazylii

Właściwości prozdrowotne i wykorzystanie bazylii

Bazylia jest jedną z najbardziej popularnych i najczęściej stosowanych przypraw w naszej kuchni, zarówno w wersji suszonej, jak i w postaci świeżych, aromatycznych listków, które zdobią nasze kuchenne parapety. Trudno wyobrazić sobie bez niej spaghetti, pizzę, pesto czy sałatkę caprese. Doskonale komponuje się z pomidorami, ale też i słodkimi lemoniadami i smoothie. Użycie bazylii do potraw sprawia, że nabierają one wyrazistego, charakterystycznego smaku i aromatu i łatwiej jest je nam strawić, gdyż pomaga ona usprawnić proces trawienia, łagodząc uczucie przepełnienia i kolki. To jednak nie wszystkie jej właściwości – bazylię wykorzystuje się również w medycynie i branży farmaceutycznej, jak również kosmetycznej, a nawet perfumeryjnej.

Jakie są właściwości bazylii?

Bazylia (Ocimum basilicum) to roślina jednoroczna z rodziny jasnotowatych, występująca w około stu pięćdziesięciu odmian różniących się nieco wyglądem i aromatem. Najpopularniejsze, stosowane w kuchni i lecznictwie odmiany to:

  • bazylia pospolita — ma intensywny, dosyć ostry, zapach i mocno zielony kolor liści, a także słodko-pikantny smak. Wydziela ona olejek bazyliowy o korzenno-kwiatowym zapachu,
  • bazylia grecka — bazylia grecka jej pędy obfitują w drobne liście koloru jasnozielonego lub czerwonego, o wielkości do 1 cm,
  • cytrynowa – o charakterystycznym orzeźwiającym, cytrusowym aromacie. Jest doskonała jako przyprawa do ryb i owoców morza, ale też do sałatek owocowych,
  • cynamonowa – ma intensywny aromat, przywodzący na myśl cynamon,
  • czerwona – od bazylii pospolitej różni się głównie kolorem, jej smak i aromat jest bardzo zbliżony.

W Polsce możemy spotkać ją pod nazwą bazylia wonna czy bazylek ogrodowy. Choć na świecie wykorzystywana jest nie tylko jako przyprawa, ale również roślina lecznicza, a także ozdobna, to w Polsce od tej strony nie jest bardzo popularna. 100 g świeżych liści bazylii dostarcza zaledwie 22 kcal, jest więc ona produktem niskokalorycznym, o niskim indeksie glikemicznym, ale przy tym bogatym we flawonoidy, garbniki i saponiny, a także witaminy i minerały takie jak:

  • witamina A,
  • beta karoten,
  • witamina E,
  • witamina B2 (ryboflawina),
  • niacyna,
  • witamina B6 (pirydoksyna),
  • kwas foliowy,
  • witamina C,
  • sód,
  • potas,
  • wapń,
  • fosfor,
  • magnez
  • żelazo,
  • cynk,
  • miedź,
  • mangan.

Działanie prozdrowotne bazylii

Surowcem wykorzystywanym w lecznictwie jest olejek bazyliowy, który pozyskuje się z całej rośliny. Substancje występujące w tym olejku, oprócz wymienionych już witamin i minerałów, to między innymi: linalol, eugenol i cyneol. Bazylia wykazuje pozytywny wpływ na układ pokarmowy oraz nerwowy. Usprawnia proces trawienia pokarmów, działa rozkurczowo i moczopędnie, niweluje wzdęcia. Ponadto działania przeciwzapalnie. Stosuje się ją jako naturalny środek na uspokojenie i antydepresyjny. Bazylia pomaga także zmniejszyć opuchliznę i obrzęki. Podsumowując:

  • zmniejsza nadmierną fermentację w jelitach, niwelując wzdęcia,
  • usprawnia proces trawienia,
  • działa:
    • moczopędne,rozkurczowo,przeciwzapalne,antybakteryjnie,odświeżająco,
    • przeciwdepresyjne.

Zastosowanie bazylii

Bazylia jest przyprawą wchodzącą w skład niemalże wszystkich dań kuchni śródziemnomorskiej, znajduje się również w mieszance ziół prowansalskich. Jest bazowym składnikiem sosu pesto. Świeże liście bazylii mają charakterystyczny aromat i wyrazisty orzeźwiający smak. Dodaje się je do zup, sałatek i sosów, a szczególnie dobrze komponują się z pomidorami. Suszoną bazylią można natrzeć mięso przed smażeniem, pieczeniem lub grillowaniem. Bazylii używa się do koktajli, lodów, napojów na bazie alkoholi, likierów, aromatyzowania octu i oliwy. Natomiast pozyskiwany z bazylii olejek eteryczny używany jest do wyrobu mydła, preparatów o działaniu przeciwtrądzikowym i perfum, a także jako naturalny repelent, czyli preparat skutecznie odstraszający owady, zwłaszcza komary. Olejek bazyliowy wykazuje także działanie przeciwbólowe, usprawnia koncentrację oraz łagodzi objawy bezsenności. Zalecany jest zwłaszcza przy migrenach. Można stosować go do masażu, kąpieli, inhalacji i aromaterapii.

Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania bazylii?

Spożywanie w umiarkowanych ilościach bazylii jako przyprawy nie wiąże się z występowaniem skutków ubocznych i zazwyczaj przeciwwskazania do jej stosowania nie występują. Ograniczenie spożywania bazylii zaleca się osobom z chorobami układu krwionośnego, a także borykającym się z zaburzeniami krzepliwości krwi, z problemami z ciśnieniem (bazylia może wpłynąć na obniżenie się ciśnienia krwi) i epilepsją.

Włączenie bazylii do codziennego jadłospisu może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Zaleca się, aby ograniczyć spożywanie soli, zastępując ją właśnie bazylią. Zioło to usprawnia przemianę materii, wykazuje właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze, a przy tym ma pozytywny wpływ na układ nerwowy człowieka. Spożywanie bazylii niesie za sobą szereg korzyści zdrowotnych i pomaga usprawnić funkcjonowanie organizmu na różnych płaszczyznach.

Dietetyk Ania
Magister Żywienia Człowieka i Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Posiada doświadczenie w pracy z pacjentami. Pasjonatka zdrowego stylu życia i zrównoważonej diety. Uwielbia gotowanie i eksperymentowanie z nowymi smakami.
spot_imgspot_img

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img
Polecane artykuły
spot_img

Ostatnie artykuły

spot_img