Pochodzący z Ameryki Północnej topinambur nazywany jest także słonecznikiem bulwiastym i tam skąd pochodzi, ceni się go zarówno jako roślinę jadalną, jak i ozdobną. Z topinamburu przyrządza się surówki, zupy, sałatki, a także pierniczki i inne słodkie desery. W Polsce jest rośliną mało znaną i rozpowszechnioną, w dalszym ciągu dosyć egzotyczną. Stosunkowo trudno jest w osiedlowych sklepach i na bazarkach ją kupić. Natomiast coraz większą popularnością na zachodzie Europy, jak i w Polsce cieszy się kawa z topinamburu. W tej postaci roślina ta jest zdecydowanie łatwiej dostępna, a dzięki temu możemy korzystać z jej cennych dla naszego zdrowia właściwości.

Właściwości kawy z topinamburu
Kawa z topinamburu jest cennym źródłem niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mikroelementów, w szczególności:
- miedzi,
- potasu,
- magnezu,
- wapnia,
- żelaza,
- fosforu,
- wapnia,
- krzemu,
- sodu.
Dzięki zawartości krzemu, który stosunkowo rzadko występuje w naszym jedzeniu, topinambur może pozytywnie wpływać na stan naszej skóry, włosów, paznokci i kości oraz utrzymywać naczynia krwionośne w dobrym stanie, poprzez zapobieganie odkładaniu się w nich cholesterolu.
Za jeden z cenniejszych składników, które dostarcza kawa z topinamburu uchodzi inulina, która jest węglowodanem gromadzonym przez rośliny (tak jak skrobia w ziemniakach). Z inuliny powstaje fruktoza – cukier prosty, który jest dobrze tolerowany przez nasz organizm, również przez osoby chore na cukrzycę. Kawa z topinamburu ma niski indeks glikemiczny i jest niskokaloryczna, może więc być spożywana przez diabetyków.
Inulina jest naturalnym prebiotykiem, dzięki czemu usprawnia prawidłowe funkcjonowanie jelit i wspomaga wchłanianie się wapnia, cynku, magnezu i żelaza. Prebiotyki wzmacniają naturalną odporność organizmu, wspierają pracę wątroby podczas usuwania szkodliwych toksyn.

Dlaczego warto pić kawę z topinamburu?
Kawa z kłączy topinamburu sprawdzi się w profilaktyce chorób serca, cukrzycy, a także przy niewydolności nerek. Dzięki zawartości inuliny i bogactwu mikroelementów, warto pić ją regularnie pić, szczególnie jeśli zależny nam, aby:
- wzmocnić układ immunologiczny,
- wesprzeć proces przemiany materii,
- znaleźć zdrowszą alternatywę dla tradycyjnej, czarnej kawy,
- pozbyć się uczucia znużenia i zmęczenia.
Jak przygotować kawę z kłączy topinamburu?
Aby przygotować porcję aromatycznego, rozgrzewającego i pobudzającego napoju, wystarczy wsypać dosyć sporą, czubatą łyżeczkę kawy do niewielkiego rondelka, zalać szklanką wody i gotować przez około trzy minuty. Możemy w tym czasie dodać ulubione przyprawy, takie jak cynamon, kardamon czy imbir, choć nie jest to konieczne. Po zagotowaniu odstawiamy kawę na około dziesięć minut, po czym przelewamy do filiżanki. Możemy dodać odrobinę mleka (również roślinnego) lub śmietanki. Kawę z topinamburu możemy dodać również ciasta na pierniki lub na jej bazie w okresie letnim przygotować orzeźwiający deser, miksując napój z dodatkiem banana i lodów śmietankowych.
Bardzo dziekuje za cenne informacje, chetnie skorxystam z przepisu na kawe. Juz marze o tym aby kupic topinambur i wypróbować smak kawy.
Dziekuje Malgorzata
Bardzo mi miło, że artykuł się podobał 🙂